Ziraat Mühendisleri Odası Basınla Tanıştı

Ziraat Mühendisleri Odası Basınla Tanıştı
26-27 Aralık 2015 tarihinde genel kurulunu yaparak güven tazeleyen Mehmet Geyik yönetimindeki TMOOB Ziraat Mühendisleri Odası Kahramanmaraş Şube Yönetimi, düzenlediği basın toplantısı ile Kahramanmaraş’ta görev yapan basın mensuplarıyla bir araya geldi.

26-27 Aralık 2015 tarihinde genel kurulunu yaparak güven tazeleyen Mehmet Geyik yönetimindeki TMOOB Ziraat Mühendisleri Odası Kahramanmaraş Şube Yönetimi, düzenlediği basın toplantısı ile Kahramanmaraş’ta görev yapan basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Basın toplantısına yönetimi tanıtarak başlayan Başkan Mehmet Geyik, 5. Dönemde Ziraat Mühendisleri Odası Kahramanmaraş şubesi olarak meslektaşlarımıza iyi koşullarda çalışma ortamı yaratılması, istihdam ve mesleki konulardaki sorunların tespiti ve çözümü adına Mesleki Faaliyetler, Teknik ve Bilimsel Çalışmalar, Panel Konferans ve Sempozyum Etkinlikleri, Kurum ve Kuruluşlar İle Ortak Çalışmalar, Mesleki Denetim, Sosyal Etkinlikler gibi birçok çalışma yaptıklarını söyledi.

“6. Dönemde de, faaliyetlerimizi artırarak, üye-oda ilişkisi, genç ZMO, meslektaşlarımızın çalışma şartları ve özlük haklarının korunması ve tarım arazilerimizin korunması temelinde devam edeceklerini” Başkan Geyik: “Kahramanmaraş Şubemiz 791 üye ile ilimizin en büyük sivil meslek kuruluşlarından birisidir. Üyelerimiz tarım sektörünün her alanında şehrimize hizmet etmektedir” dedi.

Soru cevap şeklinde devam eden toplantıda “İlimizin en büyük tarımsal sorunları nelerdir?” sorusu üzerine, Başkan Geyik: “1. Sınıf tarım arazilerimizi kaybediyoruz, bütünsel koruma anlayışına uygun şekilde İlimizde öncelikle; Büyük ‘ova koruma alanları’ belirlenmeli, bakanlığa sunularak, büyük ova koruma alanı statüsü kazandırılmalı, böylece bu ovalarla ilgili gelebilecek tarım dışı amaçlarla arazi kullanım teklifleri İl Toprak Koruma Kurulu tarafından değil Bakanlar Kurulunca değerlendirilmelidir. 5403 Sayılı Toprak Koruma ve arazi Kullanım Yasası’nın 13. Maddesinde yer alan istisnalar daraltılmalı, tarım arazisinin amaç dışı kullanımına olanak tanıyan ‘KAMU YARARI’ kavramı açıklığa kavuşturulmalıdır.

3-633.jpg

Tarım arazilerinin amaç dışı kullanımı talepleri, İllerde Vali beylerin başkanlığında toplanan Toprak Koruma Kurulu tarafından değerlendirilmektedir. Bu kurullarda ki Ziraat Mühendisi sayısının artırılması (Ziraat Fakültesi olan illerde Ziraat Fakültesinin, Ziraat Mühendisleri Odasının ve Birlik ve Oda Başkanlarının Ziraat Mühendisi olması durumunda daimi üye olması) ve daha katı bir tutum sergilenebilmesi için yasal zeminin güçlendirilmesi gerekmektedir” diye konuştu.

Yine arazi toplulaştırmaları ile ilgili bir soruya ise Başkan Geyik, şu şekilde açıklama yaptı: “İlimiz 366.000 hektar tarım alanına sahiptir. Bu alanların % 30’u sulanabilir veya 1. derecede sulamaya açılacak alanlardandır. Bu nedenle, ilimiz birçok ürünün yetiştirildiği önemli tarım şehirlerindendir. İlimiz tarımın en önemli sorunları; arazilerin küçüklüğü, hisseli olması ve işletme ölçeğidir. Bu sorunu kökten çözecek arazi toplulaştırması ve tarla içi geliştirme hizmetleridir. Bu konuda İlimiz diğer İllerle kıyaslandığında geride kalmıştır. Arazi toplulaştırma çalışmaları ilimizde 45.000 hektar alanda iki projeyle devam etmektedir. 55.000 hektar alanın toplulaştırılması ile ilgili ihale yapılamasına rağmen iptal edilmiştir. İptal edilen projelerin bulunduğu Elbistan Ovası Türkiye’nin 4. büyük ovasıdır. Bu Ova, Elbistan, Afşin, Göksun ve Ekinözü ilçelerinin tarım alanlarını kapsamaktadır. Bu bölgede Adatepe Sulama Barajı tamamlanmış ve sulama kanallarının ihale edilip 2 yıl içinde tamamlanacak olması, sulamanın toplulaştırmayla birlikte planlanması açısından ayrıca aciliyet ifade etmektedir.

Arazi toplulaştırması ve sulama projelerinin birlikte yürütülmesi kamulaştırılacak alanların kamu ortak payı kesintisinden ve hazine arazilerinden karşılanacak olması ülke kaynaklarımızın doğru ve verimli kullanılması açısından oldukça önemlidir.

Ayrıca, ilimizde, Geben-Sisne (6.400 ha), Dulkadiroğlu (18.800 ha), Kılavuzlu 1. Kısım (7.900 ha) ve Afşin-Karakuz (13.300 ha) alanlarında etüt çalışmaları tamamlanmış, Göksun (9.400 ha) ve Andırın-Yeşilova (6.600 ha) alanları ise etüde hazır olmak üzere, toplam 6 bölgemizdeki arazi toplulaştırma projelerinin de gerçekleştirilmesi ile birlikte, ilimiz arazi toplulaştırma konusunda hak ettiği yeri alacaktır.”

Basın toplantısı, Yönetim Kurulu Üyelerinin de çeşitli sorulara verdiği cevaplarla devam etti.

1-20160209123710.jpg2-20160209123710.jpg

TMMOB ZIRAAT MÜHENDISLERI ODASI KAHRAMANMARAŞ ŞUBESI 6. DÖNEM ORGANLARI

YÖNETİM KURULU ASİL ÜYE:

1- MEHMET GEYİK                                          Başkan

2- MUSTAFA KIRBAŞ                                     II. Başkan

3- İBRAHİM GÜL                                             Sayman

4- MUSTAFA KULOTU                                   Yazman

5- ZİYA DUMLUPINAR                                  Üye

6- YASEMİN KEÇECİOĞLU                           Üye

7- DURDU GÜRBAK                                       Üye

 

YÖNETİM KURULU YEDEK ÜYE

1- SELİM YAĞMUR

2- ADİLE TATLIYER

3- SULTAN KAŞANLI

4- MUZAFFER TOPUZ

5- ALEV KOPAR

6- ALİ KİRİK

7- ERCAN GÖKDAŞ

GENEL KURUL DELEGESİ

1- MEHMET GEYİK

2- ALİ ARDA IŞIKBER

3- HASAN DEĞİRMENCİ

4- ZİYA DUMLUPINAR

5- GÜVEN BORZAN

6- MEVLÜT KÜPELİ

7- AYDIN COŞKUN

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.