Sigortacılar Sorunlarını Tartıştı
Türkiye Odalar Borsalar Birliği Sigorta Acenteleri İcra Kurulu Başkanı Hüseyin Kasap, sigorta primlerinin Kahramanmaraş’ta düşük olduğunu belirterek: “Acenteler açısından bakınca karamsar bir tablo var gibi ama karamsar olmamak lazım. Kahramanmaraş’ta yapılacak çok iş var” dedi.
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odasının organizesi ile bölgede bulunan sigorta acenteleri temsilcileri ile bir araya gelen Türkiye Odalar Borsalar Birliği Sigorta Acenteleri İcra Kurulu Başkanı Hüseyin Kasap, sektörün sorunlarını dinleyerek çözüm önerilerini tartıştı.
KMTSO Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Beşen’inde sunum yaptığı toplantı da konuşan Kasap, Kahramanmaraş sanayisinin gelişmesinin sigortacılık anlamında iyi olacağını belirterek şunları dile getirdi: “Prim üretimi Türkiye genelinde 300 TL’nin üstünde iken Kahramanmaraş’ta 130 TL civarında olması oldukça düşük, Türkiye ‘de kapasite kullanım oranı yüzde 38, Kahramanmaraş’ta yüzde 25, bu rakamda düşük. Acenteler açısından bakınca karamsar bir tablo var gibi ama karamsar bir durum değil. Kahramanmaraş’ta yapılacak çok iş var. Yüzde 100’lük bir kapasitenin yüzde 25’i kullanılıyor ise demek ki sigortalanabilir bir Pazar var burada. Kahramanmaraş sanayisinin, üretim kalemlerinin gelişiyor olması da sigorta anlamında iyi bir durum. Demek ki acenteler için kullanılmayan bir kapasite var”
SEKTÖR ÇOK BÜYÜK
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Beşen, sigortacılığın önemli bir büyüklükte olduğunu belirterek şunları söyledi: “Sektör büyüklüğü bakamından önemli bir yerde olan sigortacılık, yaşamın hemen her alanında ihtiyaç duyulan bir kavram haline gelmiştir. Dünya ölçeğinde bugün 4,8 trilyon dolar büyüklüğünde bir pazarı bulunan sigorta endüstrisi, finansal piyasaların çok önemli bir aktörü ve piyasa düzenleyicisi konumuna ulaşmıştır.
Türkiye ölçeğinde baktığımızda, Türkiye Sigorta Birliği verilerine göre 2010 yılında 14,1 milyar TL olan prim üretimi 2014 yılında 25,7 milyar liraya ulaşmış bulunmaktadır.
2015 yılında ise Kasım sonu itibarı ile toplam prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre %18,4 artış göstererek 27,1 milyar liraya çıkmıştır. Bunun yaklaşık 3,4 milyar liralık kısmı hayat sigortalarından oluşmaktadır. Konularına göre, baktığımızda 27,1 milyar liralık sigorta primlerinin %76’sının 4 ana sigorta alanında gerçekleştiğini görmekteyiz. Buna göre, kara araçları sorumluluk sigortaları %27 ile ilk sırayı alırken, kaskolar %20 ile ikinci, yangın ve doğal afetler %16 ile üçüncü, hastalık ve sağlık %13 pay ile dördüncü sırayı almıştır.
2015 YILININ 3 ÇEREĞİ 90 MİLYAR TL
2010 yılında 33 milyar lira bilanço büyüklüğü bulunan sektör 2015 yılının ilk 3 çeyreğinde 90 milyar TL bilanço büyüklüğüne erişerek her geçen gün büyümesini ve gelişimini sürdürmektedir. Sigorta acentelerine baktığımızda Türkiye ölçeğinde toplam 16.800 sigorta acentesi faaliyette bulunmakta ve acentelerin prim üretimindeki payı ortalama %65 seviyesindedir. Bu da toplam 17 milyar liranın üzerinde büyük bir pazar anlamına gelmektedir.
KAHRAMANMARAŞ GERİDE
Kahramanmaraş’ta ise sigorta acentelerinin sayısı 105’e ulaşmış bulunmaktadır. Kapasite kullanımına baktığımızda Kahramanmaraş’ın %25 oranla Türkiye ortalaması olan %38’in oldukça gerisinde bulunduğunu söylemek mümkün olmaktadır.
İcra Komitemizin yapmış olduğu ‘Sigorta Acenteleri Bölgesel Gelişmişlik ve Taşıma Kapasitesi Araştırmasına’ göre kişi başına düşen sigorta primi bakımından Kahramanmaraş 137 TL ile yine Türkiye ortalamasının çok gerisinde kalarak 81 il içerisinde sondan 17. sırada yer almıştır. Bu itibarla Kahramanmaraş’ta sigortacılık sektörünün kapasite kullanım oranın hızla yukarı doğru gelişmesi ve sektör içerisindeki katkılarının artırılması elzem olmaktadır.
TÜRKİYE GÜVENLİ LİMAN
Dünya coğrafyasında yaşanan birçok olumsuzluğun olmasına rağmen Türkiye güvenli liman olma pozisyonu korumaktadır. 2023 hedeflerine doğru yolculuğumuz sürerken, sigortacılık sektörünün de bu hedeflere çok önemli katkıları bulunduğuna inanıyorum.
Sektörde yaşanan ve gün geçtikte zamanın şartlarıyla oluşan yeni taleplere anında refleks geliştirebilmek ve sigortacılık sektörünün gelişmesi adına bu toplantıları çok önemli buluyorum.
Hükümetimizin birçok konuya köklü çözümler getirme çabası, özellikle ekonomide farklı bir bakış açısının bulunması; finansal sektörün sağlam bilanço yapısına kavuşması bakımından, sigortacılık sektörünün global ölçekte kriterleri karşılayan bir fon yapısına sahip olması bakımından çok önemlidir.
SEKTÖR ÇÖZÜMLERİ İÇİN ÇALIŞACAĞIZ
Bizler de sigorta sektörü temsilcileri olarak kendi sektörümüzün sorunlarının çözümü için ortak karar alma yönünde kendimizi geliştirmek zorundayız. Sektörümüz üzerinde yaşanan bir olumsuzluklardan birisi zorunlu trafik sigortalarında yüzde 17 olan acente komisyonlarının yüzde 3 ve daha aşağı seviyelere inerek acente sisteminin giderek çöküşüne neden olmasını sağlamaktadır. Yaşanan bu olumsuzluğun önüne geçilmesi için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Sigortacılık İcra Kurulumuz ile birlikte elimizden gelen çalışmayı gerçekleştirme irademizi ifade etmek istiyorum. Sektörün ülkemizdeki potansiyeli yeteri kadar değerlendirememesinin ana sebebi büyük ve güçlü dağıtım kanallarının oluşturulamamış olması, küçük dağıtım kanallarının ise iyi organize edilememiş olmasından kaynaklanmaktadır. Yeni çıkan acenteler yönetmeliğinde sigorta acenteliği faaliyetinin sigortacılık sektörüne olan güvenin artırıcı biçimde sürdürülmesini ve sözleşme taraflarının hak ve menfaatlerinin korunmasını teminen acentelik sisteminin kurumsallaşmasının sağlanmasını hedefleyerek kurumsallaşmaya verdiği önemi açıkça vurgulamaktadır.”
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Sigortacılık Müdürü Mevlüt Söylemez’de sektör hakkında ayrıntılı bir sunum yaparak katılımcılara detaylı bilgiler verdi.
Konuşmaların ardından sigortacılık eğitimi alan katılımcılara KMTSO Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Beşen ve Türkiye Odalar Borsalar Birliği Sigorta Acenteleri İcra Kurulu Başkanı Hüseyin Kasap tarafından sertifikaları verildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.