ŞEKER FABRİKALARINA DIŞARIDAN İŞÇİ ALIMINA TEPKİ

ŞEKER FABRİKALARINA DIŞARIDAN İŞÇİ ALIMINA TEPKİ
Şeker-İş Sendikası Elbistan Şube Başkanı İsmail Şahin: “Muvakkat işçinin 30 yıllık emeğininin hiçe sayılmasına razı değiliz.”

Türkiye genelindeki şeker fabrikalarında istihdam edilecek toplam 480 personelin muvakkat işçilerden karşılanmaması kararına tepki gösteren Şeker-İş Sendikası Elbistan Şube Başkanı İsmail Şahin, “30 yıldır bu fabrikalarımızın çamuruna bulanan ve tozunu yutan geçici işçilerin emeğinin hiçe sayılmasına razı değiliz” diye konuştu. 

  Şahin, işçi alımının bu haliyle gerçekleştirilmesine karşı olduklarını da vurgulayarak; “Bu yöntemin verimliliği arttırmayacağını düşünüyoruz. Bu alım şekli yaramıza merhem bile olmaz” ifadelerini kullandı.

  Türkiye Şeker Fabrikaları Anonim Şirketi, İş-Kur aracılığı ile ülke genelindeki 20 şeker fabrikasına çeşitli branşlarda 480 daimi personel alımına karar verdi. Elbistan Şeker Fabrikası’na da kimya, makine, elektrik ve elektronik bölümlerinden toplam 16 işçi alımı yapılması öngörüldü. İşçilerin temini için de, KPSS sınavındaki başarısının dikkate alınması ve 5 kişilik komisyonun mülakat yapması kararlaştırıldı.

  Gelinen noktada ise şeker fabrikalarına gerçekleştirilecek bu işçi alımını değerlendiren Şeker-İş Sendikası Elbistan Şube Başkanı İsmail Şahin, personel alımında muvakkat işçilerin göz ardı edildiğini savundu. Yeni işçi alımı yerine uzun yıllardır fabrikalarda geçici statü ile 3-4 ay çalışan muvakkat işçilerin kadroya alınması gerektiğinin altını çizen Başkan Şahin, “Bu şekildeki alıma karşıyız” dedi.

1-223.jpg

  Kimisi 20 kimisi de 30 yıl olmak üzere fabrikalarda kampanya dönemlerinde çalışıp üretime katkı sunan muvakkat işçilerin görmezden gelinmesinin kabul edilemez bir durum olduğuna işaret eden Şahin, “Diğer fabrikalarda olduğu gibi Elbistan Şeker Fabrikası’na 17 yıldır işçi alımı yapılmadı. Bu da üretimi engeller vaziyete geldi. Şimdi ise Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş., uzun bir aradan sonra fabrikalarımıza kadrolu işçi alınması yönünde karar aldı. Ancak, bu karar ve işçi alım yöntemi bizleri hayal kırıklığına uğrattı. İşçi alımı yapılmasını sürekli dile getirenler olarak bizler, 30 yıla yakın bir süredir buralarda çalışan, işinin ustası olan muvakkat işçilerimizin kadroya geçirilmesini savunduk. 17 yıl sonra işçi alımı yapılacağını öğrendiğimizde muvakkat işçilerimizin yıllardır kurdukları kadroya geçme hayalinin gerçeğe dönüşeceğini sandık. Ama sonuç beklediğimiz gibi çıkmadı. Alımın muvakkat işçiler yerine dışarıdan yapılacağını öğrenmemiz, işçimizde ve bizlerde hayal kırıklığına neden oldu” ifadelerini kullandı.

  Muvakkat işçilerin yerine dışarıdan yapılacak alımın iş barışını sağlamayacağını iddia eden Şeker-İş Sendikası Elbistan Şube Başkanı İsmail Şahin, şunları söyledi:

  “Şuan Elbistan Şeker Fabrikası’nda çalışan 245 geçici işçimiz bulunuyor. Diğer fabrikalarımızla birlikte bu sayı 2 bin 500’e ulaşıyor. Şimdi ise 2 bin 500 kişinin yıllardır bu fabrikalara verdiği emek hiçe sayılıyor. 20-30 yıldır buraların çamuruyla boğuşan, tozunu yutan muvakkat işçilerin kurduğu kadro hayalleri suya düşürülmek isteniyor. Fabrikalarımız çalışmasında neredeyse her noktada emeği bulunan muvakkat işçilerin bir çırpıda sokağa atılması kabul edilemez. Bu insanları 3-4 ay çalışmaya mahkum etmek son derece yanlış bir uygulama. Muvakkat işçinin göz ardı edilmesi iş barışını sağlamaz ve verimliliği de arttırmaz. Bu konuda çözüm bulunmazsa üretim de ciddi açıdan sıkıntıya girer.

  İşin ehli dururken, tecrübesi olmayan, deneyimsiz insanların çalıştırılmasının doğuracağı sonuçları hepimiz biliyoruz. Şeker fabrikaları, ülkemizin bel kemiği. Buralarda yaşanacak sıkıntı gıda sanayisi başta olmak üzere birçok sektörde onarılmaz sonuçlar doğurabilir. Ustası varken, tecrübesiz birileri bu denli kilit öneme sahip tesislerde çalıştırılamaz. Bizler, bu alım kararının iptal edilmesini istiyoruz. Kararın yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. İktidarı ve muhalefeti olmak üzere tüm siyasilerimizi, yetkililerimizi ve ilgililerimizi duyarlı olmaya sesimize kulak vermeye çağırıyoruz. Onlara da bu konuda sorumluluk düşüyor. Muvakkat işçinin hakkını hiçe sayılmasına izin veremeyiz.”

Kaynak:

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.