Türkoğlu’nda Kentsel Dönüşüm Startı
AKİF ARSLAN
Kahramanmaraş’taki olası bir depremde en çok etkilenecek bölgeler arasında yer alan Türkoğlu İlçemizde, kentsel dönüşüm için çalışmalar yoğunlaştırıldı.
Deprem fay hattı üzerinde yer alan Kahramanmaraş’ın Pazarcık ile birlikte en kritik ilçesi konumunda olan Türkoğlu’nda zemin sıvılaşması tehdidine karşı da gerekli önlemler alınıyor. Depremden daha tehlikeli olduğu vurgulanan zemin sıvılaşmasının yoğun olduğu ilçede, bu zemin üzerindeki yapıların acilen revize edilmesi için de çalışmalar başlatıldı. Türkoğlu Belediyesi tarafından üç yıl önce Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nden istenen Zemin Sıvılaşması Haritası, iki yılda tamamlandı ve ilçenin bu durumu belgelendirildi.
ZEMİN SIVILAŞMASI RİSKİ
Türkoğlu ilçesi yerleşim birimi içerisinde ana caddenin altında kalan yerlerin zemin sıvılaşması nedeniyle daha çok tehlike arzettiği belirtilirken, buralara daha önce verilen çok katlı bina izni artık verilmiyor. İstasyon, Cumhuriyet ve Gaziosmanpaşa Mahalllerini içeren bu bölgede binalar için zemin+1 ruhsatı uygun görülüyor. Fatih Mahallesinde ise zemin sıvılaşması riski nispeten az olduğu için buraya da zemin+3, zemin+4 katlı ruhsat verilebiliyor.
2009 yılında depremin bir kez daha gündeme geldiği günlerde KSÜ’den öğretim göverlisi Alican Kop’tan bölgenin zemin sıvılaşması haritasını istediğini belirten Türkoğlu Belediye Başkanı Avukat Mustafa Taşhan, bu çalışmanın iki yıl sonra ellerine geçtiğini kaydederek “Bu harita elimize geçtiğinde ne yapacağımıza, nasıl hareket edeceğimize karar vermemiz kolay oldu. Zemin sıvılaşması riskinin yüksek olduğu yerler, az riskli bölgeler tespit edilince imar planında da revizyona giderek yeni bir yol haritası çizdik” dedi.
Haritaya göre imar planında revizyon yaptıklarını belirterek, daha önce verilen kat izinlerine de sınırlama getirdiklerini kaydeden Başkan Taşhan; Zemin+1’den Zemin+5’e kadar yeni bölgeler belirlediklerini söyledi. Taşhan, “Daha önce zemin+3 ya da zemin+ daha yüksek bina ruhsatlarının verildiği ana caddenin altındaki yerlerde ruhsatlandırmayı artık zemin+1 olarak yapıyoruz. Bu bölgelere kesinlikle yeni ruhsat verirken, zemin+1’den yüksek ruhsat vermiyoruz. Ancak, ilçemizin diğer bölgelerinde duruma göre zemin+ ruhsatlandırma yapmaktayız” diye konuştu.
KENTSEL DÖNÜŞÜM KARARI
Ülkenin gündeminde sıkça yer alan kentsel dönüşüm ile ilgili olarak ta Türkoğlu Belediye Başkanı Taşhan, “Biz meclisimizden karar aldık ve gerekli müracaatlarımızı yaptık” dedi. Kentsel dönüşümde iki kriter belirlediklerini anlatan Mustafa Taşhan, birincisinin riskli bölgedeki binaların tamamının yıkılarak yeniden yapılması ve ikincisinin de riskli bölgelerdeki vatandaşların risksiz bölgelerle değişiminin sağlanması olarak dile getirdi.
En riskli bölgenin Türkoğlu’nun en eski yerleşim birimi olan Gaziler Mahallesi ve civarı olduğunu dile getiren Başkan Mustafa Taşhan, İstasyon, Cumhuriyet ve Gaziosmanpaşa mahallelerinde de zemin sıvılaşması nedeniyle tehlike altında bulunduğunu söyledi. Kentsel dönüşüm için meclis kararı aldıklarını ve gerekli yerlere müracaatlarını yaptıklarını anlatan Taşhan, çalışmalara çok yakın bir zaman dilimi içerisinde de başlayacaklarını ifade etti. Taşhan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kentsel dönüşüm için sağlayacağı tüm imkanlardan vatandaşların yararlandırılacağını da söyledi.
ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ
Bu arada ilk başlarda yapılmasına pek sıcak bakılmayan ancak Belediye Başkanı Mustafa Taşhan’ın ısrarlı çalışmaları sonucu ilçeye kazandırılan Organize Sanayi Bölgesinin (OSB) tamamlanarak faaliyete geeçirilmesi için çalışmalar devam ediyor.
Kahramanmaraş’ın Türkoğlu ilçesinde yatırım yapmak isteyen sanayiciler adeta birbiri ile yarışıyor. 2005 yılında Türkoğlu Belediyesi’nin mücavir alanı genişletmesi ile birlikte 3 bin dekarlık alanın OSB olarak ayrılması için talepte bulunuldu. 2008 yılına gelindiğinde Sanayi Bakanlığı, ilçede bin 360 dönüm brüt, 800 dönüm net araziyi OSB olarak kabul etti. Bunun üzerine 42 yatırımcı OSB’de yatırım yapmak istedi ancak bunlardan ancak 22’si yer bulabildi.
OSB’nin alt ve üst yapı işlemleri tamamlanmadan dolduğunu belirten Belediye Başkanı Mustafa Taşhan, müteşebbis heyeti ve yönetim kurulunun çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti. OSB ile Türkoğlu’nun işsizlik sorununun ortadan kalkacağını kaydeden Taşhan, yapılması planlanan 22 tesiste 3 bin insanın istihdam edileceğini kaydetti. Taşhan şöyle konuştu:
“OSB ile amacımız önce bölgemizin sonra Türkoğlu’nun işsizlik sorununu ortadan kaldırmak. Şu an Türkoğlu köy ve beldeleri ile 66 bin nüfusa sahip olan bir yer. Potansiyel işsizi olan bir yer. Buraya yapılacak olan 22 tesiste en az 3 bin insan istihdam edilecek ve dolayısıyla bu istihdamın Türkoğlu’ndan karşılanması bile zor olacak. Bu durumda dışardan insanlar da Türkoğlu’na gelecek. Ayrıca Türkoğlu şu an ekonomik cazibe merkezi olacak. Kahramanmaraş’ın Büyükşehir olma ihtimali ile Türkoğlu’da buranın bir alt ilçesi olacak.”
LOJİSTİK MERKEZ İLE LİMANLAR
Türkoğlu ilçesinde bin dekar arazi üzerine oluşturulacak Lojistik Merkez ile ilgili olarak ta kamulaştırma çalışmaları sürüyor. Devlet demir Yolları’nın Lojistik Merkez için çalışmalarını devam ettirdiğini kaydeden Belediye Başkanı Taşhan, buranın ve OSB’nin tamamlanmasıyla Türkoğlu’nun ekonomik bir cazibe merkezi haline geleceğini ifade etti. Taşhan sözlerini şöyle tamamladı:
“Lojistik merkez nedir, belki halkımız buna biraz yabancıdır. Burası gümrük sahaları yani yük indirme ve bindirme alanları. Bütün işadamlarımızın yapacağı ithalat, ihracat bu merkezden yapılacak. İş adamımızın Mersin’e gidip orada gümrük işlerini yapmasına gerek kalmadan Türkoğlu’ndan ihtilatını ihracatını yapacak. Bu Türkoğlu’na ve Kahramanmaraş’a ne kazandıracak? Zaten Kahramanmaraş’ın bir mahallesi konumundaki Türkoğlu’nu bir cazibe merkezi haline getirecek ve kendi kabuğunu da kırarak aşacak.
Her şey ekonomiyle başlar buranın ekonomik cazibe merkezi olması OSB’nin yapılması, lojistik merkezin buraya yapılacak olması denizin Türkoğlu’na gelmesi demektir. Yani bunu mecazi manada söylüyoruz ama ihracat ve ithalatı limanlar üzerinden yapmış olduğumuza göre bu lojistik merkezin buraya yapılması limanların Türkoğlu’na gelmiş olması demek.” (KAHRAMANMARAŞ’TA BUGÜN)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.