Dalyan İnşaat, Laboratuvarlarıyla BölgeyeHizmet Ediyor

Dalyan İnşaat, Laboratuvarlarıyla BölgeyeHizmet Ediyor
Dalyan İnşaat ve Mühendislik Ltd.Şti., binaların zemin etüdünü yapan jeoloji ve jeofizik mühendisleri için hem laboratuar imkânı sunuyor hem de vatandaşları bilinçlendiriyor.

 

Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren Dalyan İnşaat ve Mühendislik Ltd.Şti., binaların zemin etüdünü yapan jeoloji ve jeofizik mühendisleri için hem laboratuar imkânı sunuyor hem de vatandaşları bilinçlendiriyor.

   1993’te Mimar Ergün Dalyan tarafından kurularak inşaat ve taahhüt alanında hizmet eden Dalyan İnşaat Jeoloji Müh. Mim. Bilişim Paz.Tic. ev San Ltd. Şti. 2011 yılından bu yana,  kurduğu zemin ve beton analizi laboratuarlarıyla, mevcut işlerinin yanı sıra, zemin analizi çalışmalarına da devam ediyor.

   Firmanın Genel Müdürü Volkan Dalyan, yaptıkları çalışmalarla ilgili olarak şunları söyledi:

“Yeni yapılan binalarda kullanılan betonu ve demiri test ediyoruz. Kullanılması gereken beton ve demir cinsinin, projeye uygun olup olmadığını analiz ediyoruz. Bilindiği üzere inşaat sektörü gelişerek, hızla ilerlemektedir. Çok kişi, bu sektöre yatırım yapmaktadır. Maalesef, toplumumuzda bazı şeyler, deprem gibi bazı felaketlerden sonra önemli olmaya başlar. Devlet, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı vasıtasıyla yapması gereken işleri, bizim kurmuş olduğumuz laboratuar gibi müesseselere yaptırmaktadır. Özel yetkili belgelerle, bir nevi devlet adına, yapıların temeli olan zeminlerin sağlamlığını denetliyoruz.  Kahramanmaraş’ta zemin etüdü sonuçlarının alınabileceği laboratuar olarak ilk ve tek kuruluşuz. Bu tür analizlerin yapılması, ilimizde büyük bir ihtiyaç. Bu konuda biraz geç kalınmış ama biz şu anda bu boşluğu doldurmuş bulunmaktayız.

   Binaların yapılacağı alanda zemin etüdü yapan jeoloji ve jeofizik mühendisleri, almış oldukları numuneleri bize getiriyor. Farklı uygulamalarla, bilgisayar ortamında aldığımız sonuçları bizler, kendilerine iletiyoruz, onlar da raporlarına ekliyorlar.

   Daha önce, ilimizde bu böyle bir laboratuar olmadığı için, zemin etüdü yapanlar, numunelerini başka illere göndermek zorunda kalıyorlardı. Kurmuş olduğumu laboratuar sayesinde zemin etüdü yapan arkadaşların, numune analizleri için, başka illere gitmesine ya da numune göndermelerine gerek kalmadı.”

   Çalışanlarının, tamamen alanında uzman kişiler ve tecrübeli olduklarını belirten Dalyan İnşaat ve Mühendislik Ltd. Şti. Genel Müdürü Volkan Dalyan, eski binaların sağlamlığını incelediklerini de şu  sözlerle anlattı:   

  “Özellikle depremlerden sonra, binalarının sağlam olup olmadığını merak edenler oluyor. Mevcut binalarının gerekli yerlerinde, karot numuneler alarak, bunları laboratuarımız ortamında inceleyerek, demir donatıyı da röntgen cihazlarıyla tespit ederek, bulduğumuz sonuçları talepte bulunanlara sunuyoruz. Eğer sonuçlar proje değerlerinden düşük çıkarsa, güçlendirme işi için gerekli kişilere yönlendiriyoruz. Maalesef, bu konuda çok bilinçsiz vatandaşımız var. Örneğin; hala ruhsatını almadıkları binalarında oturanlar var. Bu konuda  da elimizde geldiğince halkı bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Yeni sistemle müteahhitler, yapı denetim firmalarına bağlı olarak iş yapıyorlar. Bu uygulamayla, sorumluluk gereği, binaların biraz daha sağlam yapılması sağlanmış oluyor.”   

   8 kişilik bir ekiple faaliyetlerini sürdürdüklerini belirten Dalyan, şu anda %50 kapasiteyle çalıştıklarını, çok bilinçli hareket etmek  suretiyle  kapasitelerini %100’e çıkarabileceklerini vurguladı. 

   Yakın hedefleri arasında, belgelerini almak şartıyla, birer adet su, agrega ve çimento laboratuarı kurmak olduğunu belirten Volkan Dalyan, ayrıca Kahramanmaraş’a yeni bir yalıtım sıvası getirdiklerini de söyledi.

   Dalyan, bölge bayiliğini aldıklarını söylediği Ekokat Yalıtım Sıvası’yla ilgili olarak şunları söyledi: “İzmir Bergama madenlerinden çıkan, perlit esaslı, %99 doğal bir yalıtım sıvasıdır.  Kahramanmaraş’a  ilk olarak firmamız getirmiş bulunuyor. Bu yalıtım sıvası, doğrudan tuğla ya da briket  üzerine sıvanıyor. Bu yalıtım maddesi kullanıldığı takdirde, inşaatta kaba sıvaya gerek kalmıyor. En büyük özellikleri, suyu itme özelliği olması, iyi bir ısı ve ses yalıtımı sağlamasının yanı sıra yanmama özelliği olmasıdır. Bu maddenin kullanıldığı binalar, adeta nefes alma özelliği de taşımış oluyorlar. Çünkü bu sıva sayesinde, içerideki karbondioksit dışarıya verilebiliyor.”

Ramazan AYDIN-Kahramanmaraş

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.