3. Uluslararası Tekstil Zirvesi Başladı
Türk tekstil üretiminin büyük bir bölümünün gerçekleştiği Kahramanmaraş’ta 26-28 Eylül 2018 tarihleri arasında 3. Uluslararası Tekstil Zirvesi (UTZ) düzenleniyor.
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) ve Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) işbirliği ile gerçekleştirilen Uluslararası Tekstil Zirvesi’nin bu yılki ana teması, sanayide yeni bir üretim devrimini temsil eden Endüstri 4.0 olarak devam ediyor.
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nda, tekstil alandaki gelişmiş teknolojiler ve akademik çalışmaların paylaşıldığı 3. Uluslararası Tekstil Zirvesi Endüstri 4.0 ile tekstil sektörüne hız, verimlilik, yüksek kaliteli üretim ve maliyet avantajı sunan teknolojilerin bilimsel veriler eşliğinde sunumları yapılıyor.
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Serdar Zabun, Kahramanmaraş’ın 5 milyar dolar sanayi üretimi ve 2,5 milyar dolar dış ticaret hacmi ile kalkınma konusunda Anadolu’daki en iyi modeli oluşturduğunu söyledi. Zabun, tekstil sektörünün en önemli buluşmalarından birisi haline gelen uluslararası Tekstil Zirvesi’nin, Kahramanmaraş’ın bu sektördeki başarısını, uluslararası marka gücünü sergilerken, tekstil serüveni ve moda yolculuğunda yep yeni kapıları araladığının altını çizdi.
Zabun konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kahramanmaraş, üretim için sergilediği performansı, bu defa moda tasarımları, fuar ve sempozyum kültürüyle taçlandırmaktadır. Dünyanın 125 ülkesine ihracat yapan kent, iplikte, dokumada ve örmede artık güçlü bir Türk markası olarak anılmaktadır. Son yıllarda denim üretimindeki yatırımlarıyla da katma değerini artıran Kahramanmaraş, ihracatta da stratejik bir konum elden ederek Avrupa pazarlarında, çok önemli bir pazar payına ve itibarlı bir konuma sahip olmuştur. Türkiye’nin bu sektörde dünya moda merkezlerine gönderdiği ürünlerin çok büyük bir kısmı Kahramanmaraş’ta üretilmekte ve ihraç edilmektedir.”
UTZ hakkında bilgiler veren Zabun, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası ve Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı işbirliği ile gerçekleştirilen 3. Uluslararası Tekstil Zirvesi’nin bu yılki ana temasının, sanayide yeni bir üretim devrimi olan endüstri 4.0 olarak belirlendiğini söyledi. Zabun şunları kaydetti: “İnanıyorum ki, bu konudaki gelişmeleri, yenilikleri konuşacağımız bu toplantılar, tekstil sektörünün küresel başarılarının sürdürülebilir yapıya kavuşması, ülke ekonomisine, şehrimizin kalkınmasına sağladığı büyük katkıyı artırmasına vesile olacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle, 3. Uluslararası Tekstil Zirvesi’nin, sektörün geleceğine yön vermesi, özellikle yenilikçilik, tasarım ve ihracat kabiliyetinin artırılması bakımından yeni bir heyecan getirmesini diliyorum. Sempozyumumuza destek veren Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansına ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum.
3. Uluslararası Tekstil Zirvesi’nin bugünkü oturumuna İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri Birliği Başkanı Ahmet Öksüz başkanlık yaptı. Öksüz burada yaptığı konuşmasında, Kahramanmaraş’ta düzenlenen Uluslararası Tekstil Zirvesi’nde olmaktan dolayı mutlu olduğunu ifade ederek “Bugün güzel şeyler yaptık, fuarımızı açtık, KİPAŞ’ın yeni tesis açılışı vardı, onun için de teşekkür ediyorum değerli misafirlerimize katılımlarından dolayı. Bugün Sanayi 4.0 konumuz. Burada değerli konuklarımız var, bu işin uzmanları var. Gerek makine üreticisi firmalarımızın üst düzey yöneticileri var, gerekse otomosyon çözümleri konusunda uzman firmalarımızın yöneticileri var. Tabi bu çok güncel ve yeni bir mevzu. Dördüncü sanayi devrimi ne kadar biliyoruz, bu konuda bence bugün önemli bir toplantı olacak, dördüncü sanayi devrimi konusunda bilgi sahibi olacağız. Biz acaba neresindeyiz, olmalı mıyız olmamalı mıyız? Ne kadar önemli, bu anlamda oldukça önemli bir toplantı tertipliyoruz. Ben onun için teşekkür ediyorum Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odamıza böyle bir sempozyumu düzenlediği için. İlk önce Rieter firmamızla başlıyoruz. Kahramanmaraş tekstili adına çok önemli bir firma, birçok iplik yatırımlarında makinalarıyla yer almış bir firma. Piyasaya sunulan yani iplik sanayicilerine Endüstri 4.0 adına neler sunuluyor, bunları da dinleyeceğiz. Ayrıca ne kadar gerekli tekstili bunun neresinde görüyoruz, endüstri 4.0 tekstil sanayiine uygun mu, olmalı mı, veya ne boyutta olmalı bunları konuşacağız.” şeklinde konuştu.
Oturumun devamında Kahramanmaraş’ta tekstil sektörünün en önemli çözüm ortağı olan Rieter Group CEO’su Ph.D Norbert Klapper, Dalgakıran Makine San. ve Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi Adnan Dalgakıran, Murata Machinery Avrupa Satış Müdürü Daisuke Tanii, Fanuc Robotics Technical Manager Murat Kısa sektörün Endüstri 4.0’a adaptasyonu ve şirketlerinde bu alandaki çalışmalar hakkında bilgi vererek sunum yaptılar.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.