Memur Hakem Kurulu Bağımsız Olsun İstiyor
Memur sendikaları konfederasyonları ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında yürütülen, 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Yasası’nda yapılacak değişikliğin esaslarında ikinci toplantıda uzlaşma sağlanamadı. Büro Memur Sen İl Başkanı Halil Küçükdevlet, Ekim ayı başında meclisin açılması ile birlikte, yasal düzenlemelerin yapılacağını hatırlatarak, hakem kurulu kesinlikle tarafsız olmalıdır, dedi.
Süreç hakkında gazetemize açıklama yapan Küçükdevlet gelişmeleri Anadolu’dan yakından takip ettiklerini belirterek şunları söyledi; “ Şimdi Memur Sen genel merkezimiz, bizleri gelişmeler hakkında bilgilendirdi. İl Başkanımız Adnan Alagöz’de zaten Ankara’da ve son yapılan çalışmaları değerlendiriyorlar. Gelişmeler bugün itibarı ile şu şekilde; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in katılımıyla yapılan toplantıda, teknik heyetlerin hazırladığı raporlar ele alındı. İlk olarak, üzerinde uzlaşı sağlanan 16 maddenin görüşülerek benimsendiği toplantının ikinci bölümünde ise, uzlaşma sağlanamayan konular masaya yatırıldı.
Teknik toplantılarda üzerinde uzlaşı sağlanamayan Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun yapısı ve toplu sözleşmenin esasları konularında, taraflar görüşlerini tekrarladı.
Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay ve Emniyet Genel Müdürlüğü’ndeki sivil personelle Ceza ve İnfaz Kurumu personelinin sendikalı olması yönündeki talep ise değerlendirilmeye alındı. Bakan Çelik, bu konuda ilgili bakanlıklarla bir görüşme yaparak, o kurumların görüşlerini bir sonraki toplantıya kadar almak için çalışacağını söyledi.
Tarafların üzerinde anlaştığı ve ikinci toplantıda da uzlaştıkları hususlar özetle şunlar:
Çalışanların adaylık ve deneme süresi tamamlanmadan sendika üyesi olabilmesi. Sendika kurucusu olmak için gerekli oan iki yıl kamuda çalışma şartının kaldırılması. 100 ve daha fazla çalışanın görev yaptığı işyerlerinin en üst amir ve yardımcıları ile kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan, devlet memuru statüsündeki özel güvenlik personeline sendika üyesi olabilme hakkının verilmesi.
Yetkili sendikaların belirlenmesinde 15 Haziran tarihinin esas alınması,Toplu sözleşme görüşmelerinin eyül ayı içerisinde yapılması,Toplu sözleşmenin bir veya iki mali yıl için geçerli olabilmesi,
Teknik heyetlerin üzerinde anlaşamadığı ve Bakanlıkta yapılan ikinci toplantıda ele alınan ve bir sonraki toplantıda üzerinde çalışma yapılacak konuların özeti ise şu şekilde:
- Toplu sözleşmenin kapsamı
- Toplu sözleşmede kamu çalışanlarının temsili,
- Toplu sözleşmeyi imzalama veya olabilecek uyuşmazlığı Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na götürme yetkisinin kullanımı,
- Hizmet kolu toplu sözleşmesi ve kurumsal toplu sözleşme yapılması,
- Toplu sözleşme görüşmelerinin tamamlanma süresi,
- Toplu sözleşme hükümlerinden faydalanacak kamu çalışanları ve dayanışma aidatı,
- Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nu yapısı.
KAMU GÖREVLİLERİ HAKEM KURULU BAĞIMSIZ OLMALI
Toplantı sonrası bir açıklama yapan Memur-Sen Genel Başkanımız Ahmet Gündoğdu, kamu görevlilerinin bağımsız olması gerektiğin söyledi. Toplu sözleşmenin yapılma şekli, toplu sözleşmeyi imzalama yetkisi ve anlaşılamaması halinde Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na itiraz etme hakkıyla, sendika üyesi olmayan kamu görevlilerinin toplu sözleşme haklarından faydalanmak için, yetkili sendikaya dayanışma aidatı ödemesi konularında ısrarlı olduklarını ifade ederek; “Biz, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun bağımsız olmasını istiyoruz. Çoğunluğunu hükümetin seçtiği ve atadığı bir kuruldan bağımsız bir karar çıkması imkansızdır. İmza yetkisi ve itiraz halinde Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na başvurma yetkisi de yetkili konfederasyonda olmalıdır.” şeklinde konuştu. Gördüğünüz gibi Memur Sen’in tavrı açıktır, Hakem Kurulu kesinlikle bağımsız olmalıdır…” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.