Türkiye’nin Otomotiv Parkı Eski

Türkiye’nin Otomotiv Parkı Eski
Sanayi Genel Müdürü Süfyan Emiroğlu: “Türkiye’de 20 yaş ve üzeri 4 milyon araç var”

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürü Süfyan Emiroğlu, Türkiye’de 20 yaş ve üzeri 4 milyon aracın bulunduğunu belirterek, bunların 2014’ten itibaren periyodik olarak kullanımdan çıkartılacağını söyledi. 

  Emiroğlu, Kahramanmaraş Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Nesih Tanrıverdi ile birlikte düzenlediği basın toplantısında kurum çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Türkiye’de kullanımda olan eski araçların piyasadan çekilmesine ilişkin çalışmaların devam ettiğini dile getiren Emiroğlu, 2014 yılında bu konuya ağırlık vereceklerini kaydetti. Emiroğlu, şöyle konuştu:

  “Türkiye’de çok sayıda yaşlı araç var, yani parkımız eski. Otomobil, kamyonet ve kamyon gibi yaklaşık 4 milyon araç 20 yaş üzeri. Bu araçlar maalesef yeni araçlara göre çevreyi daha fazla kirletiyor, fazla akaryakıt tüketiyor ve bakım onarım masrafları oldukça fazla. Devlette bu nedenle dönem dönem bu araçları hurdaya ayırarak piyasadan çekiyor. Bu konuya gelecek yıl daha fazla ağırlık vereceğiz ve peyderpey araçları piyasadan çekeceğiz.”

  Ar-Ge ve inovasyon çalışmaları hakkında da bilgiler veren Emiroğlu, “Sevindirici bir durum var ki ülkemizdeki sanayi üretim alışkanlığı oldukça iyi. En yakınımızdaki Yunanistan bu özelliğini kaybettiği için, neler yaşadıklarını görüyoruz. Bunun yanında Ar-Ge ve inovasyona büyük önem vermeliyiz. Çünkü artık gördüğünü üretip satma devri bitti. Sanayi dünyası farklı bir noktaya gidiyor. O nedenle bizler de katma değeri yüksek ürünler üretmeli ve ekonomiye kazandırmalıyız” diye konuştu.

  Kahramanmaraş’ta yapılan yatırımlar hakkında da bilgiler veren Emiroğlu, son 2 yılda kent için oldukça önemli gelişmelerin yaşandığına değindi. Özellikle kentin sorunlarının masaya yatırıldığı çalıştayların büyük önem taşıdığını kaydeden Emiroğlu, şunları söyledi:

  “Bu çalıştaylarda çok sayıda bakan kentin sorunlarını yerinde görmek için buraya geldi. Burada yerel yöneticileri, sivil toplum kuruluşlarını ve bürokratları dinlediler. Bunun ardından ilk kez gelişim stratejisi ve eylem planı ortaya çıkartıldı. Türkiye’ye de örnek olabilecek bu çalışmanın ardından yatırımlar yakından takip edilmeye başlandı. Gelinen nokta memnuniyet verici. Bu plandaki göstergeler yakalanmış durumdu. Bakıyorsunuz 6 adet organize sanayi bölgesi inşa ediliyor. Buralarda yatırım yapmak isteyen müteşebbislere alt yapısı hazır arsalar tahsis edilecek. Eylem planındaki diğer 82 başlıkta da çok olumlu gelişmeler ve yatırımlar var. Bu plan Kahramanmaraş’a çok şey katacaktır. Benim Kahramanmaraş sanayisi için bir diğer önerim ise, sanayinin dışa açılması. Yani yabancı yatırımcıların buraya gelip yatırım yapması. Bu durum kent sanayisine çok şey katacaktır. Onların çalışma sistemleri, işleyiş tarzlarından çok şey öğrenilecektir. Bu noktada gelecek ay da ABD’li bir ekip Türkiye’ye ve Kahramanmaraş’a gelerek, gözlemlerde bulunacak. Ben Kahramanmaraş sanayisinin gelecekte çok daha iyi yerlerde olacağına inanıyorum.”

  Emiroğlu, daha sonra gazetecilerin yönelttiği soruları cevaplandırdı.

Kaynak:

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.