Şeker Fabrikası’nda 28. Kampanya Dönemi Başladı
Elbistan Şeker Fabrikası'nda 28. kampanya dönemi, çiftçiden şeker pancarı alımıyla başladı.
Elbistan Şeker Fabrikası pancar alım kantarında gerçekleştirilen törende konuşan Elbistan Şeker Fabrikası Müdürü M. Reşit Karataş, 2012 yılında Elbistan, Afşin, Göksun ve Tufanbeyli Ziraat Bölge Şefliklerinde toplam 70 köyde 3 bin 216 çiftçi ile sözleşmeli olarak 69 bin 100 dekar alanda pancar ekimi gerçekleştirildiğini belirterek, "Bu sahalardan üretilecek bedeli ödenen pancar miktarı 420 bin ton, işlenecek pancar miktarı 420 bin ton olacağı tahmin edilmektedir. Fabrikamız pancar işlemeye 14 Eylül 2012 tarihinde başlayacak ve günde 3 bin 800 ton pancar işleyerek kampanyasını yaklaşık 110 günde tamamlamış olacaktır. Bunun neticesinde 55 bin ton kristal şeker, 15 bin ton melas ve 100 bin ton yaş pancar posası üretimi sağlanacaktır. Fabrika merkezine taşra çiftçileri tarafından taşınan pancar için geçmişte olduğu gibi bu yılda pancar nakliye müteahhitlerine ödenen ücretin yüzde 15 fazlası nakliye ücreti ile nakliye tazminatı ve teşvik pirimi ödenecektir. Bununla ilgili detaylı bilgiler bütün bölge şefliklerimize gönderilmiştir" dedi.
ÜLKE EKONOMİSİNE BÜYÜK KATKI SAĞLIYOR
Şeker fabrikalarının ülke ekonomisine büyük katkılar sağladığını ifade eden Karataş, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Şeker fabrikaları çok önemli kurumlardır. Kurulmuş olduğu yörelerde ikamet eden vatandaşların hayat standartlarını yükseltmiş, tarım ve sanayide, birçok yeniliklere öncülük yapmıştır. Pancar, yaş pancar posası, şeker, melas, kömür ve kireç taşı nakliyeleri nedeni ile ulaşım sektörüne büyük bir canlılık getirmiş ve gelişmesini sağlamıştır. Yan ürün olarak üretilen melas ve yaş pancar posası gibi karbonhidratlarca zengin yemlerin kullanılması ile yöre hayvancılığının gelişmesini teşvik etmiştir. Hizmet politikamız; öncelikle halkımıza, sanayicimize, tüccarımıza, esnafımıza, çiftçimize, çalışanlarımıza ve yöneticilerimize verdiğimiz hizmetleri; hatasız, sürekli, daha iyi ve daha hızlı gerçekleştirmenin yanında, diğer devlet kuruluşları ile koordinasyonu sağlayarak, iş hayatının önündeki bütün engelleri ortadan kaldırmaktadır. Hizmetlerimizin bu politika doğrultusunda yürütülmesinde hiçbir zaman yardımlarını esirgemeyen başta Sayın Kaymakamımız olmak üzere bütün kurum amirlerimize şükranlarımı arz ediyorum. Bu duygu ve düşüncelerle konuşmamı bitirirken 28 yılı geride bıraktığımız bu günde Fabrikamızın kurulmasından, bu güne kadar emeği geçenlerden vefat edip aramızdan ayrılmış olanları rahmetle anıyorum. Sağ olup emeklilik, tayin ve başka nedenlerle aramızda bulunmayanlara sağlık ve mutluluklar dilerken kampanyamızın, ülkemize, ilçemize ve camiamıza hayırlı ve uğurlu olmasını diler hepinize sevgi ve saygılar sunarım.”
ŞAHİN: BİNLERCE İNSANA İSTİHDAM SAĞLIYOR
Daha sonra kürsüye gelen Şeker-İş Sendikası Elbistan Şube Başkanı İsmail Şahin, şunları söyledi:
“Ülkemizin 4. büyük ovası ve Elbistan, Afşin, Göksün, Ekinözü ilçelerinin içinde yer aldığı Elbistan ovası ve Tufanbeyli bölgesi sulu tarıma elverişli bereketli hale getiren Ceyhan, Seyhan nehirleri, Hurman, Söğütlü, Sarsap, Göksu birçok akarsulardır. Ovanın büyük bölümünü sulu tarıma taşıyacak Adatepe ve Kandil barajları, doğa ve uygun mevsim şartları olan bölgemizin tarım ve hayvancılığını cazip hale getirmektedir. Bölge tarımı içinde üretimde ilk sıralarda yer alan şeker pancarı bölgemiz çiftçileri besiciler, nakliye ve esnaf için her çalışan işçi için önem arz etmektedir. Bölgemizde besici ve hayvancılığın devamlığı için 1 ton pancardan çıkan yaş küspenin bile artık hesabı yapılmaktadır. Ülkemizin birçok yöresinde yeterli su kaynakları bulunmadığından sulu tarım derin kuyu suları ile yapılmaktadır. Derin kuyu suları ile yapılan tarımın ülkemiz için uzun vadeli olmayacağı tartışılmalıdır ve derin kuyular kontrol altında tutulmaz, önlemler alınmazsa birçok kaynak sularının kurumasına sebebiyet verecek. Elbistan ovası ve su kaynakları ülkemiz tarım gıda sanayisi ve üretiminde önemli rol oynayacak potansiyele sahip olması görülmektedir. Elbistan Şeker Fabrikası 250 dekar arazi üzerine kurulmuş hemen güneyinde Elbistan ovasının sulama ihtiyacını karşılayarak Akdeniz'e kadar uzanan Ceyhan Nehrinin doğduğu yerde oluşmaktadır. Yörenin termik santrallerinden sonrada en büyük sanayi ve tarımsal kuruluşu olup, 1985 yılından bu tarafa üretim yapıp bölge ve ülke ekonomisine büyük katmadeğer sağlamaktadır. Hayvan yemi küspe ile yörede hayvan besiciliğine büyük destek olan ve hayvancılığın gelişmesini sağlayarak yüzlerce aileye iş ve gelir sağlayan, ülkemizin hayvancılığına ciddi katkılarda bulunan, taşıyıcısıyla esnafıyla binlerce insanın iş ve geçimini sağlayan çiftçisinden tarım işçisine pancarın ekiminden çapasına, sökümünden fabrikaya taşınmasına kadar iş ve gelir imkanı sağlayarak, köyden şehre göçün önünü geçmekteydi. Bu nedenle ekonomimize olduğundan kat kat daha önemli sosyal hayata çok büyük katkıları olan Elbistan Şeker Fabrikası, ilçeleri köyleri ile 300 bin nüfuslu Kahramanmaraş ilinin yaklaşık 100 bin insanın istihdamını ve sosyal barışa katkısıyla çok büyük bir işlevi yürütmektedir.”
ÖZELLEŞTİRMEYE KARŞIYIZ
Şeker-İş Şube Başkanı İsmail Şahin, sözünü özelleştirmeye getirerek, şeker fabrikalarının özelleştirilmesine karşı olduklarını söyledi.
Şahin, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“1998-1999 yılı kampanyasında yaklaşık bin 102 kişinin çalıştığı Elbistan Şeker Fabrikamızın kurulu günlük pancar işleme kapasitesi 3 bin 600 ton idi. Kahramanmaraş, Elbistan, Göksun, Afşin ve 188 köyde, toplam 196 bin dekar alanda yaklaşık 15 bin 248 çiftçi tarafından üretilen pancar bu fabrikamızda işlenmekte idi. 1998-1999 kampanya döneminde 796 bin ton pancar işlenmiş ve yaklaşık 81 bin 125 ton şeker, 29 bin 200 ton melas ve 228 bin 840 ton küspe üretilmiş olup ekonomimize katkısı 200 milyon TL olmuştur. 2008-2009 kampanya döneminde ise, Elbistan Şeker Fabrikamızda 765 kişinin çalıştığı günlük pancar işleme kapasitesi 4 bin ton olup, Kahramanmaraş, Elbistan, Göksun, Afşin ve 82 köyde toplam 45 bin 600 dekar alanda yaklaşık 3 bin 699 çiftçi tarafından üretilen pancarla, fabrikamızda 2008-2009 kampanya döneminde 202 bin 500 ton pancar işlenmiş ve yaklaşık 27 bin 820 ton şeker, 7 bin 211 ton melas ve 54 bin 781 ton küspe üretimine gerilemiştir. Elbistan Şeker Fabrikasına ait bin 784 dekar arazisi, satış öncesi eksik bilgilendirerek imara açılmış şekli gösterilmemiş, tarla olarak gösterilmiş ve de şeker fabrikalarına ait arsaların devletin resmi komisyonlarınca belirlediği ve vergisini aldırdığı 229 TL’lik değer sümen altı edilerek, piyasada emlakçılardan alman 15.20 TL’lik yani 11 kat aşağı değerlerle ihale edildiği ortaya çıkmıştır. Elbistanlı tarlasını bu memlekete şeker fabrikası yapılacak diye devletle pazarlık olmaz diyerek hibe niteliğinde usulden bir değerle Türk Şeker Fabrikalarına satmıştır. O günkü Elbistanlının düşüncesi bugün bu şekilde satılmamalıdır. Özelleştirme İdaresinin eksik bilgilerle Elbistan Şeker Fabrikasını ihale etmiş olmasını sendikamız Şeker-İş doğru bulmamış bu satışın iptali yönünde tüm demokratik kurum ve kuruluşları kanunların verdiği doğrultuda uyarmaya çalışmıştır. Meseleleri tüm sivil toplum kuruluşları ile paylaşmış ortak kararlarla bütünleşerek başta siyasilerimize bu konular belgelerle aktarılmıştır. Saygıdeğer Milletvekilimiz AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal bey bu konuyu, sayın Başbakanımıza kadar iletmiş, başta arsa değerlerinin olmak üzere yeniden değerlendirmelerin incelenmesi yönünde talimat verilmiştir.”
Yapılan konuşmaların ardından ilk teslimatı gerçekleştiren çiftçiler Hüseyin Çakmak, Mehmet Yılmaz, Mehmet Çakmak, Hüseyin Aktaş, Nezir Elmas, Cuma Genç, Salih Şahin, Mesut Şahin ve Hasan Göçer’e hediyeleri protokol tarafından takdim edildi.
Daha sonra, Elbistan Şeker Fabrikası Müdürü M. Reşit Karataş ve davetliler açılış kurdelesini keserek, 28. Dönem Şeker Pancarı Alım Kampanyası'nı başlattı.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.