Meslek Liselerinde e-eğitim yöntemi ile tasarruf çiftliği oluşturuluyor
Leonardo Da Vinci Programı Yenilik transferi Projeleri kapsamında yürütülen ve Kahramanmaraş Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nin de ortak olduğu “Meslek Liselerinde e-eğitim yöntemi ile tasarruf çiftliği oluşturmak” adlı projenin 4. toplantısı Kahramanmaraş Teknik ve Endüstri Meslek Lisesinin ev sahipliğinde geçtiğimiz günlerde şehrimizde yapıldı.
Toplantıya Slovakya Tarım Üniversitesi, Çek Cumhuriyeti Teknik Üniversitesi, Fransa Korsika Üniversitesi, İngiltere Sunshine Ltd. Bulgaristan İnfoart Enstitüsü yetkilileri ile Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi proje ekibi üyelerinden Makine Teknolojisi Bölüm Şefi Gazi FIRTINA, Elektrik Elektronik Teknolojisi Bölüm Şefi Mehmet ÖZDOĞAN, Elektrik Elektronik Teknolojisi Atl. Şefi Yaşar EREN ve İngilizce Öğretmeni Fatma YİRCİ ile Çağdaş ÇALLIOĞLU katıldı.
Konu ile ilgili olarak açıklamada bulunan okul Müdürü Mustafa Tuncer OKUMUŞ; “Proje ile İklim değişikliği ve petrol kaynaklarının azalmasından dolayı, son günlerde Avrupa Birliğinin ve hatta dünyada Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ve Birleşmiş milletler (BM) gibi organizasyonların Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına dikkat çekmelerine sebep olan ekolojik bakış açıları sayesinde, dünya çapında yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanım nedenlerinin arttığı bilinci ile Yenilenebilir Enerji Kaynakları kullanımını konusunda gençleri ve çiftçileri bilinçlendirmek ve önemli ölçüde atmosfere atılan sera gazı salınımını azaltmak hedeflenmektedir.
Özellikle fosil yakıtlarla atmosfere bırakılan karbondioksit gazı, Birleşmiş Milletlerin Çevre Sözleşmesinde belirtildiği gibi iklim değişimini etkilediğinden dolayı bahsedilen bu karbondioksit gazının azaltılması tüm insanlığın gelecek adına hedeflerinden biri haline gelmiştir. Küresel ekonomik krizlerin bir biri arkasına dünya ekonomilerini etkilediği bu günlerde, Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının tanıtımı ve kullanılmasının önemini de gün geçtikçe artırmaktadır. Biz ve ortağımız olan Slovakya Tarım Üniversitesi, Slovakya Tarım Enstitüsü, Fransa Korsika Üniversitesi, Çek Teknik Üniversitesi, İngiltere Mutimedya Sunshine Ltd. ve Bulgaristan İnfoart Enstitüsü ile birlikte bu proje kapsamında yapılacak çalışmalarla Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının kullanımının yaygınlaştırılması ile elektrik üretme, su ısıtma ve ısınma, katı yakıt enerji kullanımını destekleme, enerji verimliliği artırılmış binalar inşa etme, gelişen teknolojinin ilerlemesi ve enerji transferi gibi alanlarda is olanaklarının büyümesi ve gelişmesine katkı sağlanacaktır. Yine bu proje çalışması ile çiftçiler sadece gıda üreticileri değil, aynı zamanda Yenilenebilir Enerji Kaynakları ile Çiftçilerin kendi elektrik ihtiyaçlarını karşılayan ve ısınmaları ile ilgili enerjiyi de kendileri üretebilen insanlar haline gelmesine katkı sağlanacaktır.
Proje ile ilk olarak Meslek Liselerinde Yenilenebilir Enerji Kaynakları ile ilgili bir müfredat hazırlanarak Avrupa Birliği kredili eğitim sistemi ECVET’ e uygun hale getirilecek, daha sonra ise açılacak kurslar vasıtası ile meslek lisesi öğrencileri ve çiftçilere yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili temel bilgiler öğretilecektir. Bununla birlikte sera gazı salınımı etkisinin azaltılması konusunda temel teori hazırlanarak eğitici müfredat olarak harmanlanmış bir eğitim metodu geliştirilerek, Avrupa Birliği ilgili kurumlarına pilot uygulama olarak teklif edilecektir.” Dedi.
Okul Müdürü Mustafa Tuncer OKUMUŞ ayrıca proje çalışmaları kapsamında projenin önemli bir çıktısı olarak “ Okulumuz bahçesinde yenilenebilir enerji kaynaklarından güneş ve rüzgâr enerjisi ile elektrik üretimi sağlayıp, üretilen elektrik enerjisinin de yine okul bahçesinde bulunan bitkilerin ve ileride kurulması düşünülen seranın sulanması ve otomasyonunda kullanılması amacıyla yeni çalışmalar başlatıldığını söyledi. Bu sayede öğrencilerimiz bir taraftan yenilenebilir enerji üretimi konusunda bilgi sahibi olurken diğer taraftan ise bu enerjinin çiftçilikte kullanılması örneklemesi ile enerji tasarrufu uygulamasını da yaparak yaşayarak öğrenecektir.” Dedi.
Toplantıda, proje kapsamında ortakların bu güne kadar yaptıkları çalışmalar gözden geçirildi. Ayrıca eğitim ihtiyaç analizinin sonuçlandırıldı, sanal eğitim ve öğrenme ortamının görüşüldü, düzenlen okul eğitim programı hakkında görüşmeler yapıldı, elektronik kitaba (e-book) son halinin verilmesi gibi konular görüşülerek proje takvimine göre gelinen durum ve bundan sonra yapılacak çalışmalar hakkında fikir alışverişinde bulunuldu.
Toplantı nedeniyle şehrimizi ve Teknik ve Endüstri Meslek Lisesini görme imkanı bulan misafir eğitimciler, özellikle Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi atölye ve laboratuvarlarında bulunan teçhizatın yeni teknoloji ile donatılmış olduğunu şaşkınlıkla gözlemleyerek öğrencilerimize bu eğitim ortamını kazandıran okul idaresini tebrik ettiler. Proje toplantısı katılımcılarından Çek Teknik Üniversitesi temsilcisi Pavol Schwarcz “ Okulumuz atölye ve laboratuvar donanımının pek çok üniversite de bulunmadığını belirterek, bundan dolayı öğrencilerimizin çok şanslı olduğunu” söyledi.
Ayrıca misafir eğitimcilere proje toplantısı çalışmaları sırasında şehrimizin değişik güzelliklerini de görmeleri amacıyla gezi programı da uygulayan Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi proje ekibi misafirleri en iyi şekilde ağırladılar. Misafir eğitimcilerden Slovak Tarım Üniversitesi temsilcisi ve proje koordinatörü Zuzanna PALKOVA okulumuzdan ve şehrimizden ayrılırken “ Proje çalışmaları sırasında bu güne kadar yaptığımız en güzel ve verimli toplantının Kahramanmaraş toplantısı olduğunu ve bu toplantı ile Türk insanını ve Kahramanmaraş ve okulumuzu daha iyi tanımaktan memnuniyetlerini dile getirdi.”
Projenin bundan sonraki toplantısı önümüzdeki ekim ayı içerisinde Çek Teknik Üniversitesinin ev sahipliğinde Çek Cumhuriyeti başkenti Prag da yapılacak olup proje çalışmaları hızla devam etmektedir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.