Türk Dili İçin Çalıştay Yapılıyor…
Çalıştay başkanı olarak açılış konuşmasını yapan AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Dr. Yıldırım Mehmet Ramazanoğlu, çalıştayın amacının yasama metinlerindeki yazım sorunlarına ilişkin, yasama metinlerinin oluşturulmasında emeği olan ilgili hizmet birimleriyle karşılaşılan problemleri belirlemek ve çözüm önerilerine ulaşmak olduğunu söyledi.
Anayasa'da yer alan yazım ve mantık hatalarına dikkat çeken Ramazanoğlu, mevcut Anayasa'ya ilişkin matematiksel bir çalışma gerçekleştirdiklerini belirtti. Ramazanoğlu, "Bilişim teknolojisinden de yararlanarak Anayasa metnini mercek altına aldık. Örneğin Anayasada, devletin ismi ile ilgili çelişkili tanımlar var. Devletin ismi Anayasada farklı şekillerde yer alıyor. Bunlardan 11'inde Türkiye Cumhuriyeti, 1 yerde Türkiye Cumhuriyeti Devleti, 3 yerde Türk devleti, 2 yerde Türkiye Devleti olarak geçiyor" dedi.
"Türkiye'nin şaheseri olması gereken Anayasa metnindeki çelişkili tanımlar Anayasamıza yakışmıyor" diyen Ramazanoğlu, Anayasa'da yer alan yazım ve mantık hatalarına ilişkin çalışmalarını kitap haline getirdiklerini belirtti. Kitapta Amerikan Anayasası ile karşılaştırma yaptıklarına da değinen Ramazanoğlu, "Amerikan Anayasası 7 madde, bizim Anayasamız ise 179 madde. 7 madde ile 225 yıldır yönetilen bir ülke. Aynı metni Türkçe ve İngilizce olarak yazdık. Türkçe metnin, metin hacmi olarak yüzde 10,5 daha az olduğunu gördük. Yani lisanımızın özgül ağırlığı, İngilizce'den yüzde 10,5 daha yüksek. Türk dili ifade yoğunluğu ve yeteneği yüksek bir lisan" diye konuştu.
Çalıştayın 1. oturumunda Tutanak Yazımında Karşılaşılan Yazım Problemleri(Yazım kılavuzunda yer alan/almayan bazı kelimelerle ilgili hususular, büyük harflerin kullanımı, bağlaçlar atıflar yabancı kelimeler, noktalamalar, sayıların yazılması, süre bildiren ifadelerin yazılması), 2. oturumunda ise Tutanağa Giren Metinlerinde Karşılaşılan Yazım Problemleri (Araştırma önergeleri, tezkereler, komisyon raporları ve sözlü ve yazılı sorularla ile ilgili yazım problemleri ) konularında Türk Dil Kurumundan gelen uzmanlar görüşlerini ifade ettiler.
Toplantıya TBMM Genel Sekreter Yardımcısı Haydar Çiftçi, idari teşkilat yöneticileri ve personel katıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.