Bin yıllık hasat geleneğini Kahramanmaraş kırsalında yaşatıyorlar!

Bin yıllık hasat geleneğini Kahramanmaraş kırsalında yaşatıyorlar!
Kahramanmaraş’ın Ekinözü ilçesi Türkmenler Mahallesi'nde, yöre halkı buğday hasadına başladı. Binlerce yıllık gelenekleri sürdüren mahalle sakinleri, orak kullanarak buğday biçmeye devam ediyor.

Yöre sakinlerinden Battal Türkmenoğlu, “Bizde öyle binlerce dönüm arazi yok, küçük parçalar var. Buğday sadece ev halkına yetiyor. Dedelerimizden gördüğümüz gibi orakla ekin biçerek hasat yapıyoruz,” dedi.

İMECE USULÜ YARDIMLAŞMA

Anadolu'nun önemli tarım bölgelerinden biri olan bu bölgede, imece usulü yardımlaşma ile buğday hasadı yapılıyor. Komşular birbirlerine yardım ederek buğdayı orakla biçiyor ve desteler düz yere insan sırtında taşınarak harman yapılıyor.

HASAT KEYFİ VE ZENGİN YEMEK KÜLTÜRÜ

Battal Türkmenoğlu, Türkmenler Mahallesi sakinlerinin buğday biçme sırasında sabah kahvaltısı ve öğle yemeği hazırlayarak komşularına ikram ettiğini belirtti. Oraklar bileğe taşı sürüldükten sonra, herkes "Ya Allah Bismillah" diyerek buğday biçmeye başlıyor. Mahalle sakinleri, arada bir seslenerek birbirlerini motive ediyor ve buğday biçme işini zevk haline getiriyorlar.

Anadolu'nun zengin buğday kültürünü sürdüren yöre halkı, hasat sırasında tereyağı, bal, peynir ve menemen gibi lezzetli yiyeceklerle çalışanlara ikramda bulunuyor.

Anadolu'da buğday biçme ve orak kullanma kültürü, dededen toruna aktarılan bir miras olarak devam ediyor. On birinci yüzyılda Anadolu’ya varan Türkler, Orta Asya’daki hasat tecrübelerini de beraberlerinde getirdiler. Buğday kültürünün zenginliği, hem tarihsel kanıtlarla hem de bugünkü yemek kültürüyle kendini gösteriyor.

Ekinözü Türkmenler Mahallesi'nde sürdürülen buğday hasadı, geçmişten günümüze uzanan bir kültür mirasının canlı bir örneği olarak devam ediyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.