'Yurt dışından araştırmacıları getireceğiz'

Yurt dışından araştırmacıları getireceğiz
Güran, küresel anlamda ön plana çıkmak isteyen her ülkenin geleceğinin Ar-Ge'ye bağlı olduğunu söyledi.

    TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı Yurt Dışı Burslar Müdürü Prof. Dr. Cahit Güran, küresel anlamda ön plana çıkmak isteyen her ülkenin geleceğinin Ar-Ge'ye bağlı olduğunu söyledi.

      Prof. Dr. Güran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2003'e kadar 300-400 kişiyle sınırlı kalan araştırmacı sayısının 2004'ten itibaren büyük oranda arttığına dikkati çekti.

      Türkiye'nin insan gücünü 2023 hedefleri çerçevesinde belirli rakamlara çıkarma iddiasında olduğunu kaydeden Güran, ''Şimdi bu alandaki araştırmacı sayımız 5 bin civarına gelmiş durumdadır. Önümüzdeki dönemler için hem üniversitelerimizin hem araştırma merkezlerimizin hem de özel sektördeki araştırma merkezlerinin gelişmesi açısından çok önemlidir. Bu anlamda eğitim ve araştırma bursları buna destek sağlama anlamında çok önemli katkı sağlamaktadır'' dedi.

      Küresel anlamda ön plana çıkmak isteyen her ülkenin geleceğinin Ar-Ge'ye bağlı olduğunu belirten Prof. Dr. Güran, şunları söyledi:

      ''Türkiye için de benzer durum geçerlidir. Türkiye daha nitelikli ve katma değeri yüksek ürünler üreterek kişi başına gelirini hızla artırmak istiyorsa önünde çok fazla seçenek yok. Yapması gereken tek şey Ar-Ge'ye daha fazla yatırım yapmak, burada ürettiği bilgiyi katma değeri yüksek olan ticari ürünler haline dönüştürüp, bu yolla o süreçte rol alan her şeye daha fazla gelir sağlayabilecek bir ortamı yaratmaktır. ''

     -''Yurt dışından araştırmacıları getireceğiz-

     Güran, TÜBİTAK'ın 2004'ten bu yana dünyanın gelişmiş ülkelerindeki yabancı araştırmacıların Türkiye'ye getirilmesi amacıyla önemli faaliyetler yürüttüğünü belirtti.

      Bu kapsamda bu yıl faaliyete geçecek program hazırladıklarını ifade eden Güran, ''Amacımız tecrübeli, alanında uzman araştırmacıların çalışmalarını ülkemizde sürdürmelerini sağlamak. Bu program kapsamında çok sayıda deneyimli araştırmacı Türkiye'deki üniversitelerde ya da araştırma merkezlerinde belirli süreyle çalışacak'' dedi.

      Güran, Türkiye'de istihdam edilecek yabancı araştırmacıların uzun süre kalmalarının amaçlandığını, araştırmacıların ücretlerinin yüzde 60'ının TÜBİTAK tarafından, yüzde 40'ının AB projeleri kapsamında hazırlanacak projeyle karşılanacağını ifade etti.

      TÜBİTAK'ın ''2232 Doktora Sonrası Geri Dönüş Burs Programı'' çalışması da bulunduğunu anlatan Güran, şöyle konuştu:

      ''Burs programı kapsamında yurt dışına giden Türk araştırmacıların da Türkiye'ye dönmesi hedefleniyor. Bu program yeni bir program olduğu için doktorasını yapmış ve orada çalışmakta olan 35 Türk araştırmacının Türkiye'ye gelmesi söz konusu oldu. Bunların bir kısmı Türkiye'de bazı kurumlarda çalışmaya başladı. Çalışma yeni olmasına karşın sonuçları açısından Türkiye için yüz güldürücü bir gelişme.''

     -Ar-Ge projelerinin ticari ve sınai ürününe dönüştürülmesi-

     Türkiye'nin son dönemde ekonomik anlamda dünyada rekabette çok daha güçlü hale geldiğini belirten Güran, TÜBİTAK'ın bunun farkında olduğunu ve bilim alanında da Türkiye'ye vizyon oluşturacak kararlar alındığını ifade etti.

      Özellikle Ar-Ge projelerinde elde edilecek sonuçların ticari ve sınai ürüne dönüştürülmesi yönünde yeni mekanizmalar geliştirilmesinin planlandığını kaydeden Güran, ''Enerji, su, gıda, uzay ve savunma sanayi alanları öncelikli olarak belirlendi. Bu konuyla ilgili proje desteğinin başlaması hedefleniyor. Bu yolla Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu bir alanda Ar-Ge kaynaklarının kullanılması ve bu kaynakların Türkiye'nin ihtiyaçları çerçevesinde odaklanarak bulunması planlanıyor. Buradan elde edilecek bilginin ticarileşmesi yönünde de hedefler konuldu. Bunlar gerçekleştiği sürece Türkiye'nin uluslararası anlamda da küresel rekabet anlamında da çok önemli kazanımlar elde edecektir'' diye konuştu.

AA

Kaynak:

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.