EVSİD'İN İKİNCİ DURAĞI KMTSO OLDU

EVSİDİN İKİNCİ DURAĞI KMTSO OLDU
KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük: “Değişimi sağlayamazsak ve geleceği göremeyip yatırım yapmazsak pazarımızı büyütemeyiz” dedi.

Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneğinin (EVSİD) Kahramanmaraş’ta düzenlediği bir dizi gezi programının ikinci durağı KMTSO oldu. Meclis Salonunda düzenlenen toplantıda bir konuşma yapan Başkan Karaküçük, farklı pazarlara girebilmek için üretmenin temel noktasının değişim olduğunu söyledi.

1980’li yıllarda sadece tarım kenti olan Kahramanmaraş’ın bugün onlarca markaya üretim yaptığını belirten Karaküçük: “Kahramanmaraş 1980’den önce sadece çırçır ve pamuk işlemeciliği yapan tarıma dayalı sanayileri bulunan bir kentti. Bunun yanında da bakır işçiliğine ağırlık veren bakır ile mutfak eşyası üreten dondurma ve pul biberi bulunan bir il konumundaydı” dedi.

Dev sanayi tesisleri kurduklarının altını çizen Karaküçük: “1980’li yıllarla başlayan Kahramanmaraş’taki pamuk ve çırçır üreticileri büyük üretimler yaparak dev sanayi tesisi kurdular. Buralarda üretilen pamuk ipliğini, kumaşı konfeksiyona dönüştürerek dünya markalarına ihracat yapan bir yer haline geldik. Büyük markalara üretim yapan birçok sanayi tesisimiz bulunmaktadır. Bununla büyük gurur duyuyoruz” şeklinde konuştu.

2-199.jpg

1980 BİZİM DEĞİŞİM HAREKETİMİZ OLDU

Yatırım ve üretim anlamında 1980 yılının kendileri için milat olduğuna vurgu yapan Karaküçük şunları dile getirdi: “Bakırcılık ve mutfak eşyaları ile ilgili yapılan çalışmalarda da 80’li yıllardan sonra bu sektör kendi içerisinde büyük bir dönüşüm yaparak, metal mutfak eşyasına dönüştü. Alt bilgisini ve el gereçlerini üretme bilgisini yeniçağın teknolojisi ile birleştirerek paslanmaz çelik alanında üretim yaparak endüstriyel bir sanayi konumuna geldi.

ÜSTÜN BİR BAŞARI

Kahramanmaraş pamuk üreticisi konumunda iken ipliğin yüzde 35’ni kumaşın yüzde 10’nu metal mutfak eşyası sektöründe Türkiye’nin yüzde 60’nı üretiyor. Bu Kahramanmaraşlı işadamları mutfak eşyaları üretiminde üstün bir başarı yakalamıştır.

HER ÜLKEYE GÖRE ÜRETİM YAPIYORUZ

Her ülkenin kendi mutfak kültürüne göre araç gereç üretmiş. Arap, Avrupa, Asya kültürü farklı araç gereçleri kullanıyor. Uzaktaki bir ülkede üretilen bu eşyaların menşei sinin Türkiye olduğunu görünce hepimiz mutlu oluyoruz. O pazarla üretim yapıp ürünlerimizi satabiliyoruz.

Her ülkenin farklı damak tadına uygun araç gereç üretmek için araştırma yapan Kahramanmaraşlı mutfak eşyası sektör temsilcisi var. Bu sektörün geleceği değişim ile ilerleyebilir. Kahramanmaraş 100’den fazla ülkeye ihracat yapıyor. Rusya’nın en ücra kentlerine Afrika’nın nokta gibi kentlerine Güney ve Latin Amerika ülkelerindeki küçücük ada ülkelere kadar Kahramanmaraşlı sanayici ihracat yapıyor.

3-142.jpgDEĞİŞİM MUTLAKA OLMALI

Değişimi sağlayamazsak ve geleceği göremeyip geleceğe yatırım yapmazsak pazarımızı büyütemeyiz. Değişim çok önemli bir unsur. Dünya da en hızlı gelişen ülkeler, firmalar bireyler değişime en hızlı ayak uyduranlardır. Bizde değişime en hızlı ayak uyduran ülkeler ve firmalar arısında bulunuyoruz. Kahramanmaraşlı ev ve mutfak eşyası üreten firmalar, 80’den sonra bakır işçiliğini bırakıp artık dünyanın yeni kullanımı olduğu metal mutfak eşyası ve paslanmaz çeliğe dönmüşlerdir.

SON 6 AYDA ÇOK ŞEY DEĞİŞTİ

Dünya sadece sektörel anlamda değil global anlamda da değişim gösteriyor. Son altı ay içerisinde dünyada hepimizi etkileyen değişen parametreler oluştu. Avro-Dolar paritesinde yaşanan değişim, Avrupa resesyona girdi, ABD’de FED tahvil alımını zaman içerisinde sıfırlayacağını duyurdu. Dünya nefesini tutmuş FED’in vereceği cevabı bekliyor. Avrupa Merkez Bankası’nın parasal genişlemeye gideceğini beyan etmesi, muhtemelen 20 Martta yapılacak Avrupa Merkez Bankasının toplantısı ile tahvil alımlarının hangi periyodda alacağını tüm dünya bekliyor.

RUSYA KRİZİ

Bunlar beklenirken parite 1.30 seviyelerinde 1.10 seviyelerine indi. Türkiye olarak Asya piyasalarından Dolar ile alım yapıp Avro ile satış yapıyoruz. Bu bizim için bir zarar. Bunu da doğru değerlendirebileceğimiz farklı enstrümanlar var. Son yıldır 150 dolar üzerinde seyreden petrol türevleri ürünler, bugün 50 dolara düştü. Her geçen gün zenginleşen ve tüketim meili yükselen Rusya krize gerdi. Ortadoğu da savaş var. Oradaki pazarımızı maalesef kaybettik. Barış gelmeden ciddi anlamda bizim oraya satış yapabilmemiz mümkün değil.

MISIR KARASULARINI KAPATTI

Arap yarımadasına Beyrut ve Lübnan bölgesine Ro ro gemileri ile ürün götürüyorduk, Mısır karasuların kapattı. Sadece ürün gönderebileceğimiz Avrupa var şu anda resesyonda. Afrika da ki bazı ülkelerin satın alma meyili var. Bununla birlikte Rusya ve Güney Amerika’ya ürün satabiliyoruz. Yaşanan bu olumsuz gelişmelere rağmen içimizde bulunan yatırım azmi ile yeni pazarlar bulmamız gerekir. Bizim marketler bulmamız, yeni ürünler geliştirmemiz lazım.

Biz tekrar Rusya’nın ayağa kalkmasını savaş halinde olan Ortadoğu’nun bitmesini beklersek yıllar geçer.Türk parasındaki değer kaybı ve paritede ki değişimden dolayı sanayici ve iş adamlarının son dönemlerinde biraz daha ön plana çıkan swap işlemleri, ihracatta sigorta işlemleri gibi konulara ağırlık verilmesi gerektiğini düşünüyorum”

4-115.jpg

10 BİN KİŞİ İSTİHDAM EDİLİYOR

Kahramanmaraş’ın metal sektörü hakkında geniş bilgiler veren Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetin Kurulu Başkan Yardımcısı Kadir Gülkesen, metal sektöründe şu anda 10 bini kişinin çalıştığını söyledi. Bakırcılık alt yapısının geliştirilerek bu güne geldiğinin altını çizen Gülkesen: “Kahramanmaraş’ta 100’den fazla metal mutfak eşyası üreticisi var. 10 bin kişinin istihdam edildiği bu işletmeler ciddi bir istihdam sahası oluşturuyor. Sektörün, bakırcılıktan gelen bir alt yapısı var. Bakırdan alüminyuma, alüminyumdan çeliğe, çelikten teflona bir süreç söz konusu. Bu konuda ciddi alt yapısı olan bir kenti. Tecrübesi olan bir kent” dedi.

İnsanın hem hedefini büyük tutmalı hem de kendini geliştirmesi gerektiğini belirten Gülkesen şöyle konuştu: “Yoksa ilerlemek çok mümkün değil. Zücaciye sektörü büyük bir alanı hükmediyor. Biz sadece bir dalını temsil ediyoruz. İnsanlar neden hep alışverişi merkezine giderler; her türlü ürün ve çeşit sunulur. Neden kapalı çarşıya giderler; istedikleri her şeyi bulabilirler diye giderler. Porselende, camda, plastikte, ahşapta çeşitlilik sağlayan bir yapımız var. Biz büyümek zorundayız, ihracatımızı arttırmak zorundayız. Bunun içinde nitelikli elemanı ihtiyacı çok çok önemli. Ar-ge ve inovasyon kelimesi çok kolay kullanılabilen bir kelime Türkiye’de. Bir şeyi geliştirmek önce iyi bilmek lazım. İyi bilmek te sadece yöneticilerin iyi bilmesinden geçmiyor. Tüm emeği geçenlerinde o işi bilmesi gerekiyor.  Onun için de nitelikli eleman sıkıntısı sektörümüz için de bu açık var. Bizde emek, ar-ge ve tasarım çok yoğun”

KAHRAMANMARAŞ İSTANBUL’DA KONUŞULUYOR

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metallar İhracatçıları Birliği Başkanı Rıdvan Mertöz ise Birlik hakkında bilgiler verdi. Kahramanmaraş’ta canlı ve üretken bir yapının olduğunu belirten Mertöz şunları dile getirdi: “Kahramanmaraş’ın dinamik ve heyecanlı yapısını hep İstanbul’da anlattım. Bizim birliğimiz geçen yıl metal mutfak eşyası konusunda 1 milyar 250 milyon dolarlık ihracat yaptı. Mutfağın Türkiye geneli ihracatı ise 4,5 milyar dolar. Kahramanmaraş’ın metal anlamında çok önemli bir yeri var. Kahramanmaraş’ta gerçekleştirilen 877 milyon dolarlık ihracatın 87 milyon doları metal mutfak eşyası sektöründen gerçekleşti. Kahramanmaraş’ta üretim yapan işletmelerin fiyat esnekliği uygulaması ile Çin bu piyasaya giremiyor”

1-245.jpg

SEKTÖR SADECE İSTANBUL’TAN OLUŞMUYOR

Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği Başkanı (EVSİD) Burak Önder, Türk mutfak sektörünün ciddi manada tanıtıma ihtiyacı olduğunu söyledi. Önder, üretim yapan iller arasında Sadece İstanbul’un olmadığını belirterek: “Türk mutfak sanayisi sadece İstanbul’dan oluşmuyor. Kahramanmaraş, Kütahya, İzmir, Bursa, Trabzon, Gaziantep’te üretim yapan sektörüz. Bu tanıtımı yaptığımız takdirde sektör kazanacak. Çok farklı dinamiklerimiz ve özelliklerimiz var bizim. Ulaşım, nakliye, fiyat rekabetçi ve kalitemiz çok iyi. Bu değerleri çok iyi biliyoruz. Biz çok güçlüyüz aslında. Bizim eksik olan tarafımız markalarımız. Dünyada bilinir markamız yok. Biz şu anda büyük markalara üretim yapıyoruz. İnşallah böyle markaları tamamen üreten bir ülke konumuna geliriz. O zaman hedefimiz olan 500 milyar doları 1 trilyon dolar yaparız. Türk mutfak sektörünün ciddi manada tanıtıma ihtiyacı var. Gittiğim her yerde hissettiğim tek sorun tanıtım” dedi.

Konuşmaların ardından konuklar birbirine hediyeler takdim etti.

Toplantıya Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kemal Karaküçük, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Kadir Gülkesen,  İstanbul Demir ve Demir Dışı Metallar İhracatçıları Birliği Başkanı Rıdvan Mertöz, İstanbul Maden ve Metallar İhracatçıları Birliği Genel Sekreter Vekili Fatih Özer ve sektörü temsil eden bir çok isim katıldı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.