Bulut: "Tarım Sektörünün Yaşamadığı Felaket Kalmadı"

Bulut: Tarım Sektörünün Yaşamadığı Felaket Kalmadı
Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, tarım sektörünün bu yıl yaşamadığı afet kalmadığını ifade ederek, “Çiftçinin ayakta tutulması ve önümüzdeki yıl tarlaya girmesinin sağlanması gerekiyor” dedi.

Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, tarım sektörünün bu yıl yaşamadığı afet kalmadığını ifade ederek, “Çiftçinin ayakta tutulması ve önümüzdeki yıl tarlaya girmesinin sağlanması gerekiyor” dedi.

Bu yılın çiftçiler adına tam bir felaket yılı olduğunu ifade edenBulut, kuraklık ve donun çiftçinin bağına, bahçesine, tarlasına adeta bir ateş gibi düştüğünü söyledi. Bulut, “Tarımda bu yıl yaşananlar daha önceki dönemde yaşanan kuraklık ve diğer afetlerden farklı oldu. Kuraklık, arkasından don, arkasından birçok bölgede dolu, arkasından aşırı yağışlar ve sel felaketi, hortum ve fırtına geldi. Tarım sektörünün bu yıl yaşamadığı afet kalmadı. Tabii bunlar Allah'tan, yapabileceğimiz bir şey yok. Muhakkak surette çiftçimizi ayakta, moralini yüksek tutmamız ve önümüzdeki yıl tarlaya girmesini sağlamamız lazım. Bu sene gerçekten çiftçimiz açısından tam bir felaket yılı oldu. Çiftçimizin bağına, bahçesine, tarlasına adeta bir ateş düştü” diye konuştu.

Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri’ne borçların yapılandırılmasının çiftçinin içinde bulunduğu yangını söndürmeye yetmeyeceğini ifade eden Bulut, şöyle devam etti:

"Tarım Kredi ve Ziraat Bankası borçlarının birkaç yıl faizsiz olarak ertelenmesini talep ediyoruz. Bu da yetmez. Çiftçimizin Sosyal Güvenlik Kurumu'na borçları var. Bunların yapılandırılmasını istiyoruz. Çiftçimizin elektrik borçları müthiş maliyet getiriyor. Çiftçimiz cazibe suya kavuşamadı. Sondajla çok derinlerden, yüzlerce metreden su çekiyor. Müthiş bir elektrik maliyeti var. Çiftçilerimiz zaman zaman bu maliyeti karşılayamıyor. Elektrik borçlarının yapılandırılmasını talep ediyoruz. Çünkü bir doğal afet yaşıyoruz. Özel bankaların da çiftçinin borçlarını yapılandırmasını talep ediyoruz.

Bütün bunları yaptığımızda çiftçimizin moralini yükseltmiş oluruz. Bunları yapmazsak, çiftçimiz borçlarını ödeyebilmek için malını mülkünü satıp göç etmek zorunda kalır. Çok daha önemlisi, önümüzdeki yıl, bu ülkenin gıda güvencesini sağlama adına ve Türkiye'deki 76 milyonu besleme adına, muhakkak surette çiftçimizin tarlaya dönmesini sağlamamız lazım. Bu tedbirler alındığında çiftçimiz tarlaya döner ve üretimine devam eder. Aksi takdirde bizler tarım sektöründe çalışacak çiftçi bulamayız.” 

Kaynak:

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.