Ksü’de Dünya Süt Gününde “Gıda Sektörü” Tartışıldı

Ksü’de Dünya Süt Gününde “Gıda Sektörü” Tartışıldı
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'nde “21 Mayıs Dünya Süt Günü” münasebeti ile “Sektörde Gıda” temalı bir panel düzenlendi.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Gıda Mühendisliği Öğrenci Temsilciliği ve Gıda Mühendisleri Odası tarafından Ziraat Fakültesi Konferans Salonunda “21 Mayıs Dünya Süt Günü” münasebeti ile “Sektörde Gıda” temalı bir panel düzenlendi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından kürsüye gelen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Gül sözlerine; “Kısa sürede büyük gayretler göstererek böylesine güzel bir program hazırlayan öğrencileri kutluyorum” diyerek başladı. Prof. Gül konuşmasına şöyle devam etti: “ Lütfen önümüzdeki günlerde yapacağımız bütün etkinliklerde, konferanslarda Kahramanmaraş’ın gıda sektöründe olması gereken yerde olmadığını sık sık vurgulayalım. Eğer bu işi sık sık vurgularsak gıda mühendisliği alanında çalışan hocalarımıza ve öğrencilerimize yapabileceğimiz her türlü desteği sağlayabiliriz. Ben Mikrobiyoloji uzmanıyım, bu nedenle sektörde gıda programı konusu ilgimi her zaman çekmiştir. İşte bu yüzden yani ben kendimi sizlere yakın gördüğüm için burada olmayı arzu ettim. Böyle bir programı düzenleyen, katkı sağlayan firmalarımız başta olmak üzere, hocalarımızı ve öğrencilerimizi kutluyorum” dedi.

sut-(8).jpg

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Kaygısız ise Dünya süt günü hakkında bilgi vererek; “Süt Günü kutlamalarının temel amacı, dikkatleri süt üzerine çekerek sağlıklı beslenmedeki sütün rolünü geniş kitlelere duyurmaktır. Gelişmiş ülkeler dünya süt gününü çeşitli etkinliklerle kutlamaktadır. Örneğin İngiltere'de süt kupası futbol turnuvası düzenlenir ve bu kupaya İngiltere'nin süper lig takımları katılırlar. Dünyadaki diğer Avrupa ülkelerinde de süt tüketimi bu tür etkinliklerle artırılmıştır. Türkiye'de ise ilk defa 1991 yılından itibaren Dünya Süt Günü kutlanmaya başlandı. Bu sebeple ülkemizde de üniversitelerde çeşitli paneller düzenlenerek Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca okullarda süt dağıtılarak ve meslek odaları tarafından da basın açıklamaları yapılarak bu etkinlik kutlanmaktadır" dedi. Süt ve süt ürünlerinin vazgeçilmez besin kaynağı olduğunu belirten Prof.Dr. Kaygısız; “Süt üretim sektörü gerek ülkemizde gerekse dünyada önemli bir büyüklüğe sahiptir. 2010 yılında yapılan Türkiye beslenme sağlık araştırmasına göre toplumun ancak yüzde 20'si haftada bir kaç kez süt tüketebilmektedir. Oysa sağlıklı bir beslenme için günde en az bir kibrit kutusu kadar peynir ile iki su bardağı süt ve yoğurt tüketilmesi gerekmektedir. Tüketici bilincinin artırılması toplumun tüm kesimlerinin görevidir. Özellikle son dönemlerde uygulamaya konulan okul sütü projesini önemsiyor ve bu konuda emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Türkiye'nin süt üretimi son 10 yıl içerisinde 8 milyon tondan 17 milyon tona çıkmıştır. Uluslararası Sütçülük Federasyonu'nun açıklamış olduğu son verilere göre, Türkiye dünyada dokuzuncu büyük süt üreticisi konumuna gelmiştir” dedi.

sut-(1).jpg

Panel Başkanı olan Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Özlem Turgay ise “13 Mayıs'ta Soma'da elim bir facia yaşandı. Bu kazada ki şehitlerimizi bir kez daha rahmetle anıyoruz” diyerek yapmış olduğu kısa konuşmasında; “Çocukluk çağından ölüme kadar beslenme açısından süt son derece önemli olan bir gıda maddesidir. Hatta 6 ay su dahi vermeden bebeklerimiz anne sütü ile mental ve fiyolojik olarak tüm gelişimlerini sağlayabiliyorlar. Ben böyle bir organizeye sebep olan, emeği geçen ve katılan herkese teşekkür ediyorum” dedi. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası KSÜ Temsilcisi Şerife Karagöz’ün kısa konuşmasının ardından Başkanlığını  Prof. Dr. Özlem Turgay'ın yaptığı ve Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç.Dr. Sinan Dayısoylu, Alpedo Dondurmalarından Gıda Mühendisi Fatma Fedakar, Doru Çiftliği İşletmelerinden Veteriner Hekim Nihat Karakulak, Ayda Süt Ürünleri Müdürü Atilla Kelebek, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Kahramanmaraş İl Müdürlüğünden Gıda Mühendisi Mehmet Salman’ın katıldığı ‘Sektörde Gıda’ temalı panel yapıldı.

sut-(6).jpg

Programın öğleden sonraki bölümünde ise KSÜ İşletme Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Taşlıyan, “Kişisel Gelişim ve Kariyer Planlama” konulu bir seminer verdi. Soma'da yaşanan maden faciasının tedbirsizlikten, dikkatsizlikten ve birilerinin işini doğru yapmamasından kaynaklandığını dile getiren Prof.Dr. Taşlıyan: “Bugün sadece kariyer için değil mesleğimizi çok iyi yapmamız gerektiği için buradayız. İşimizi iyi yapalım ki hataya yer kalmasın. Öyle bir kariyer sahibi olalım ki yaptığımız iş en iyisi olsun" dedi.  Çok sayıda Akademisyen, öğrenci ve sektör temsilcilerinin katıldığı panel Gurup Sergüzeştin konseri ile sona erdi.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.