Yılmaz ve Üst Düzey Yöneticiler Adıyaman Basınıyla

Yılmaz ve Üst Düzey Yöneticiler Adıyaman Basınıyla
Yılmaz ve üst düzey yöneticiler Adıyaman'da görev yapan yerel ve ulusal basın temsilcileriyle tanışma yemeğinde bir araya geldi.

Adıyaman Kahramanmaraş Elektrik Dağıtım A.Ş. (AKEDAŞ) Genel Müdürü Mustafa Yılmaz ve üst düzey yöneticiler Adıyaman'da görev yapan yerel ve ulusal basın temsilcileriyle tanışma yemeğinde bir araya geldi.

Adıyaman İsias otelde AKEDAŞ’ın ev sahipliğinde düzenlenen yemeğe GAP Gazeteciler Birliği Genel Başkanı Zeynel Abidin Kıymaz, Adıyaman Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Zeki Dişkaya, Basın Medya Birliği Başkanı Hasan İnandı, Adıyaman Gazeteciler Cemiyeti Kurucu Başkanı Ragıp Ersoy, gazete sahip yöneticileri ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

AKEDAŞ genel müdürü Mustafa Yılmaz’ın yanı sıra Genel Müdür Yardımcıları Hasan Kaşıkçı, Medine Tanış ve AKEDAŞ Adıyaman İşletme Müdürü Mehmet Yaşar’ın da katıldığı toplantıda gazetecilerin sorularını tek tek cevaplandıran Yılmaz, bütün faaliyetleri Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun düzenlemesine göre yaptıklarını söyledi.

AKEDAŞ Genel Müdürü Mustafa Yılmaz yemek sonrası basın mensuplarına teşekkür ettikten sonra konuşmasında şunları söyledi; “Değerli basın mensubu arkadaşlar, bildiğiniz gibi 01.01.2011 tarihinden itibaren Kahramanmaraş ve Adıyaman illerimizde elektrik dağıtım hizmeti AKEDAŞ Elektrik Dağıtım Anonim şirketi tarafından fiilen yapılmaya başlanmıştı. Elektrik dağıtım hizmetleri ülke genelinde 21 dağıtım şirketi eliyle yürütülmekte. Bu şirketlerin kapsam olarak yüzde 50’si kamunun elinde yüzde 50’si de özel şirketlerce yürütülmekte. Elektrik dağıtım hizmetleri devletin regülâsyonuna tabidir. Dolayısıyla bizim tüm tarifelerimiz ve faaliyetlerimiz Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından belirlenir ve denetlenir. Bizim EPDK’nın belirlemiş olduğu gerek tarifede gerekse diğer faaliyet alanlarımızda herhangi bir değişiklik yapma yetkimiz yoktur. Enerji Piyasası’nın düzenlemesine harfiyen uymakla yükümlüyüz. Aynı şekilde elektrik enerjisinin iletimi de devletin düzenlemesine tabidir ve o kısım Türkiye Elektrik Anonim Şirketinin regülasyonuna tabidir. Bunun denetimini EPDK yapar. Dağıtım kısmı da özel sektörler eliyle yapılacaktır. Devletimizin politikası ilerleyen zaman içinde bu yönde olacaktır. Şu anda yüzde 50 gibi bir oranla özel sektör eliyle bu hizmet yürütülmektedir” dedi.

KAYIP KAÇAK KONUSU

Teşbihte hata olmaz. Bir manav Antalya’dan domates satın alsa Adıyaman’daki bakkala getirip satmak istese bunun üzerine nakliyesini, yüklemesini üstüne ekleyerek bir fiyat belirleyecektir ve kendi müşterilerine bunu arz edecektir. Elektrik enerjisi de üretim tesislerinden itibaren en ücra köşedeki konutumuza gelinceye kadar benzer bir uygulamaya tabidir. Üretim tesisinden önce bunu bölgeler arasında nakletmek için iletim seviyesine dönüştürmek gerekir. Ondan sonra bölgeler arasında iletim seviyesinde nakletmek ve o bölge içerisinde dağıtım yapılacak dağıtım seviyesine dönüştürmek ve netice itibariyle de dağıtımı yapılan bu elektriğin en sonunda bizim dağıtım trafolarımız vasıtasıyla kullanım seviyesine dönüştürülmesi gerekmektedir. Dolayısıyla elektrik enerjisi üretiminden evimize gelinceye kadar iki defa dönüşüm iletim ve dağıtım yine kullanım seviyesinde birtakım teknik zayiatlara maruz kalmakta. Bunların tamamı elektrik enerjisinin firesi şeklindedir. Bunların üzerine başka kayıplarda eklenmektedir. Bunlarda insan hatası kayıpları, ölçüm hatasından kaynaklanan kayıplar vardır. Birde esas bir kayıp var ki o da kötü niyetli insanların bu zayiatların üzerine ilave olarak ta elektrik hırsızlığı vardır.

ic.20111223110656.jpg

“ADIYAMANDA KAYIP KAÇAK ORANI ÇOK DÜŞÜK”

EPDK 31.12.2010 tarihi itibariyle bu söylemiş olduğumuz bütün zayiatları tarifemiz içerisine dahil edilmiş vaziyette iken devletimizin almış olduğu şeffaflık kararı gereği vatandaş neye taahhüt edildiğini görsün şeklide bu maliyetlerin bir kısmı tarifenin içerisine yansıtıldı.

Dolayısıyla EPDK bütün firmalara bir kayıp kaçak oranı veriyor. Bizim bölgemiz için kayıp kaçaktaki hedef oranı 10.03. Bize verilen bu hedef kayıp kaçak oranının Adıyaman’da çok az üzerinde, Kahramanmaraş’ta biraz altındayız. Bizim bölgemizde kayıp kaçak oranından dolayı vatandaşa yansıttığımız ekstradan fazla bir ücret yok. Buradaki açma kesme parası, sayaç sökme takma parası, aboneliklerle ilgili bedeller EPDK tarafından ulusal tarife üzerinden tüm Türkiye’nin tamamına uygulanan tarifelerdir. Bunlar bizim belirlediğimiz hususlar değildir. Biz satın almış olduğumuz enerjinin parasını her ayın 18’in de TEDAŞ’a, EÜAŞ’a ve diğer tedarikçilere ödemek zorundayız. Ödemediğimiz halde çarkı döndüremeyiz. Elektrik kesmek bizim gayemiz olamaz.

ELEKTİRİK KESMEK BİZİM GAYEMİZ DEĞİLDİR

Vatandaşımızı incitmek gibi bir şey bizim aklımızın köşesinden asla geçmez. Netice itibariyle şu anda Adıyaman ilimizde benim 20 milyona yakın tahsil edemediğim bir para var. Bu para Adıyaman ilinin 1 aylık çekmiş olduğu enerjiden daha fazla bir miktara tekabül ediyor. Bu parayı tahsil edemediğim zaman satın aldığım yere enerji bedelini ödemekte güçlük çekerim. Dağıtım şirketleri düşük kar marjıyla çalışıyorlar. Üç noktadan almış olduğumuz enerjiyi Adıyaman ve Kahramanmaraş coğrafyasının en ücra köşesine kadar taşıyıp bunu kaybetmeden satarak satın aldığımız enerjinin bedelini ödemek zorundayız. Dağıtım sektörü meşakkatli çalışıyor. Ben kamuoyunun şikâyetlerini anlıyorum ama bizimde sıkıntılarımız var. ‘ dedi.

SORU-CEVAP FASLI SALONU HAREKETLENDİRDİ

Genel Müdür Mustafa Yılmaz’ın konuşması sonrasında soru cevap bölümüne geçildiğinde söz alan gazeteciler, vatandaşların şikâyetlerini yüksek sesle seslendirince salon hareketlendi. Hararetli sorulara Genel Müdür Yılmaz tek tek cevap vermeye çalıştı. Soruları cevaplandıran Mustafa yılmaz şunları söyledi

ELEŞTİRİLERDEN MEMNUN OLDUM

‘Ben eleştirilerden memnunum. Biz enerjiyi her ay satın alıyoruz. Aldığımız enerjinin parasının tahsilini yapamadığımız anda o 1 ayı kendi öz kaynaklarımızdan karşılayıp karşıya ödemek zorunda kalıyoruz. Adıyaman-Kahramanmaraş ilinde 1 aylık gideri kendi öz kaynaklarından karşılayacak bir şirket olacağını tahmin etmiyorum. Çok büyük risk altındayız. Bizleri mazur göreceğinizi umut ediyorum.

SOSYAL TARİFEYE GEÇİLİRSE SORUNLAR AZALIR

Açma kapama konusu bizi üzen bir konu. Keşke bu işlemi hiç yapmasak. Aylık tahsilatlarımızı düzenli olarak yapıp bizde satın aldığımız enerjinin parasını ödesek keşke, açma kapama yapmasak. Bizi en çok üzen bir konu. Devletin ve EPDK’nın gündeminde olan sosyal tarifenin olması lazım. Sosyal tarifeyle ilgili belki önümüzdeki yıllarda bir düzenleme yapılır diye düşünüyorum. Ödeme güçlüğü çeken müşterilerimiz var. Ancak bunlara yapabileceğimiz işlemler sınırlı. ‘ dedi.

Isıas otelde yapılan toplantı sonrası heyet valilik ziyaretleri sonrası Adıyaman’dan ayrıldı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.