Maraş Ekoturizme Açık!
Günümüzde açık hava müzeciliği ve eko turizmin öneminin her geçen gün arttığına dikkat çeken Turizm Bilim Dalı Uzmanı Clarion Hotel Genel Müdürü Hüseyin Altınel, Germanicia’nın gün yüzüne çıkması noktasında önünde uzun yıllar olduğunu kaydederek; bu süreçte de Maraş’ın, ekoturizm potansiyelini kullanması gerektiğini söyledi.
UZUN VADEDE GERMANİCİA KISA VADEDE EKOTURİZM
Kahramanmaraşlı, turizm alanındaki bütün umudunu Germanicia’ya bağladı. Ancak uzmanlar, Germanicia Antik Kent’in gün yüzüne çıkması için çalışmaların, onlarca yıl sürebileceğini belirtiyor. Germanicia Antik Kenti zaten hâlihazırda yürütülen, uzun soluklu bir proje. Kısa vadede ise Kahramanmaraş’ın turizm sektöründen pay alabilmesi için doğa ve doğal güzelliklerinin ortaya çıkarılması gerekiyor. Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Turizm Bilim Dalı Uzmanı Clarion Hotel Genel Müdürü Hüseyin Altınel, “Maraş bölgesi ekoturizme dayalı hareketlerden fayda sağlayabilmek, hakkı olan kazancı elde edebilmek için buraları, turizm hareketlerine açmalı” dedi.
MARAŞ’TA EKOTURİZM POTANSİYELİ ÇOK YÜKSEK
Kahramanmaraş’ın ekoturizm açısından Türkiye'de ilk üç içerisinde yer alabileceğini kaydeden Altınel, şehrimizin ekoturizm açısından çok yüksek bir potansiyele sahip olduğunu ifade ederek bu potansiyelini alternatif turizm dalı olarak kullanabileceğini söyledi. Bölgede, doğal ve doğa güzelliklerinin ekoturizme kazandırılması sırasında sorumluluk bilincinde hareket edilerek doğayı da korumak gerektiğini dile getiren Turizm Bilim Dalı Uzmanı Hüseyin Altınel, Katıldığı Kahramanmaraş 1. Turizm İstişare Toplantısı’nda, Sait Kılıçsallayan’ın, “Fotoğraflarla Kahramanmaraş” adlı sunumunu izlediğini ve Maraş’ın hayran kalınacak yerlerinin olduğunu belirtti. Altınel, Maraş’ta ekoturizm açısından birbirinden değerli yerlerin olduğunu bildirdi.
Kahramanmaraş turizmi açısından çok önemli bir yere sahip Germanicia Antik Kent’in gün yüzüne çıkarılması sürecinde Kahramanmaraş’ın Germanicia’ya alternatif olarak ekoturizme yönelmesi gerekiyor.
Germanicia Antik Kenti, Kahramanmaraşlıların rüyasını süslüyor. Ancak kentin gün yüzüne çıkarılması için onlarca yıllara ihtiyaç var. Bu süreçte Kahramanmaraş’ın turizmden hak ettiği payı alabilmesi için de alternatif turizm kaynaklarına yönelmesi gerekiyor. Kahramanmaraş’ın kısa vadede turizm alanındaki ihtiyacına cevap verebilecek yolun başında da ekoturizm var. Kahramanmaraş, ekoturizm açısından zengin bir şehir ve bu potansiyelin ortaya çıkarılması noktasında projeler üretilmesi şart. Kahramanmaraş’ta turizm alanında en tecrübeli isim Turizm Bilim Dalı Uzmanı Clarion Hotel Genel Müdürü Hüseyin Altınel, Maraş’ın ekoturizm açısından Türkiye’de ilk üçe girecek zenginliğe sahip olduğunu belirterek; “Kahramanmaraş bölgesi muhtemelen ülkemizde, Türkiye'mizde herhalde ilk üç içerisinde ekoturizme uygun bir bölgemiz” dedi. Dünyada artık açık hava müzeciliği ve ekoturizmin ön plana çıktığını kaydeden Altınel, şöyle konuştu: “Şimdi insanoğlunun son yıllarda ihtiyaç duyduğu şeylerin başında da bu geliyor. Yani bozulmamış dağlar, gelir. Doğal güzellikler gelir. Maraş bölgesi ekoturizm açısından çok zengin. Bu olaya dayalı hareketlerden fayda sağlayabilmesi, hakkı olan kazancı elde edebilmesi için de ne yapacak, işte buraları turizm hareketlerine açacak. Dünyanın hemen her noktasında maalesef acı bir deneyimi olan bir turizm çeşidinden bahsediyoruz. Doğayı katlettinizse onun geri dönüşü kolay kolay olmuyor. Bugün bir ağaç bile 30 veya 40 yılda, 50 yılda kendini gösteriyorsa; böyle bir katliam zaten kimsenin hakkı değil. Ne olursa olsun bahçenizde dikili bir ağacı dahi kesemezsiniz. Bahçe sizin tapulu malınızdır ama o ağacı kesmeme durumundasınızdır.”
Bu noktada başkasının ya da dışarıda bazı ülkelerin düştüğü yanlışlığa düşülmemesi gerektiğine dikkat çeken Turizm Bilim Dalı Uzmanı Hüseyin Altınel, “Mesela Turizm hareketleri içerisinde İspanya turizmi, geçmişte muazzam işler yapmıştır. Çok fazla turist çekmiştir; ama aynı zamanda büyük hatalar da yapmıştır. Orada mesela betonlaşma ve yapılaşma doydu. Bu yapıyı görmek ya da bu yapıda konaklama gibi bir şey kalmadı artık. Ondan sonra baktı diğer ülkeler, bu kadar tesisleşme ile bu işin esprisi ne çok da varılamıyormuş aslında” şeklinde konuştu.
Ekoturizm sorumluluk ister!
Doğal güzelliklerin, ekoturizme açılması sürecinde, doğaya saygılı olarak, doğayı koruyarak çalışmak gerektiğini belirten Altınel, ekoturizmin sorumluluk bilinci içerisinde yapılması gerektiğini ifade etti. Turizm işletmecisi, seyahat eden turist ve bölge halkının bu sorumluluk bilinci içinde hareket etmesinin önemine değinen Turizm Bilim Dalı Uzmanı Altınel, şu açıklamalarda bulundu: “Ekoturizmde çok önemli bir kelime var: sorumluluk! Artık turizm hareketlerinde gerek işletmeci olsun gerek seyahat eden turist olsun hatta o bölgenin halkı olsun herkesin üstüne düşen sorumluluklara, son derece dikkat etmesi gerekiyor. Yani işletmelerin, orayı kurarken o çevreye zarar vermemesi lazım! Dolayısıyla da o turizm hareketinin tarihler boyunca, kuşaklar boyunca sürdürülebilir olması lazım! İşin, turistik boyutuna, ziyaret eden kişiler boyutuna gelirsek; onların da o bölgeye geldiğinde, o bölgeye zarar vermemeleri gerekiyor. İşte yöre halkının gelen insanları, insan gibi kabul eden, insana âşık bir anlayışla, bu işin içerisinde yer almış olması gerekiyor. Halkın da bu noktada sorumlulukları olacak. Yani herkes sorumluluğunu, içten gelen davranışını ortaya koyunca ekoturizm; ancak can bulabilecektir. Ekoturizmin can bulabilmesi noktasında olmazsa olmaz da o işle ilgili olan, o işe elverişli alanların olması gerek gerekir. Kahramanmaraş da bu alanlara fazlasıyla sahip!”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.