Alkışlar Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Öz için!...
Kahramanmaraş kent merkezinde günlük olarak yayımlanan ve son dönemde baskı kalitesine getirdiği yenilikler ile adından söz ettiren “Yerel” gazetesi, aynı zamanda yaptığı özel haberleriyle de kamuoyunun dikkatini çekmeye başladı.
Ahmet Güneçıkan imzası ile bu gün (2 Temmuz 2014) çıkan manşet haberinde Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Öz ile bir söyleşi yaparak, kuyumcular odası tarafından yaptırılmak istenilen Altın şehir ile ilgili doyurucu bir haber servis etti. İşte o haber ve detayları;
‘ALTIN ŞEHİR’ KAHRAMANMARAŞ`IN YÜZ AKI OLACAK
Kahramanmaraş Kuyumcular Odası Başkanı Hacı Mustafa Öz, Kahramanmaraş`ın yüz akı olacak diye nitelendirdiği kuyumcular için ihtisas sanayi sitesi olan Altın Şehir`in proje çalışmalarının bittiğini ve yakın bir zamanda temelinin atılacağını açıkladı.
2 yoğunluklu 36 bin metrekare arsa üzerine kurulacak Altın Şehir, yaklaşık 105 bin metrekare kapalı alanda 300`ü kuyumcu olmak üzere 350 iş yeri ile hizmete başlayacak.
100, 200 ve 400 metre-kare olarak planlanan işyerlerinde büyük, orta ve küçük işletmelerin hepsi Altın Şehir`de hizmet verecek. Kuyumcular dışında farklı sektörlerden Altın Şehir`e katkı sağlayacak yaklaşık 50 esnaf da iş yeri açabilecek.
Altın Şehir`in ihtisas sanayi sitesi olduğuna dikkat çeken Kahramanmaraş Kuyumcular Odası Başkanı Hacı Mustafa Öz, burada bulunacak iş yerlerinin imalatçı ve tamircilerden oluşacağını söyledi.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı`nın küçük sanayi sitelerine üst yapıyla ilgili inşaatın yüzde 70`ine kadar kredi verdiğini anımsatan Öz, kredi alan esnafların yüzde 1 faiz oranıyla iş yerine taşındıktan 2 yıl sonra ödemelere başlayacağını ve 15 yıla kadar ödeme imkanları olduğunu söyledi.
Kahramanmaraş`ın kuyumculuk sektöründe önemli bir yeri olduğuna işaret eden Öz, bu güne kadar sektörde çalışan esnafların kaliteli iş yerleri olmadığı için sıkıntılar çektiğini dile getirerek şunları konuştu: "Biz göreve geldiğimizde gördük ki sektörümüz sürekli gelişim içinde ve teknolojinin de nimetlerinden faydalanamıyorlar. Alt yapı yetersizliği mevcut iş yerlerinin kuyumcu imalatına uygun olmayışı, elektrik sorunu derken ben kuyumcular odası başkanı olduktan sonra bunu yönetim kurulumuzla değerlendirmeye aldık. Ben kuyumcular küçük sanayi sitesi kurmayı düşündüm, bilim sanayi teknoloji il müdürlüğüne müracaat ettim. O zaman geri döndük çünkü kuyumcular kanunen küçük sanayi sitesi kapsamında değildi. Öyle olunca da biz kuyumcular sanayi sitesini kurmayı başaramadık. Ankaraya gittik bir dizi çalışmalar sonunda kuyumculuk meslek dalı olarak sanayi sitesi kapsamı altına alındı. Ve biz sanayi sitesi kooperatifimizi 2007 yılının sonuna doğru kurduk."
Altın Şehir sitesinde kurulacak işyerlerinin özellikleri hakkında bilgi veren Öz şunları söyledi: "Daha sonra yer çalışmalarımız başladı ama maalesef bizim diğer sektörler gibi şehirden uzak bir yerde olma şansımız yok. Dağınık yapılanma şansımız yoktu. Belirli bir çalışmadan sonra şehre yakın sanayimize yakın bir yerden bir arsa bulduk ve işlemlerini bitirme aşamasındayız. Mimarı projesi, yerin fizibilite raporları her şey bitti inşallah kısa sürede içinde de temel atılacak bir aşamaya gelecek. Burada 3 tarz iş yeri yapmayı düşündük, 100, 200 ve 400 metrekare işyerleri olarak planladık. 3 kısım olarak büyük, orta ve küçük işletmeleri hepsini dâhil etme adına yaklaşık 350 adet sektöre hizmet edecek atölye çapında iş yeri projelendirdik. Yanında da 40-50 tane bize lazım olacak farklı meslek dallarını da içinde barındıracağımız sektörleri getireceğiz. Bizimki ihtisas sanayi sitesi olduğu için diğer sektörlere kiralama usulü kendi sitemizin içinde kiracı olarak oraya çekmeyi düşünüyoruz."
Esnafların kredi alma şansı olduğunu ve 15 yıl devam edecek ödemlerin işyerlerine taşındıktan 2 yıl sonra başlayacağını ifade eden Öz şöyle konuştu: "Şu ana kadar gidişattan çok memnunum, düşündüğümüzün önünde gidiyoruz. Bizim eğer bu yıl bilim sanayi ve teknoloji Bakanlığı`ndan ödenek ayırttırabilirsek inşallah bu sene temelini atıp hızlı bir şekilde de inşaatı bitirmek istiyoruz. Malum Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı küçük sanayi sitelerine üst yapıyla ilgili inşaatın yüzde 70`ine kadar kredi veriyor. Bu kredilerin geri ödemeleri inşaat bitiminden yani işyerlerine taşınıp ruhsat alındıktan 2 yıl sonra geri ödemeli 15 yılda ödenecek yüzde 1 faizle ödenecek bir sistem. Bütün esnaflarımız da bu krediyi kullanacaklar. Ödeneklere yıllara yayılıyor, bakanlık bizim için her yıl belirli bir ödenek ayırıyor, inşallah siyasilerimizin de bize destekleriyle bu ödeneği mümkün olduğu en üst seviyede tutarak çok hızlı bir şekilde kuyumcular sanayi sitesini bitirmek istiyoruz. Zaten sitenin ismini de güzel bir isim bulduk `Altın Şehir` tescilli bir markamız artık. İnşallah bittiğinde Kahramanmaraş yüz akı, altın bir şehir olacak diye düşünüyoruz."
Şu anda Kahramanmaraş`tan doğrudan ihracat yapma imkanlarının olmadığını aktaran Öz, İstanbul`daki bazı firmalar aracılığıyla Kuzey Irak, İran, Türki Cumhuriyetleri, İtalya, Almanya gibi ülkelere satış yaptıklarını dile getirdi.
Altın şehir kurulduktan sonra ihracat hedefinin yüzde 100`ün üzerinde olmasını beklediklerini ifade eden Öz şöyle konuştu: "İnşallah Altın Şehri tamamladığımızda ihracatı da buradan direk yapabilmek için çalışmalarımız olacak. İnşallah benim hedefim yüzde yüz bile başarısızlık olur diye düşünüyorum. Çünkü Altın Şehrin alt yapısının oluşturulmasındaki hedef ihracata yönelik, artık iç piyasa bize dar geliyor. Tam kapasite çalıştığımız zaman iç piyasayı aşacak kapasitedeyiz. Öyle bir sistemimiz var ki, Maraş`ın çok farklı bir üretim yapısı var. Yani bir hammadde atölyeye girer oradan işlenmiş ürün olarak çıkar. Maraş`ta bir kuyumcu atölyesinde çıkan bir usta komple kuyumcu oluyor. Bir işin sadece bir bölümünde ben cilacıyım, presciyim diye bir şey yok. Sanatkar olarak işin başından sonuna her bölümünde işle ilgileniyor ve yapıyor."
Altın Şehir`de sadece imalatçı ve tamircilerin bulunacağını söyleyen Başkan Öz şu şekilde konuştu: "Şu ana kadar kuyumcu imalatçısı 300 ortağımız var. Vitrin kuyumculuğu bunun dışında, biz burayı ihtisas sanayi sitesi olarak yapıyoruz. Sadece imalat ve tamirciler burada olacak. Biz burada ticari, perakende işini düşünmüyoruz, bizim gelecekteki hedefimiz burayı bir sanayi alanı, tamamen üretime dayalı, toptan, iç piyasaya ve ihracata dayalı ürünler üretmek."
Kurulacak Altın Şehir`de denetimlerin sıkı tutulacağını, giriş çıkışların güvenlik kartlarıyla yapılacağını ifade eden Öz, üretilen ürünlerin taklidinin yapılamayacağı denetim ve kontrol altında tutulan bir birim oluşturmak istediklerini belirtti.
Site içinde dışardan gelecek müşteriler için misafirhane olacağını aktaran Öz, aynı zamanda toplantı ve konferans salonu ile tanıtım günleri gibi küçük sergilerin açılacağı bir bölüm bulanacağını söyledi.
İlerleyen dönemlerde Kahramanmaraş`ta altın fuarı organizasyonlarının gerçekleştirilmesini hedeflediklerini kaydeden Öz, konu hakkında şunları dile getirdi: "Gaziantep`te Mayıs ve Haziran ayında yapılan Orta Doğu Altın ve Mücevher Fuarı var. Biz de Kahramanmaraş kuyumcular odası olarak bu fuara desteğimizi her zaman esirgemiyoruz, kendi fuarımız gibi biliyoruz. Daha önce Adana`da yapılıyordu, bu yıl 10.`su yapılacak, biz mutlaka bu fuarı Kahramanmaraş`a getirmek istedik. Fuar şirketleri de buna sıcak baktılar, gerçekten bölgede bu sektörün önünde Kahramanmaraş var. Antep`te bu fuar yapılıyor ama Antep`te bir firma yok zaten Antep`te bu sektörde yok, sadece bu işin satış boyutu var. Neden Antep`te bu fuar yapılıyor da bizim burada yok? Bizim burada mevcut fuar alanımız altın ve mücevher fuarı yapmaya uygun değil. Güvenlik konusu, kasa odaları gibi alt yapı yetersiz ve otellerimiz yetersizdi, oto park sorunu var fuar alanının. Burada büyük bir fuar alanı oluşturulduğu zaman büyük bir fuar mutlaka ki Kahramanmaraş`a gelecek. Yani diğer fuarlarda biz yoksak zaten fuar yok. " (Haber: Ahmet GÜNEÇIKAN)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.