Ağbal: Olağanüstü bir ilgi söz konusu

Ağbal: Olağanüstü bir ilgi söz konusu
Maliye Bakanı Naci Ağbal, 6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun'un sonuçları ile ilgili, "Bu defa yapmış olduğumuz...

Maliye Bakanı Naci Ağbal, 6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun'un sonuçları ile ilgili, "Bu defa yapmış olduğumuz yeniden yapılandırma kanuna olağanüstü bir ilgi söz konusu" dedi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, 6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun'un sonuçlarını düzenlediği basın toplantısında paylaştı.

Yapılandırma hükümlerinin azami seviyede uygulanmasını sağlamak amacıyla çok sayıda yazılı ve görsel iletişim kanallarını kullandıklarını vurgulayan Bakan Ağbal, "Kamuoyunda farkındalığı arttırmak amacıyla 100 binden fazla afiş hazırlayarak vatandaşlarımızın görebilecekleri alanlara astık. Türkiye genelinde 8 bin 268 adet bilboard ve bin 200 adet Outdoor TV'de Ankara, İstanbul, İzmir havalimanlarında bulunan 96 adet dijital ekran ve bin 17 rakette ve 465 sinema salonunda kanuna ilişkin tanıtım gösterilerini yayınladık. Hazırladığımız 6 kamu spotunun haber, ekonomi içerikli 11 ulusal televizyon kanalında, 6 radyo spotunun da 16 ulusal radyo kanalında yayınlanmasını sağladık. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sayfasını, sosyal medya hesaplarını da bu konuda etkin olarak kullandık. İnternet sayfamızda kanunla ilgili özel bir alna oluşturduk, bu alanda tüm dökümanları faaliyetleri, soru ve cevapları yayınladığımız başvuru ve ödemeleri de burada kabul ettik. Ayrıca elektronik posta ve kısa mesaj gibi çeşitli iletişim kanallarıyla hatırlatma mesajları gönderdik. yapılan bu çalışmalara ilaveten mükelleflerimizi bilgilendirmek amacıyla 7,5 milyon adet mektup gönderdik. Gelir İdaresi başkanlığı merkez ve taşra teşkilatları olarak sivil toplum ve meslek kuruluşlarıyla işbirliği yaptık ve ortak toplantılar düzenleyerek kanunu vatandaşlarımıza anlattık. Arkadaşlarımız tüm ülkeye yayılarak gerek kanunu anlattı gerekse teşkilatımızla bir araya gelerek uygulama birliğini sağladı. İllerimizin hemen hemen tamamında alışveriş merkezlerindem tanıtım stantları açık, bu stantlarda soruları yanıtladık, mükelleflere yardımcı olarak internet üzerinden başvurularını aldık" diye konuştu.

Sadece mevzuat düzenlemeleri ve tanıtım faaliyetleri yapılmadığını belirten Bakan Ağbal, "Gelir İdaresi Başkanlığı, bilgi işlem sistemlerini de kanuna uygun biçimde hazırladık ve personelimizi eğittik. Bankaların bu kanun kapsamında tahsilat yapmasını sağlamak amacıyla kendileriyle protokoller yaptık ve yazılım tasarımlarını tamamladık" ifadesini kullandı.

"BU DEFA YAPMIŞ OLDUĞUMUZ YENİDEN YAPILANDIRMA KANUNA OLAĞANÜSTÜ BİR İLGİ SÖZ KONUSU"

2011 yılında çıkan 6111 Sayılı Yeniden Yapılandırma Kanunu ile 6736 Sayılı Kanunun karşılaştırılması ile ilgili de Bakan Ağbal, konuşmasında şunları kaydetti:

"İki kanunun uygulanmasını karşılaştırdığımızda başvuru adedeinde 6111 Sayılı Kanun'a göre yüzde 64.2 artış var. Yapılandırılan tutarda ise yüzde 96.3 artış var. Bu rakamlar çok açık bir şekilde ortaya koyuyor ki bu defa yapmış olduğumuz yeniden yapılandırma kanuna olağanüstü bir ilgi söz konusu. 6736 Sayılı Kanunun getirdiği imkanlardan yararlanmak için ilk başvuru, kanunun yayımlandığı 19 Ağustos günü, Kayseri ilimizden Kaleönü Vergi Dairesi'ne toplu borcu olan bir mükellefimiz tarafından yapıldı. İlk ödeme ise Hatay ilinde Antakya Vergi Dairsi'nce yapılandırılan bir trafik para cezasıydı. Bunun ödeme tarihi de 5 Eylül 2016. Kanunun uygulanmasında bizlere bu ilkleri yaşatan değerli mükelleflerimize teşekkür ediyorum. Yapılandırma Kanunu'nun hitap ettiği en geniş kitle tabiatıyla kesinleşmiş borcu olan mükelleflerimizdir. Nitekim en yüksek başvuru ve yapılandırma da kesinleşmiş alacakların yapılandırmasına ilişkin alanda olmuştur. Kesinleşmiş kamu alacakları için 4 milyon 850 bin 430 mükelleften, 7 milyon 502 bin 657 adet başvuru dilekçesi alınmıştır. Yaklaşık 54 milyar lira yani 53 milyar 997 milyon 697 bin 132 lira alacak yapılandırılmıştır. Bu sonuçları 2011 yılında uygulanan 6111 Sayılı Kanun'la mukayese ettiğimizde başvuru adedinde yüzde 68.5 oranında, yapılandırılan tutarda ise yüzde 99 oranında artış meydana gelmiştir. Yapılandırma Kanunu'na başlarken yaptığımız tespitlere göre yaklaşık 6.3 milyon borçlumuz kanundan yararlanabilecek durumdaydı. Kanun kapsamında 4.8 milyon vatandaşımız borçlarının yapılandırılması talebinde bulunmuş, böylece borçlularımızın yüzde 76'sı borçlarını yapılandırmıştır. Bu oran 6111 Sayılı Kanun döneminde yüzde 46 mertebesindeydi. Yani 2011 yılında her 100 borçludan sadece 46'sı yeniden yapılandırma için müracaatta bulunmuşken bu defa şu anda uyguladığımız kanun çerçevesinde her 100 borçludan 76'sı borçlarını yapılandırdı, bu gerçekten bizim için son derece memnuniyet vericidir."

"90 MİLYAR LİRA VERGİ ALACAĞIMIZIN YÜZDE 51'İNİ YAPILANDIRDIK"

Kanundan tüm borçluların yararlanmasını arzu ettiklerini fakat bunun mümkün olmayacağını da bildiklerini belirten Bakan Ağbal, "Her ne kadar süresi geçtiği için ödenememiş bazı borçlar var ise de bu borçlular ya ölüm ya borçlunun iflası ya da mal varlığını kaybetme nedeniyle açıkçası mümkün olmayan alacaklar durumundaydı. Daha önceki ilan ettiğimiz bütün rakamlarda brüt rakamı ifade ettiğimiz için netice itibarıyla yapılan başvuruları da bu şekilde değerlendirmek daha doğrudur diye düşünüyorum. Kanunu uygulamaya başlarken 90 milyar lira vergi alacağımızın olduğunu söylemiştik, bunun yüzde 51'ini yapılandırdık. 6111 sayılı kanunda her 100 liralık alacağın 25 lirası yeniden yapılandırmaya konu edilmişken bu defa her 100 liradan 51 lirası yeniden yapılandırmaya konu edilmiş oldu. Böylece 46 milyar lira vergi aslı kanun kapsamında ödenecek hale geldi. Bu da bu defa yakaladığımız başarı oranının bir önceki kanuna göre iki kat olduğunu ortaya koymaktadır. Vergi türleri itibariyle kesinleşmiş alacaklıların yapılandırılması kapsamına giren 6.3 milyar lira gelir vergisinin yaklaşık 3.2 milyar lirasını yapılandırdık. Basit usul kapsamında gelir vergisi mükellefi olan vatandaşlarımızdan 227 bin 940 başvuru aldık. Bu kapsamda 241 milyon alacağı yapılandırdık. Gayrimenkul Sermaye İradı Mükelleflerimizden 74 bin 203 başvuru aldık ve bu kapsamda 127 milyon lira alacağı yapılandırdık. Kanun kapsamında 4.8 milyar lira kurumlar vergisi, 15. 5 milyar lira KDV, 1.8 milyar lira ÖTV yapılandırıldı" şeklinde konuştu.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.