Kahramanmaraş Kapalı Çarşısı Kan Ağlıyor
Kahramanmaraş Tarihi Kapalı Çarşı Esnafları Derneği (KATARDER) Başkanı Mutlu Bolat, “Kahramanmaraş Tarihi Kapalı Çarşı 80 milyon dolarlık can suyu gün geçtikçe çekiliyor’’ dedi.
İstanbul Kapalı Çarşı ve Bursa Kapalı Çarşı'dan sonra Türkiye’nin en büyük üçüncü kapalı çarsısı olan Kahramanmaraş Tarihi Kapalı Çarşı, kent ekonomisine yılda 80 milyon dolar katkı sağlıyor. Kahramanmaraş Tarihi Kapalı Çarşı 31 bin metrekare kapalı alanda 550 işletmeyle 2 bin 500 kişiyi istihdam ediyor. 2014 yılına göre tarihi çarşı her geçen gün erimeye devam ediyor.
KATARDER Başkanı Mutlu Bolat, “2014 yılına oranla yüzde 70 kan kaybettik. Yılda takriben 80 milyon dolar gibi ciroya imza atan çarşımız, yine yılda 10,15 milyon ziyaretçi ağırlıyor. Bu rakamın 50, 60 binini yurtiçi ve yurt dışından gelen ziyaretçilerimiz oluşturuyor. Yıl 2015, esnaf günü kurtarmanın telaşında. Bu istikrarsızlık böyle devam ederse iflasların yaşanması kaçınılmaz olacaktır. Kahramanmaraş Tarihi Kapalı Çarşı'da 80 milyon dolarlık can suyu gün geçtikçe çekiliyor, şuana kadar takriben yüzde 70’lik kaybımız var. Kentte iş yerlerinin kiralarında ciddi oranda artışlar oldu, bu duruma birde istikrarsızlık ve çevre ülkelerdeki savaşlar da eklenince esnaf dar boğazda dönmeye başladı. Yüzde 30’luk bir gelir esnafın kirasını ödemeye yetmez. SSK, BAĞ-KUR ve işçi maaşlarını hesaba eklerseniz esnafın ayakta kalabilmek için evini, bağını ya da aracını satmaktan başka çaresi kalmayacaktır’’ diye konuştu.
“SORUNLARIN KAYNAĞI İSTİKRARSIZLIK”
Bolat, bütün bu verilerin olumsuz yönde gitmesinin ekonomik istikrarsızlık ve çevre ülkelerde yaşanan iç savaşlardan kaynaklandığını ifade etti. 2014 yılı mali verilerine oranla şu anda yüzde 70’lik ciro kaybı olduğunu ifade eden Bolat, “Tarihi kapalı çarşı ve çarşı esnafımız geçen yıla oranla kazandığı para yüzde 30'dur. Bu rakam işletmenin sürdürülebilirliği için yeterli olmayan bir kazançtır. Bu istikrarsızlık ve bu sıkıntılar devam ederse esnaflarımızın bir kısmı yakın zamanda kepenkleri indirmek zorunda kalacaktır. Yani iflas edecektir” dedi.
Suriyeli mültecilerin Kahramanmaraş Tarihi Kapalı Çarşı’ya ve kent ekonomisine katkısını değerlendiren Bolat, “Suriyeli mültecilerin ülkelerini terk ettiklerinde Kahramanmaraş’a ellerindeki üç beş kuruş birikimleri ya da sattıkları mallarının paralarıyla geldiler. Bu durum ilk yıl ciddi anlamda kent ekonomisine katkı sağladı fakat 2015 yılı itibariyle 2014 yılına oranla katkılarının olduğunu söylemek doğru değil. Çünkü ellerindeki tüm parayı ilk iki yılda yediler, hazıra dağ dayanmaz. Ülkemizde Suriyeli mültecilere veya yabancı uyruklu vatandaşların çalıştırılmalarına yönelik yasal zeminin oluşturulmamış olması ve bu kişilerin büyük işletmelerde, kurumsal firmalarda çalıştırılamıyor olması, hazırda bekleyen nakit parayı eritti. Özellikle şu son zamanlarda çevre ülkelerde yaşanan sıkıntılar, ihracatta Mısır karasularının Ro-Ro gemilerine yolu kapatmış olması ve PKK, PYD ve benzeri terör örgütlerinin faaliyetlerini artırmış olması, çarşı esnafında dönen nakit ve ticari sirkülasyonun hareketliliğini neredeyse bitirdi’’ şeklinde konuştu.
“PKK’NIN YOK EDİLMESİ GEREKİYOR”
Çarşının nabzının normal atması ve ülke ekonomisinin bir an önce toparlayabilmesi için acil yapılması gerekenleri değerlendiren Bolat, “Esnaf şu anda günü kurtarmanın gayretinde, en azından işçisinin SSK ve vergi giderlerine can simidi bekliyor. Hükümetin bir an önce kurulması gerekiyor. BAĞ-KUR giderlerinde esnafın yükü biraz olsun azaltılmalı. Suriyeli mültecilerin bir an önce yasal zeminde çalıştırılabilir bir hale getirilmesi, kent ve ülke ekonomisine kazandırılması. Çevre ülkelerde yaşanan savaş olaylarını ve ülkemiz içerisinde pervasızca saldırılarda bulunan PKK’nın tamamen yok edilmesi gerekir” dedi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.