Kahramanmaraş Ekonomi Zirvesi Düzenlendi

Kahramanmaraş Ekonomi Zirvesi Düzenlendi
Ekonomi Bakanlığının koordinesinde Maliye, Gümrük ve Ticaret, Bilim Sanayi ve Teknoloji, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı müsteşar ve müsteşar yardımcılarının katılımı ile Kahramanmaraş Ekonomi Zirvesi düzenlendi.

Ekonomi Bakanlığı Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, dünyanın kriz yaşarken Türkiye’nin büyüdüğünü belirterek: “Son 20 çeyrektir Türkiye ekonomisi büyüyor. 2014 yılında yüzde 2.9 büyüme kaydettik. Dünya ekonomisinin her türlü olumsuzluğuna rağmen Türkiye istikrarlı büyümesini sürdürüyor” dedi.

Ekonomi Bakanlığının koordinesinde Maliye, Gümrük ve Ticaret, Bilim Sanayi ve Teknoloji, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı müsteşar ve müsteşar yardımcılarının katılımı ile Kahramanmaraş Ekonomi Zirvesi düzenlendi.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Cahit Zarifoğlu Konferans salonunda gerçekleşen program saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasın ardından başladı.  Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Fatih Erkoç ve KSÜ Rektörü Durmuş Deveci’nin açılış konuşmalarının ardından zirveye geçildi.

Ekonomi Bakanlığı Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım burada yaptığı konuşmada, Dünya da yaşanan kriz nedeniyle bazı ülkelerin eksi büyüdüğünü ama Türkiye’nin 2014 yılında 1 milyonun üzerinde yeni istihdam alanları oluşturduğunu söyledi.

KAHRAMANMARAŞ’TA BECERİ VAR

Kahramanmaraş’ın önemli bir markalaşma değeri olduğunun altını çizen Ekonomi Bakanlığı Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım: “Önemli bir markalaşma yapmak markaya değer katmak konusunda da Kahramanmaraş’ta bir beceri var. Sadece üretmekle satmakla değil markalı satmakla para kazanılıyor. Kahramanmaraş’ta evvelden bu yana gelen Tüccar-iş adamı kimliğinin genlerinde olduğunu görüyorum. İhracat konusunda önde gelmesinin bir nedeni de budur” dedi.

BÜYÜMENİN EN ÖNEMLİ ARGÜMANI İHRACATTIR

“Bu büyümenin en önemli ayaklarını bir tanesi de ihracattır” diyen Yıldırım şöyle konuştu: “

2014 yılında yüzde 2,9 büyümenin yüzde 1,8’i yani yüzde 60’ı ihracattan geliyor. Türkiye ekonomisi, problem yaşayan bin çok ülkeye nazaran karnesinin iyi olduğunu belirtti. 2008 krizinden sonra dünyanın pek çok ülkesinde bırakın yeni istihdam alanı oluşturmayı mevcut istihdam alanlarını kaybetti. Burnumuzun dibindeki koca Avrupa 4 trilyon istihdam kaybına uğradı. Oysa Türkiye’de bu süre zarfında 7 milyona yakın ilave istihdam sağlandı. Türk ekonomisi her sene 1.3 milyon düzeyinde yeni istihdam alanı sağlayabilen bir yapıya kavuştu. 2002 yılında 35 milyar dolar ihracat 172 milyar dolar seviyesine çıktı. ihracattaki artış trendini 2023 hedefine doğru sürdürebiliyoruz”

1-448.jpgKAHRAMANMARAŞ BAŞARI KAYDETTİ

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kemal Karaküçük, Kahramanmaraş’ın 80’li yıllardan sonra büyüme trendi gösterdiğini belirterek şöyle konuştu: “Kahramanmaraş ekonomisi tarıma bağlı iken, 80’li yıllarla birlikte tekstil sektörü ile sanayileşmeye başlamış, bugün tekstilde, enerjide, metal mutfak gereçlerinde, kağıt sanayiinde, çimentoda Türkiye’nin üretim üssü olmuştur. 80’li yıllarla birlikte yoğun şekilde teşvik kullanmaya başlayan Kahramanmaraş, Türkiye’nin en dürüst kentlerinin başında gelmekte, aldığı teşviki son kuruşuna kadar yatırıma dönüştürmektedir.

ÖZEL SEKTÖR YATIRIMI 5.5 MİLYAR DOLAR

Son 10 yılda yaptığı 5,5 milyar dolar özel sektör yatırımıyla tekstil, kağıt, çimento, gıda, metal mutfak eşyaları, konfeksiyon, sağlık, hayvancılık, yapı malzemeleri, ambalaj, plastik, eğitim, konaklama, tarım, mobilya, kimya ve yan sanayi, makine sektörlerinde önemli projelere imza atmıştır. Son on yılda yapılan özel sektör yatırımları sayesinde istihdam 45 binden 130 bine, ihracat 230 milyon dolardan 900 milyon dolara yükselmiştir. Bugün, yıllık 5 milyar dolar sanayi üretimi, 2,1 milyar dolar dış ticaret hacmi ve 5 milyar dolar ihracat hedefi ile Türkiye’nin en gelişmiş ilk 10 şehri arasında yer alma hedefi bulunan bir üretim kentidir.

115 ÜLKEYE İHRACAT YAPILIYOR

226 ihracatçı şirketi ile 115 ülkeye ihracat yapan Kahramanmaraş illerin ihracat sıralamasında 19. sırada yer almaktadır. 2002-2014 arasında 5,9 milyar dolar ihracat yapan kent, aynı dönemde Türkiye ortalama ihracat artış hızının yaklaşık iki katına ulaşarak üretimdeki başarısını ihracat pazarlarında da göstermeye çalışmaktadır. İhracatın desteklenmesi bakımından Türkoğlu’nda yapılacak lojistik köy projesi gümrük hizmetleri ile Kahramanmaraş’ın dünyaya açılmasını sağlayacaktır.

3 ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ MEVCUT

Üç organize sanayi bölgesinde, 5,5 milyon m2 OSB alanı bulunmakta, yeni açılacak olan Tomsuklu OSB ile birlikte yaklaşık 11 milyon metrekareye ulaşacak sanayi bölgeleri mevcut sektörlerde ihtisaslaşmayı hızlandıracak ve bunun yanında yeni sektörlerin gelişmesine vesile olacaktır.  Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası olarak, şehrimizin bugünkü ekonomik performansını sürdürülebilir kılmak, sanayiden tarıma, ihracattan turizm sektörüne tüm potansiyeli harekete geçirmek için tüm gücümüzle çaba sarf ediyoruz. Sanayide uzmanlaşma ve bununla birlikte yeni sektörler, yeni sanayi alanları, yeni pazarlar ve inovasyon kapasitesinin artırılması konularına odaklanarak modern bir Kahramanmaraş hayalimizi gerçekleştirmeye çalışıyoruz.

2-345.jpgTOPRAĞININ YÜZDE 34’Ü  ORMANLARLA KAPLI

toprağının yüzde 34’ü ormanlarla kaplı; Türkiye’nin doğal orkidelerinin üçte birini yetiştiren Kahramanmaraş, Hollanda ve İngiltere’nin toplamından daha fazla endemik bitki çeşitliliğine, Türkiye’nin en büyük 4. ovasına ve 4. büyük su havzasına sahip bulunmaktadır. Bu özellikleri ve 350’den başlayıp 3000’e kadar artan rakımı sayesinde modern meyvecilik alanında kurumsal yatırımcılara müthiş bir fırsat ve organizasyon kabiliyeti sunmaktadır.

TÜRKİYE’NİN VİZYONU BÜYÜK

Türkiye bugün; yeni vizyonu ile dünyada söz sahibi ilk devletler arasında olmaya hazırlanmaktadır. Cumhuriyetin ilanından sonra ilk kez büyük bir iddia ile ortaya çıkan Türkiye; ekonomik, politik, teknolojik, sosyal, hukuki, idari, kültürel her alanda, özellikle son 30 yıldaki birikimlerini, sürdürülebilir ekonomik kalkınma ve ileri demokrasi yaklaşımıyla tamamlayarak Yeni Türkiye Vizyonunu gerçekleştirecektir. Bu noktada, Türkiye’nin hedefine ulaşabilmek için ihtiyacı olan en önemli şart, kendisine güvenmek ve Türk sanayicisini, Türk esnaf ve sanatkârını, Türk işçisini ve Türk emeğini desteklemektir.

TEKSTİL DESTEKLENMELİDİR

Tekstil sektörü Türkiye’nin ihracat ve istihdam bakımından en önemli sektörlerinden birisidir. Dünyada, özellikle global krizlerden sonra en gelişmiş ülkeler dahi yerli tekstil üreticilerini desteklemek adına ekonomik politikalar üretmiştir. Türkiye’nin de, yan sanayileri ile birlikte 2 milyon kişinin istihdam edildiği tekstilden uzaklaşmak gibi bir lüksü bulunmadığını hepimiz biliyoruz.  Ancak, pamuk ipliği ve sentetik iplik ithalatındaki yükselme tekstil sektörü adına endişe vericidir. 2012 yılında 345 milyon dolar pamuk ipliği ithalatı yapan Türkiye 2014 yılında %48 gibi rekor bir artışla 511 milyon dolar pamuk ipliği ithal etmiştir. Sentetik iplikte ise aynı dönemde %24 artışla 137 milyon dolardan 170 milyon dolara yükselmiştir.

Dünyanın en liberal ekonomisi olan Amerika Birleşik Devletleri dahi milli menfaatleri doğrultusunda ‘yarn forward’ uygulaması ile Amerikan pamuğundan üretilmiş ürünleri ithalini kolaylaştırmaya çalışmaktadır.  Bu itibarla, koruma önlemlerinin yeniden gündeme alınması ve ithalata ek vergi konulmasında milli ekonomi bakımından büyük menfaat olduğuna inanıyorum. Türkiye’nin büyüyebilmesi, cari açık ve işsizlik gibi ekonomik sorunlara ve bunun yanında sosyo-politik meselelere çözüm üretebilmesi için en önemli üç şart; yatırım, istihdam ve üretimdir. Türkiye’nin 157 milyar dolar ihracatını 500 miyar dolara çıkarmak için açıklanan teşvik politikaları daha proaktif hale getirilmeli, 5084 gibi üretimi, istihdamı ve enerji giderlerini destekleyen yeni teşvik politikaları geliştirilmelidir.”

Konuşmaların ardından ekonomi zirvesine geçildi. Zirvede Ekonomi Bakanlığı Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Gelir İdaresi Daire Başkanı Mehmet Arabacı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Adnan Yıldırım, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Vekili Nihat Pakdil, Kalkınma Bakanlığı Bölgesel Gelişme Yapısal Uyum Genel Müdürü Nihat Bingöl’e sorular yönetildi. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.