Metal Mutfak Eşyaları Sektör Çalıştayı Gerçekleşti

Metal Mutfak Eşyaları Sektör Çalıştayı Gerçekleşti
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Kemal Karaküçük, metal mutfak eşyaları sektörünün istihdam, ar-ge, ihracat ve endüstriyel tasarım bakımından Kahramanmaraş'ın en önemli sektörlerinden biri olduğunu söyledi.

 

8 Kasım 2012 tarihinde Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası ile Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) işbirliği ile organize edilen "Metal Mutfak Eşyaları Sektör Çalıştayı"  gerçekleşti.

Çalıştayın açılışında, dünya ekonomisinde yaşanan krizlerin ardından iş dünyasının en önemli kazanımının sürdürülebilir rekabet gücü için yeni işbirliği modellerinin ortaya çıkması olduğunu ifade eden Karaküçük, “80’li yıllarla gelişen serbest ekonomi akımına, günümüzün işbirliği ve kümelenme eğilimleri eklendiğinde iş dünyasının karşısına çok önemli fırsatlar çıkmaktadır. Bugün, küresel ekonominin en stratejik unsuru ve ülkelerin gerçek zenginleşmesinin en önemli yolu ihracat konusunda sürdürülebilir bir süreç elde etmek, KOBİ’lerin üretim ve ihracattaki etkinliğini artırmak, uluslararası şirketlerin sayısını ve niceliğini artırmak adına kümelenme temelli rekabet stratejilerinin ortaya konulması, bu kapsamda uygulanabilir, gerçekçi eylem planlarının geliştirilerek sektöre gerçek bir vizyon ve hedef kazandırılması çok önemlidir. Bu itibarla, Ekonomi Bakanlığınca yürütülen ve Odamızın da ortağı olduğu KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi ve bu proje kapsamında hazırlanan sektör stratejisini önemsediğimizi ifade etmek istiyorum.”dedi.

Çalıştaydan çıkacak sonuç, sektörün ve Kahramanmaraş’ın geleceğine ışık tutacak

Kentin tekstil ve metal mutfak aşyaları sektöründe Türkiye'nin lideri konumuna ulaştığını ifade eden Karaküçük, "Son 3 yılın ihracatına baktığımızda 2010'da 60,5 milyon dolar, 2011'de 76,4 milyon dolar ve 2012 yılının ilk 10 ayında ise 57,8 milyon dolar ihracat gerçekleştirilen metal mutfak eşya sektörünün şehrimizin ihracatındaki payı yüzde 10,2'dir. İnşallah bu oran yapılan çalışmalarla daha da artacaktır." dedi.

Kahramanmaraş’ın, Türkiye’nin en çok sanayi elektriği tüketen iller sıralamasında 11. sırada yer aldığını ve 2005 yılından bu yana 4 milyar dolarlık reel sektör yatırımına imza attığını ifade eden Karaküçük, “Türkiye 2023 vizyonu kapsamında yeni yolunu belirleyen Kahramanmaraş yılda 5 milyar dolar ihracat hedefine kilitlenmiştir. Buradan hareketle, bugün ortalama yıllık 70 milyon dolar ihracata sahip olan metal mutfak eşyaları sektörümüz, önümüzdeki on yıl içerisinde ihracatını 7 kat artırmak suretiyle 500 milyon dolara ulaştırmak durumundadır.  Bu itibarla, bugün burada yapılacak çalıştayın önemi daha da artmaktadır. Buradan çıkacak sonuç, sektörün ve Kahramanmaraş’ın geleceğine ışık tutacak nitelikte olacaktır.” dedi.

Karaküçük, dünya ekonomisinde yaşanan krizlerin ardından iş dünyasında rekabet gücü işbirliği modellerinin ortaya çıktığını vurguladı.

İhracat ve Zenginleşme

KOBİ'lerin üretim ve ihracattaki etkinliğinin önemine değinen Karaküçük, şunları kaydetti: "Ülkelerin zenginleşmesi, ihracatta sürdürülebilir bir başarı yakalamasından geçmektedir. Bunun yanında uluslararası şirketlerin sayısını ve niceliğini artırmak adına kümelenme temelli rekabet stratejilerinin ortaya konulması, bu kapsamda uygulanabilir, gerçekçi eylem planlarının geliştirerek, sektöre gerçek bir vizyon ve hedef kazandırılması da çok önemli hale gelmiştir."

DOĞAKA, 3 yılda Bölgeye 50 Milyon TL’lik Kaynak Aktardı

DOĞAKA Genel Sekreter Vekili Onur Yıldız ise ajansın, kamu ve özel sektör kurumları arasındaki işbirliğini geliştirmek, kaynakların verimli ve etkin kullanımını sağlamak ve yerel potansiyeli harekete geçirmek amacıyla 3 yıldır faaliyetini sürdürdüğünü belirtti.

Yıldız, DOĞAKA'nın 2010 yılından bu yana bütün imkanlarını seferber ederek bugüne kadar 50 milyon TL'lik kaynağı bölgedeki kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının hazırladığı projelere hibe yoluyla aktardığını kaydetti.

Sektörde Yaklaşık 70 Firma Faaliyet Gösteriyor

KMTSO Başkan Yardımcısı Kadir Gülkesen ise, sektörde yaklaşık yetmiş firmanın faaliyet gösterdiğini belirterek; sektörün yurtiçinde önemli bir pazar payına sahip olduğunu, fiyat avantajının yanı sıra kalitesiyle de ön plana çıktığını, dünyada birçok ülkeye ihracat yapar konumda olduğunu, bunun yanında yurt içinde ve yurt dışında çok önemli markalara üretim yaptığını vurguladı.

Daha yenilikçi üretim anlayışı ve yeni tasarımlarla fiyat avantajının yanında ürün kalitesi ve ürün farklılığıyla dünya pazarlarından daha fazla pay alınması gerektiğini söyleyen Gülkesen, “Doğru desteklerle bunu da yapacak güce ve imkâna sahip olduğumuzu düşünüyorum. Sizlerle bugün bu hedefe nasıl ulaşacağımız konusunu tartışacağız. Bu yolculukta devlet hangi destekleriyle yanımızda bu konuda bizi bilgilendirmek üzere DOĞAKA, Ekonomi Bakanlığı, KOSGEB, İŞKUR, TÜV SÜD gibi kurum temsilcileri bizi bilgilendirecek. Kendilerine şimdiden teşekkür ederiz. Ayrıca aramızda sektörün yakından tanıdığı bir meslektaşımız bizimle. Emsan Marka Yöneticisi Uğur Kaymak Bey markalaşma ve marka yönetimi konusunda tecrübelerini bizlerle paylaşacaktır. Değerli zamanlarını ayırdığı için kendine teşekkür ederiz. Çalıştayın kentimize, ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyor, hepinize katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum.” dedi.

Açılış konuşmaların ardından, "sektör destekleri" ve "sektöre genel bakış" konularında sunumlar yapıldı.

Sektör Destekleri Bölümünde, Ekonomi Bakanlığı Uzmanı Ahmet Enes Tekcan, Teşvikler ve Sektörün Projeksiyonu; KOSGEB Uzmanı Ekrem Gökçe, KOSGEB Destekleri; İŞKUR Şube Müdürü Mehmet Arslan, Uzmanlaştırılmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi; DOĞAKA İl Koordinatörü Ertuğrul Kazancı, DOĞAKA’nın Sektörel ve Teknik Destekleri konularında sunum gerçekleştirdi.

Sektöre Genel Bakış Bölümünde ise: Marka Danışmanı Dilek Özman, Markalaşma; Emsan Marka Yöneticisi Uğur Kaymak, Marka Yönetimi; TÜV SÜD Eğitim ve Pazarlama Yöneticisi Enver Coşkunsu, Denetim ve Belgelendirme; TÜV SÜD Uzmanı Selmin Kutanis ise Metal Mutfak Eşyasındaki Denetim ve Belgelendirme konularında sunum gerçekleştirdi.

Çalıştaya, Kahramanmaraş Vali Yardımcısı Servet Güngör, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kemal Karaküçük, Esnaf Odalar Birliği Temsilcileri, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mimarlık Mühendislik Fakültesi Dekanı Kemal Kıymık, Öğretim Üyeleri, KSÜ UTMÖK Müdürü Yüksel Bölek, çeşitli kurum temsilcileri ve Metal Mutfak Eşyaları Sektöründe faaliyet gösteren sanayiciler katıldı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.