Nuri Pakdil Ortaokulunda Z-kütüphane tanıtımı yapıldı
Kahramanmaraş Onikişubat İlçesi Nuri Pakdil Ortaokulunda, Kahramanmaraş Bilgiyle Buluşuyor Projesi Kapsamında Cahit Zarifoğlu adına yapımı tamamlanan Z-Kütüphanesi tanıtımı ve toplu kitap okuma etkinliği gerçekleştirildi.
Sunuculuğunu Türkçe öğretmeni Hatice Süeda Güneyisi’nin yaptığı Z- Kütüphane tanıtımı ve toplu kitap okuma etkinliği, Din Kültürü ve Ahlak bilgisi öğretmeni Mehmet Saltalı tarafından, İstanbul şehitleri ve tüm ebediyete intikal eden şehitlerimize okunan Kur’an-ı Kerim Tilaveti ile başladı.
İLİMDE, İRFANDA BİR NUMARA OLACAĞIZ
Okul müdürü Nuri Şengül, protokol üyelerine hoş geldiniz, diyerek başladığı açılış konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Başta İstanbul şehitleri olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Ve onlara, öğretmenlerimiz, öğrencilerimiz ve 78 milyon Türk milleti adına söz veriyorum. Sizin kanınızı yerde bırakmayacağız.
Kanınız yerde kalmayacak diye söz veriyorum. Çok çalışacağız, çok çalışacağız, çok çalışacağız. İlimde, irfanda bir numara olacağız.
Çok test çözen değil, çok okuyan önde. Nitekim İlçemizde TEOG deneme sınavında 7-8 tane öğrencimiz 120 sorunun hepsine de doğru cevap verdiler, bunların ortak özelliği İl Millî Eğitim Müdürlüğümüzün düzenlediği kitap okuma yarışmasında okulları temsil eden öğrenciler olması. Onun için çok test yapan değil, çok okuyan diyoruz. Ayrıca çok tost yiyen değil, çok tarhana, ceviz yiyen başarılı olur diyoruz.” Dedi.
İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt ise yaptı konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
“ Geçtiğimiz günlerde İstanbul da, Beşiktaş ta bir elim terör saldırısıyla karşı karşıya kaldı bu millet. Onun öncesinde 15 Temmuzları yaşadık, onun öncesinde Türkiye’nin farklı illerinde, farklı beldelerinde terör saldırılarına kurbanlar verdik, şehitler verdik. Bu verilen şehitlerin arkasından biz her defasında sevgimizi, saygımızı, muhabbetimizi ifade eden sözler söyledik. Ama şunu da yapmamız gerekir diye düşünüyorum. Bugün onların bizim üzerimizde ki hakkı daha çok çalışıp, onlara bu muameleyi reva görenlere bu ülkeyi daha güçlü hale getirerek, cevap vermek olacaktır.
Onun için içinde bulunduğumuz bu kütüphanenin, hatta içinde bulunduğumuz bu ilin çok önemli ve motor gücü vardır diye düşünüyorum.
Kahramanmaraş edebiyatın, medeniyetin, kültürün kendi içindeki başkenti ve insanlar zaman zaman geriye dönüp Kahramanmaraş’tan ne gibi tepki verileceğini ölçmeye çalışıyorlar. Kahramanmaraşlıların ne gibi tepki vereceğini görmeye çalışıyorlar.
BİLGİNİN KARŞISINDA, KÜLTÜRÜN, KARŞISINDA, BÜTÜN PROBLEMLER ORTADAN KALKACAKTIR
Biz bugün buradan Sayın Başkanımızın da himayelerinde Kahramanmaraş Bilgiyle Buluşuyor Projesinde bütün ilçeye, bütün düşmanlarımıza, bütün dünyaya şunu söylüyoruz. Biz çalışmaya, üretmeye, bu ülke için, bu memleket için gayret göstermeye devam edeceğiz, devam etmeliyiz. Siz bildiklerinizi yapmaya devam edin, bilginin karşısında, kültürün, medeniyetin karşısında bütün sıkıntılar, bütün problemler ortadan kalkacaktır, eğilecektir, bükülecektir, diz çökecektir. Bunu gayreti, çabası bu salonda bulunan ve bulunmayan öğretmenlerimizle, öğrencilerimizle bizlerin üzerine düşüyor. Bu görevleri en büyük sorumlulukla, en büyük çaba ve ciddi bakış açısıyla yapmamız gerekiyor diye düşünüyorum.
Bu faaliyetimizin de değerli arkadaşlar biraz önce okul müdürümüz de söyledi. Birkaç yıldan beri devam eden Kahramanmaraş Bilgiyle Buluşuyor Projemizle birlikte ilimize katkı ve dinamizmi kazandırmaya, daha çok katkı sunmaya gayret ediyoruz. Geçen yıl Onikişubat belediyemizin, Sayın Başkanımızın himayelerinde yürüyen Kahramanmaraş Bilgiyle Buluşuyor Projesi Kahramanmaraş’ın bütün ilçelerine, bütün okullarına ve bütün sınıflarına ulaştı. Orada öğrencilerimiz en az bir kez okudular, 300 bin okuma gerçekleşti. Bunlar sadece birer kere okuduğunu düşünerek hesap ettiğimiz rakamlar, ama ben biliyorum ki bunun sonunda bir yarışmanın ve bir sınavın olacağını bilen öğretmenlerimiz bu kitapları birden çok okutmuşlardır. Okuma sürecinin çok daha ileriye gittiğini düşünüyorum.
Yıllardır söylüyorum, buradan pratiğinde görüyoruz. Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olmadığı gibi, çok okuyanların, çok test çözenlerin önüne geçtiğini görmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bu anlamda Onikişubat belediye başkanımıza huzurunuzda teşekkürlerimi ifade ediyorum. Belki hiç görevleri değildi ama bu anlamda bütün ilçelerimize Kahramanmaraş’ın bu kültür ve medeniyet algısının ulaşmasını sağladı” dedi.
“Bugün günlerden Salı, güne bereketli başladık diye düşünüyorum ben. Böyle sizlerle buluştuğumuz zaman o gün biraz daha böyle dinçleşiyorum, biraz daha çok çalışmak, daha çok hizmet etmemiz gerektiğini anlıyorum.” diyerek konuşmasına başlayan Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek sözlerine şöyle devam etti:
“Ama şunu iyi bilelim değerli çocuklar sizler çok şanslısınız, böyle kütüphaneleri biz hiç görmedik. Ben İmam Hatipte okudum, okulumuzda sınıf yoktu, Batıparkta bir kahve vardı, kahve diyelim de kahve değil de kumarhane. Kumarhane vardı. Onu okulumuzun yöneticileri, dernek yöneticilerimiz satın aldılar, o kumarhaneyi bize sınıf yaptılar. Sobalıydı, soba yanmaz devamlı tüter doğru dürüst ders yapamazdık, ama bunu talebelik psikolojisi ya, tüterse de sevinirdik. Niye ders kaynasın diye.
BU ÜLKENİN ÖNÜNDE DURACAK BAŞKA BİR ÜLKE YOK
Sizler şimdi de çok güzel sınıflarda, çok güzel kütüphaneler de çalışıyorsunuz. Gerçekten bunların kıymetini bilmemiz lazım. Bu ülkede iki tane insan var herkes bunlar çok önemli, bunlardan bir tanesi öğretmenlerimiz bir tanesi de imamlarımız, eğer öğretmenlerimiz ve imamlarımız. Çocuklarımıza daha çok eğilirlerse, onlar için daha çok zaman ayrılırsa Allah’ın yardımı ile bu ülkenin geleceği çok parlak olacaktır. Bizim öğretmenlerimiz 10 dakikalık teneffüsün 5 dakikasını bize bir şeyler daha öğretmek için çalarlardı. O ideali inşallah tekrar yakalarsak, yani bu çocukları daha çok yetiştirmek için gayret gösterirsek Allah’ın yardımıyla bu ülkenin önünde duracak başka bir ülke yok. Bir de imamlarımız, imamlarımız devlet memuru gibi çalışmama, gittiklerini köylerde, mahallelerde oradaki çocuklarımıza, gençlerimize ilgilenmeleri lazım. Bugün sosyolojik araştırmalar değerli çocuklar şunu gösteriyor, kötü yola itilen çocukların çoğu fakir çocuklar. Kötü demekle ne demek istiyor? Kötü alışkanlıklar, kötü laflar, kötü yollar, kötü adetler. Onlar daha çok fakir çocuklarımız. Demek oluyor ki köylerimizde ki ve biraz dar gelirli ailelerin olduğu mahallerimizdeki çocuklarımızla daha fazla ilgilenmemiz lazım. Bu iki kesimde ki öğretmenimiz ve imamımız layık olduğu şekilde görevlerini yaparsa bu ülkenin önünü kesecek başka bir ülke olamaz.
Biliyorsunuz birkaç yıl önce Türkiye sıkıntılı bir süreç yaşıyordu. İnsansız hava araçlarını İsrail’den istiyorduk ama İsrail bize vermiyordu, hatta parçasını bile vermiyordu. Geçen ben İstanbul’da Müstakil İş Adamları Derneği (MÜSİAD)’ın bir fuarı vardı ona gittim. Fuarda gördüm ki Türkiye neler yapmış maşallah. Yeni yeni tanklar, yeni yeni silahlar, yeni yeni zırhlı araçlar ve insansız hava araçları. Artık onlarda silahlandırıldı. Artık insansız hava aracı yapıyoruz. Demek ki bizler okuyarak iyi yetişirsek bu ülkenin geleceği çok parlak olacak.
Şunu da unutmayalım bütün öğrencilerimizin özgüveni sağlamamız lazım. Saygı ile pısırıklığı birbirlerine karıştırmamalıyız. Hem saygılı olacağız hem de özgüven olacak, kendimizi ifade edebileceğiz, öyle pısırıklık, mıymıntılık yok. Dediğim gibi saygıyla çizgimizi aşmayacağız, dikkat edeceğiz, bunlar İnşallah hep beraber yapacağız.
ÜCRETSİZ TEOG VE ÜNİVERSİTESİ SINAVLARINA HAZIRLAYACAĞIZ
Bakın biz Onikişubat Belediyesi olarak biz fiziki şeyler yaparız. Yani yoldu, parktı bunlar yaparız ama esas olan insan odaklı çalışma, esas olan yani sizleri yetiştirmektir. Bu bağlamda biraz önce Sayın müdürümüz söyledi Geçen sene 37 bin kitap aldık, bu sene 70 bin alacağız inşallah. Sizlerin okumasını sağlama adına. Şu elektronik cihazları fazla kullanmayacağız, yani herkes bir telefonla oynuyor. Okursak inşallah her şey daha güzel olacak TEOG’ta 8-10 öğrencimiz ful yapmış. Çok okuyan insanın zihni çok daha açık olur, ufku daha geniş olur, düşünme kabiliyete deha geniş olur. O telefonlar insanın zihnini çok fazla geliştirmiyor, okuma insanın zihnini geliştiriyor, düşünme kabiliyetini geliştiriyor. Çok okursak inşallah gelecekte çok daha iyi yerlere geleceğiz.
Ben kendimden örnek vereyim, ben Mağaralı Mahallesindenim, fırıncı topal Halil’in torunuyum. Allah kısmet eder okursanız bir yerlere gelebilirsiniz. Sizlerde inşallah okuyacaksınız gelecekte bu ülkenin yönetiminde bulacaksınız. Böyle bir hedefle yola çıkmamız lazım inşallah.
Çocuklarımız için iki tane Kültür Merkezi yaptık buralarda yapacağız inşallah, oralarda milli eğitim müdürlüğümüzle birlikte çocuklarımızı ücretsiz TEOG ve Üniversitesi sınavlarına hazırlayacağız, ayrıca okullarımıza yaptığımız şişme havuzların yerine sabit havuzlar yapacağız” dedi.
Konuşmalardan sonra şiir dinletisi gerçekleştirildi. Okul öğrencilerinden Hatice Nisa Kutlukkaya: Nuri Pakdil’e ait “Kudüs” şiiri, Ceren Uncu: Cahit Zarifoğlu’na ait” Kutsal Mavi Çocuk” şiirini ve Elif Zeynep Solak,:Cahit Zarifoğlu’na ait” Analar Desteğinde Gül Yaprağı” şiirini seslendirdiler.
Öğrencilerin okuduğu şiirlerden sonra topluca 20 dakika sessiz kitap okuma etkinliği gerçekleştirildi ve etkinlik son buldu.
Etkinliğe İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Maarif Müfettişler Başkanı Fevzi Küçük, Millî Eğitim Müdür Yardımcısı Ahmet Akküncü, Sıddık Şirikçi, Onikişubat İlçe Millî eğitim Müdürü Enver Gökşen, Onikişubat Belediyesi Başkan Yardımcısı Havva Saygaz, Onikişubat Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Fatma Aktuğ, okul müdürleri, öğretmen ve öğrenciler katıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.