HÜKÜMLÜLERDEN EKONOMİYE KATKI
Parmaklıklar arkasında gün sayan hükümlülerin, ceza infaz kurumlarında katıldıkları kurslarda yaptıkları gıdadan giyime, hediyelik eşyadan temizlik ürünlerine kadar sayısız ürünün yer aldığı mağaza büyük beğeni topluyor.
Cezaevindeki hükümlüler, suçlarının cezasını çekmenin yanı sıra, "İşyurdu Faaliyetleri" kapsamında meslek edindirme ve el işi kurslarına katılıp zamanlarını en iyi şekilde değerlendirerek, hem meslek öğreniyorlar hem de gelir elde ediyorlar.
Hükümlülerin el emeği göz nuru ürünleri, Adana'da Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik'in katılımıyla geçen yıl 14 Ekim'de resmi açılışı gerçekleştirilen İş Yurtları Kurumu Adana Satış Mağazası'nda vatandaşların beğenisine sunuluyor.
Yaklaşık 40 kapalı ve açık ceza infaz kurumundaki hükümlülerin emeğiyle ortaya konan 400'ün üstünde farklı ürün, piyasaya göre ucuz olmasının yanı sıra kalitesiyle de tercih ediliyor.
Edirne'nin pirincinden Hatay'ın defne ve zeytinlerinden elde edilen sabun ve deterjana, Salihli'nin üzümünden Kütahya'nın porselenine, İskilip'in ayakkabısına kadar türlü ürünün yer aldığı mağazada, çay, et, peynir, zeytin, nar ekşisi, marul, baharat ve hediyelik eşyalar satışa sunuluyor.
"SAYILI GÜN" ÇAY, "FİRARDAYIZ" ÇÖREK
Her bölgenin kendine has ürünlerinin yer aldığı tesiste, Rize'deki cezaevinde üretilen ve "Sayılı Gün" adı verilen çay ile Kahramanmaraş'taki ceza infaz kurumunda bulunan hükümlüler tarafından yapılan "Firardayız" adını taşıyan yöresel çörek de reyonlarda dikkati çekiyor.
Ayrıca Kütahya'daki cezaevinde hükümlülerin el emeğiyle yaptığı hediyelik vazo, mumluk ve kahve fincanları, Niğde Cezaevi'nde hükümlüler tarafından beslenen büyükbaş hayvanların etleri de mağazada en çok rağbet gören ürünlerin başında geliyor.
İskilip Cezaevi'nde hükümlülerin hem meslek öğrenmek hem de ekonomik katkı sağlamak amacıyla katıldığı İşyurdu Faaliyetleri kapsamında öğrendikleri ayakkabıcılık kursunda yaptıkları birbirinden güzel ayakkabılar da mağazada satışa sunuluyor.
Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin farklı illerindeki kapalı ve açık cezaevlerinde üretilen el emeği ürünlerin halkla buluşturulduğunu kaydetti.
Bu mağazanın, cezaevindeki hükümlülerin emeğinin, iş gücünün ekonomiye bir yansıması olduğunu söyleyen Yeldan, mağazada hemen her türde ürünün yer aldığını, buradaki sisteminin çalışmasının hükümlülere önemli katkı sunduğunu dile getirdi.
Türkiye genelinde bu kapsamda 12 tesisin bulunduğunu kaydeden Yeldan, "Buralarda vatandaşlar, ihtiyaçlarını bulabiliyor. Ayrıca buradaki ürünlerin hem ekonomik olması hem de üretim süreçlerinin öngörülebilir ve bilinir olması ayrı bir talep ve ilgi konusu. Hükümlülerimize çalışırken sigorta yapılmış olması, hem yevmiye almaları hem de meslek edinmeleri ve sertifika sahibi olarak tahliye olmaları toplumun huzuruna ve yeniden suç işlenmesine engel olacak önemli bir faaliyet. İş yurtlarının bu faaliyetlerini daha da geliştirerek devam ettirmekte kararlıyız." diye konuştu.
Burada satılan ürünlerden elde edilen gelirin ceza infaz kurumuna geri döndüğünü dile getiren Yeldan, uygulamayla hükümlülerin ekonomik kazanç elde etmesinin yanı sıra zamanlarını en iyi şekilde değerlendirmelerinin sağlandığını kaydetti.
Hükümlülerin bu uygulamadan çok memnun olduğunu ve daha çok çalışmak istediğini ifade eden Yeldan, çalışan, üreten insanların huzurlu ve mutlu olduğunu, bunu da ailelerine yansıttıklarını söyledi.
Yeldan, bunun aslında insanların iyiliğe, erdeme doğru attıkları bir adım olarak görülmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.