Metal Mutfak Eşyası Sektörü Strateji Çalıştayı
Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanı Emrah Sazak, pazar araştırmasına her yıl 2-3 milyar dolar kaynak aktararak, özel sektöre destek olduklarını belirtti.
Sazak, ''KOBİ İşbirliği ve Kümelenme'' projesi kapsamında Ekonomi Bakanlığı ile Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) işbirliğiyle düzenlenen ''Metal Mutfak Eşyası Sektörü Strateji Çalıştayı''nda yaptığı konuşmada, mutfak eşyası sektöründe Türkiye'nin önemli bir merkezi olan Kahramanmaraş'taki firma temsilcileriyle proje çerçevesinde 3 yıl boyunca önemli çalışmalar yapacaklarını belirtti.
Firmalarla metal mutfak eşya sektörü için bir yol haritası belirleyeceklerini ifade eden Sazak, ''Kentteki firmalarımızı rekabetçi yapmak için ter dökeceğiz. İnşallah bu süre içerisinde sektörün ihtiyaçlarını gidererek ortaya konulan vizyonun gereklerini yaparak, bu sektördeki firmalarımız daha da rekabetçi konuma gelecek'' dedi.
Kümelenme projesinin bir politika ve farkındalık geliştirme çalışması olduğuna dikkati çeken Sazak, bu fikrin uluslararası arenada ekonomik kalkınmanın bir aracı olduğunu gördükleri için bu tür çalıştaylar düzenlediklerini ifade etti.
Küreselleşme sürecinin rekabet etme dinamiklerini de değiştirdiğine işaret eden Sazak, şöyle konuştu:
''Bununla birlikte firmalarımıza işbirliği kültürünü anlatmak istiyoruz. Bu proje kapsamında önümüzdeki yıllarda görerek ve yaparak çok şey öğreneceğiz. Sanayicilerimizle hedef pazarlara gideceğiz. Sektörün en rekabetçi ülkelerinde rakiplerimiz neler yapıyor, onları göreceğiz ve adımlarımızı öyle atacağız.''
Rekabetçilik anlayışına çok büyük önem verdiklerini dile getiren Sazak, Türkiye'nin rekabet gücünün artmasının firmaların rekabet gücünün artmasına bağlı olduğunu belirtti.
Pazar araştırması desteği
Sazak, Ekonomi Bakanlığı'nın firmalara pazar araştırması için destek verdiğini ifade ederek, şu bilgileri verdi:
''Bakanlığımızın pazar araştırması desteği var ve bunu ciddi şekilde gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda firma temsilcilerine 'git x veya y pazarına görüşmeleri yap bana da masraflarını beyan et, yüzde 70'ini ödeyeyim' diyoruz. Bu çok ciddi bir destek. Her yıl pazar araştırmasına 2-3 milyar dolar kaynak ayırarak özel sektöre destek oluyoruz. Böylece doğrudan alıcıya ulaşmada sıkıntı çeken firmalarımız bizimle ortak hareket ederek doğrudan potansiyel alıcıyla buluşuyor.''
Vali Yardımcısı Mustafa Anteplioğlu ise firmaların ayakta kalarak kapasitesini artırabilmesi için inovasyon ve Ar-Ge çalışmalarına çok ciddi yatırım yapmaları gerektiğini ifade etti.
Kahramanmaraş TSO Yönetim Kurulu Üyesi Kadir Gülkesen de, metal mutfak eşya sektörünün yarattığı katma değer ve sağladığı istihdam ile tekstilden sonra kentin 2. büyük sanayi kolu olduğunu söyledi.
Gülkesen, Türkiye'de üretilen metal mutfak eşya üretiminin yüzde 70'ini tek başına Kahramanmaraş'ın karşıladığını bu anlamda sektörün en büyük merkezi konumunda bulunduklarını sözlerine ekledi.
Çalıştay kapsamında ''Kümelenme ve Bilgi Merkezi''nin de açılışı yapıldı.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.