KSÜ, Üniversitelerin Strateji Geliştirme Daire Başkanlarını Ağırladı
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ), Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından 8.’si düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Strateji Geliştirme Daire Başkanları Toplantısı’na ev sahipliği yaptı.
Kahramanmaraş Ramada Otel’de gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını KSÜ Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci yaptı. Yükseköğretim Kurumları Strateji Geliştirme Daire Başkanları 8. Toplantısı’nın Kahramanmaraş’ta yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek konuşmasına başlayan Rektör Deveci, katılımcılara Kahramanmaraş ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’ne ilişkin bilgiler verdi.
“Akdeniz’in bütün doğal güzelliklerini içinde barındıran Kahramanmaraş, modern şehir anlayışı ile hızla büyümesinin yanı sıra temiz doğası ile de yaşanılabilir şehirlerden birisidir. Şehrimiz sanayi bakımından gelişmekte olan, başta tekstil olmak üzere kuyumculuk, bakırcılık, gıda gibi sektörlerde ön plana çıktığı gibi son dönemlerde eğitim alnında da büyük bir atılım yapmıştır. Eğitim alanında yapılan bu atılımın öncüsü olarak üniversitemiz üzerine düşen sorumluluğun bilincinde olup gençlerimizi de bu yönde yetiştirmeye yönelik çalışmalar yapmaktadır” diyen Rektör Deveci, “Öğrenci Odaklı eğitim anlayışı ile hareket eden üniversitemiz uyguladığı Değişim Programları İle Farklı Ülkelerle Protokoller İmzalayarak Uluslararası Misafir Öğrenci Dostu olduğunu göstermiş ve Azerbeycan tarafından ‘’Üniversite Ebedi Lider Altın Döş Nişanı’’ ile onurlandırılmıştır.” Şeklinde konuştu.
5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun olumlu yönde birçok getirisinin olduğunu vurgulayan Rektör Deveci 5018 sayılı kanunla getirilen yeni kamu yönetim anlayışını, “İdare etme anlayışından, yönetişime; bürokrasi merkezli yapıdan, birey ve toplum merkezli bir yapıya; tek taraflı belirleyiciden, çok yönlü katılıma; girdi odaklılıktan, sonuç odaklılığa; hantal bürokrasiden, etkin yönetime; kapalılık ve gizlilik kültüründen, saydamlığa; hiyerarşi ve kurallara dayalı denetimden, performansa ve hesap verebilirliğe dayalı çok yönlü aktörlü denetim süreçlerini kapsayan bir sistem” olarak tanımladı.
Maliye Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsmail İlhan Hatipoğlu da bu toplantılarla kamu idarelerinde, kamu mali yönetimi anlamında kapasitenin geliştirilebilmesine katkıda bulunmaya çalıştıklarını ifade etti. Hatipoğlu, “Bu toplantılarla amacımız aslında sadece uygulamayı birlikte geliştirmek veya eğitim vermek değil bundan sonraki mevzuatın dizaynını da birlikte yapmaya çalışmaktır.” diye konuştu.
Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürü Abdullah Kaya ise “Bütün bu birimlerde çalışan hepimizin yapmak istediği şey, kıt olan kamu kaynaklarını daha etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde nasıl kullanabiliriz, nasıl bir çıktı elde edebiliriz bunu ele alabilmektir.” dedi. Kaya, “Bunun sağlanabilmesi ise başta bütçelerin çok gerçekçi bir şekilde, çok yıllı bir bakışla, performans esaslı olarak, program bazlı bir şekilde hazırlanmasını, son derece iyi bir uygulama yapılmasını ve bu süreçte bunun takip edilmesini, değerlendirilmesini ve sonuçların raporlanmasını gerektiriyor.” şeklinde konuştu.
Toplantı açılış törenine Rektör Deveci’nin davetlisi olarak katılan Türkiye’nin en genç devlet üniversitelerinden Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı da kısa bir selamlama konuşması yaptı. Aslen Kahramanmaraşlı olan Pınarbaşı, Rektör Deveci’ye davetinden dolayı teşekkür ederken, bir yıllık geçmişi olan Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi’ne ilişkin bilgiler verdi.
Açılış konuşmalarının ardından 8 oturum olarak planlanan toplantının ilk oturumuna geçildi. “Ankara Üniversitesi Risk Yönetimi Pilot Çalışması” konu başlıklı ilk oturuma Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mehmet Bülbül başkanlık ederken, OECD SİGMA Uzmanı Noel Hepworth ve Ankara Üniversitesi Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı Mali Hizmet Uzmanları Esra Erbek ile Demet Arslantaş konuya ilişkin sunumlarını gerçekleştirerek katılımcılardan gelen soruları cevaplandırdılar.
106 üniversitenin Strateji Geliştirme Daire Başkanlarının katılımıyla düzenlenen, iki gün sürecek toplantı boyunca, 8 oturumda “Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanununun Güncellenmesi” ana başlığı altında çeşitli konularda sunumlar gerçekleştirilecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.