Öğrenci Harçlarının Kaldırılması
Ulusal Öğrenci Konseyi Başkanı Nihat Buğra Ağaoğlu, konsey olarak her zaman ücretsiz eğitimden yana olduklarını belirterek, “Ancak bundan ülkemizin asla zarar görmemesini isteriz” dedi.
Ağaoğlu, Başbakan Erdoğan’ın yeni dönemde üniversite harçlarını kaldırmak için karar almasının öğrencilerde sevinçle karşılandığını söyledi. Üniversite harçlarının, öğrencilerin her zaman protesto ettiği konulardan birini oluşturduğunu dile getiren Ağaoğlu, ücretsiz eğitime geçilirken üniversitelere aktarılan kaynakların da sabit tutulması gerektiğini kaydetti.
Harçların, üniversiteler için hayatı önem taşıdığına dikkat çeken Ağaoğlu, “Üniversitelere aktarılan kaynaklar sabit tutulabilir bir durumdaysa, bunlar sabit kalacaksa harçlar kaldırılmalı. Çünkü maalesef üniversitelerimiz iyi duruda değiller. Buraların geliştirilmesi gerekiyor. Aktarılan kaynakların artırılması gerekiyor.” diye konuştu.
Başbakan Erdoğan’ın gösterdiği tavrında büyük önem taşıdığını vurgulayan Ağaoğlu, konunun, ekonominin zarar vermemesi için de tedbir alınması gerektiğini ifade etti. Üniversite harçları nedeniyle bazı öğrencilerin cezaevinde yattığı söyleminin ise gerçeği yansıtmadığını dile getiren Ağaoğlu, şöyle konuştu:
“Ben buna hiç katılmıyorum. Çünkü bizim talebimiz de harçsız üniversiteydi. Ama bizden hiç kimse hapishaneye atılmış durumda değil. Burada bu arkadaşların 2 problemleri var. Birincisi farklı sorunlardan dolayı hapishanedeler ama bu arkadaşlar aynı zamanda parasız üniversiteyi de istiyorlardı veya burada bilerek ön plana çıkarılıyorlardı. Bir diğer konu da harçsız üniversiteyi isterken takındıkları üslup. Biz her zaman masada uygun bir şekilde, uygun argümanlarla destekledik bunu. Ama maalesef arkadaşlarımız sürekli birilerine zarar vermek, kamu kurum ve kuruluşlarına zarar vermek suretiyle bunu gerçekleştirdiler. Tabi Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Hukukta da bu tür davranışların karşılığı neyse ceza alıyorlar. Gönül istemez tabi hiçbir öğrencinin hapiste yatmasını ama maalesef hukuk devletinde bunun karşılığı bu. Ancak biz üzülüyoruz tabi ki öğrenci arkadaşlarımızın böyle davranışlarda bulunmasından ötürü. Buna rağmen Türkiye’yi öğrenciler açısından güzel günler bekliyor. Biz Türkiye öğrenci konseyi olarak birçok konuda taleplerimizi devletin en üst mecralarına iletiyoruz. Çok olumlu dönüşler alıyoruz. Çok hızlı bir şekilde icraatlar gerçekleştiriliyor. Yani öğrenci arkadaşlarımız bize güvensinler mutlu olsunlar.”
Uzaktan Eğitim
Ağaoğlu, üniversitelerin uzaktan eğitim bölümlerindeki gelişmeleri de yakından takip ettiklerini belirterek, iletişim çağının tüm imkanlarının eğitimde kullanılması gerektiğini kaydetti. Burada alınan katkı paylarının kaldırılmasının da memnuniyet verici olduğunu dile getiren Ağaoğlu, “Biz ücretli ve ücretsiz eğitim konusunda her zaman belli bir tavır takındık. Burada da mümkünse minimum ücret veya ücretsizdi her zaman. Ama tabi bir de şartları değerlendirmek lazım. Bu dünya da herkes çok zengin olmak ister ama gerçekleşmez. Bu da benzer bir durum bence. Yani imkanlar el verdiği müddetçe her zaman ücretsiz olmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı. Uzaktan eğitim sayesinde öğretim görevlilerinin de farklı üniversitelerde derse girebileceğini anımsatan Ağaoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
“Çağımız iletişim çağı ve de bu çağda teknolojinin bütün imkanlarının kullanılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu öğrencilere de bir ufuk olacaktık. Ayrıca çok değerli öğretim üyelerine onlarla birlikte olamasak bile en azından bu vasıtalarla erişilebileceğini düşünüyoruz. Türkiye’de özellikle son dönemde çok fazla üniversiteler açıldı. Bu açılan üniversitelerde nitelikli öğretim üyesi sayısı maalesef çok az. Öğrenci arkadaşlarımız iyi eğitim alamıyorlar çoğunlukla. Bu bu durumda öğretim üyesi ihtiyacı belirmiş oluyor ve bu öğretim üyesi ihtiyacının da uzaktan eğitim daha çok gündeme getirilerek, yaygınlaştırılarak ve belli üniversiteler arasında yapılacak protokollerle öğretim elemanlarının karşılıklı kullanılması ve bilgi alışverişi yapılması şeklinde gerçekleştirilmesinin çok olumlu olacağını düşünüyoruz. Çağın gereklerinin tamamen uygulanması ve devletimiz tarafından harekete geçirilerek belki sadece YÖK veya Milli Eğitim Bakanlığı’yla değil, daha önce örnekleri görüldüğü gibi ulaştırma bakanlığıyla ve farklı bakanlıklarla desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz.”
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.