KMTSO Başkanı Şahin Balcıoğlu: “Birlikte Yaptığımız Her Şeyde Başarılı Olduk”

KMTSO Başkanı  Şahin Balcıoğlu: “Birlikte Yaptığımız Her Şeyde Başarılı Olduk”
(KMTSO) Başkanı Şahin Balcıoğlu, ‘Manşet’le Açık Oturum’ programında Oda’da 19 Kasım Cumartesi günü yapılacak olan seçimi ve Kahramanmaraş’taki ekonomik gelişmeleri değerlenirdi. Balcıoğlu seçimle ilgili, “Birlikte yaptığımız her şeyde başarılı olduk”

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Şahin Balcıoğlu, ‘Manşet’le Açık Oturum’ programında Oda’da 19 Kasım Cumartesi günü yapılacak olan seçimi ve Kahramanmaraş’taki ekonomik gelişmeleri değerlenirdi. Balcıoğlu seçimle ilgili, “Birlikte yaptığımız her şeyde başarılı olduk” dedi.

KMTSO Başkanı Şahin Balcıoğlu, Manşet Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Mahmut Beyaz’ın sunumuyla her cuma canlı olarak yayınlanan “Manşet’le Açık Oturum” programının bu haftaki konuğu oldu. 99,1 Radyo Fresh’ten de canlı olarak yayınlanan programda, 19 Kasım  Cumartesi günü gerçekleşecek seçimi ve şehirdeki ekonomik anlamdaki konular hakkında değerlendirmeler yapan Balcıoğlu, çarpıcı ifadelerde bulundu.

KAHRAMANMARAŞ KAYBEDİYOR

Seçimle ilgili konuşan Başkan Balcıoğlu, “Bu seçimi siyasi bir seçimle karıştırmamamız lazım. Siyasi seçimde, bir sokakta sorun yaşarsınız ama diğer sokakta daha fazla çalışıp seçimi kazanabilirsiniz ama bizim seçimimiz öyle değil. Bizim seçimimiz aynı sektörde aynı pazarda mücadele eden birbirleriyle kıyasıya rekabet eden iki insanın seçimi, bu insanların birbirinden oy istemesi çok zor bir şey. Daha önce böyle adaylar olmadı mı, oldu. Biz onlara hep şunu söyledik: kavga etmek mi, bir şey yapmak mı? Bir şey yapmak, o zaman gel beraber yapalım. Karşı karşıya olacağımıza yan yana duralım ve güçlü olalım biz böylece çıktık yola, böylece başarılı olduk. Birlikte yaptığımız her şeyde başarılı olduk. Böyle yapmadığımız zaman kutuplaşıyoruz. Şehir ikiye bölünüyor, bu insanlar düşman oluyorlar. Birbirimize düşman olmak bize en büyük zararı verir. Hiçbir şekilde bir arpa boyu yol alamayız. Bu mantalitede olduğumuz seçimi kim kazanırsa kazansın seçimi Kahramanmaraş kaybediyor. Biz bunu istemiyoruz, kazananın kaybedeni teselli edeceği, kaybedenin kazanını alkışlayacağı bir seçim olmasını istiyorum” şeklinde konuştu.           

whatsapp-image-2022-10-10-at-13-35-18-1.jpeg

KRİZDEN OLUMLU ETKİLENDİK

Pandemi dönemindeki durumlarını değerlendiren Şahin Balcıoğlu, “Pandemiyi tüm dünya yaşadı, bu süreçte daha önce yaşamadığımız birçok normaller yaşamaya başladık. 10 yılda öğrenemeyeceğimiz bazı şeyleri, 2 yılda huy haline getirdik. Dünya zamanla yarışır hale geldi. Ekonomide 1 ay önceki sıkıntılar 1 ay sonraki sıkıntılar farklılık gösterdi, Pandemi birçok sıkıntıyı beraberinde getirdi. Konteynır olarak sıkıntılar yaşandı, ülkeler arası seyahat ve ülkelere giriş çıkış engeli olmuştu. Teknoloji sektörüne Amerika Birleşik Devletleri ve Almanya hâkimken bu engelle ellerindeki malları yerlerine ulaştıramadı. Bu krizle tüm dünya sıkıntı yaşadı. Tüm dünyanın böyle bir sıkıntıya hazırlığı olmadığı gibi Türkiye’nin bir hazırlığı yoktu. Allah bize öyle bir fırsat verdi, Avrupa bizim en büyük pazarımız, Avrupa Uzak Doğu’dan alamadığı ürünleri bizden aldı. Bu krizden biz olumlu etkilendik. Bu dönemde Avrupa ile ciddi ticaret yaptık, ciddi alışverişler yaptık. Bu alışverişlerin bir günlük olmaması lazım. Bu dönemde yakaladığımız ivmeyi devam ettirmeliyiz. Bunu devam ettiremezsek bu iş kesintiye uğrarsa, biz oyunun dışında kalırız. Bir şeyi bir kere iyi yapmak yeterli olmuyor. Bunun örneğini Arabistan’da yaşadık. Arabistan, Türkiye’ye gayri resmi olarak bir ambargo uyguladı, bizim ürünlerimizi ülkelerinde istemediler. Bu dönemde de Çin Arabistan pazarına açıldı. Böylelikle biz yedek kulübesinde oturduk. Dünya Pandemiden sonra durağanlaştı, bu durağanlığı tüm dünya aşmak istiyor ama aşamıyor. Pandemi ile birçok şey yeniden başladı, yeniden yazıldı. Enerji fiyatları hiç bu fiyatlara gelmemişti. Benzine, akaryakıta zam yaptığın zaman otomatik olarak her şeye zam geliyor.  Enerji sektörü pahalı olduğundan enflasyon fırlıyor” ifadelerini kullandı.  

DÜNYA BİR HIZIN İÇERİSİNDE

Balcıoğlu konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Günümüzde neredeyse internet üzerinden alışveriş yapmayan yoktur. İnternet alışverişlerinde bir numara yok, bunun nedeni de eski tip üretim modeli yok. Eskiden bir yazlık vitrin yapılırdı bir de kışlık vitrin yapılırdı. Şimdi ise 15 günde bir vitrin yapılıyor, bir defa üretiliyor, bir defa da tüketiliyor ve bir daha o mal üretilmiyor. Dünya böyle bir hızın içerisinde. Biz bu hıza ayak uydururuz, bunun üstesinden geliriz. Biz elimizde büyük miktarda iplik tutuyoruz, büyük miktarda kumaş tutuyoruz, kumaşı boyamıyoruz. Müşterimiz bize “şu renkten boyar mısınız” diyor, bizde hemen o kumaşı boyayıp ona ulaştırıyoruz. Müşteri de o ürünü vitrine koyuyor hemen ardından başka bir tür ürün istiyor. Bu yüzden elimizde yüklü miktarda mal tutuyorduk. Bir yerden sonra emtia fiyatları düşmeye başladı, bir ürünün 10 lira maliyeti varken ürün bir anda 6 liraya düşüyor. 6 liradan satarken zarar ediyoruz, 10 liradan satarsak da kimse almıyor. Böyle bir karmaşa var dünyada, Ekim ayının sonunda ya da Kasım ayında bu karmaşanın biteceğini, Kasım ayından sonra toparlanacağını umut ediyoruz.

whatsapp-image-2022-10-10-at-13-35-18-2.jpeg

İHRACATI ARTIRMAMIZ LAZIM

 Biz birbirimizden yaptığımız alışverişlerde para kazanıyoruz ama büyüyemiyoruz, büyüme şansımız yok. Büyümemiz için bize dışarıdan bir kaynağın aktarılması lazım, bunu ihracat yaparak sağlayabiliriz. İhracatı artırmak için elimizden geleni yapıyoruz, eğitimler veriyoruz, şirketlere destek veriyoruz. Devletin ihracatı artırmak için çok güzel projeleri var. İhracat sürecinde en başından sonuna kadar neler yapılacağına dair her konuda bilgi sağlanıyor. Bu projeden Kahramanmaraş olarak bizde faydalanıyoruz. Böylece önceki dönemlere kıyasla şuan iki katı ihracat yaptık. Bu bizi çok mutlu etti. Haziran ayında 150 milyon dolarlık bir ihracat yapmıştık, durağanlaşmadan dolayı geçtiğimiz ay ise 122 milyon dolara düştük. Biz bu düşüşe rağmen Türkiye’deki seviyemizi koruyoruz ama bu seviyeyi artıracağız. Hazırlıklarımızı yapıyoruz, yılbaşı itibariyle durağanlaşmanın son bulması ile ihracattaki yükselişimize kaldığımız yerden devam edeceğiz.”

LOJİSTİK MERKEZİ ÇALIŞACAK

Türkoğlu İlçesindeki Lojistik Merkezine de değinen Balcıoğlu, “Türkoğlu İlçesinde lojistik merkezini istediğimiz şekilde yürütemedik. Orası çalışacak, orayı yapamamamıza pandemi sebep oldu. Ekonomik olarak yasalar o kadar çok değişti ki, her gün farklı şeyle meşgul olmak zorunda kaldık. Birkaç bakanlığın orada birlikte hareket etmesi lazım. O bakanlıklarla ilgili yazılar görüşmeler yapılacaktı ama buna pandemi engel oldu. Pandemiden dolayı o işi yapamadık ama yılbaşı itibariyle Lojistik merkezinde bir hareketlilik olacak ve orası artık çalışıyor olacak. Bizler bu konuyla ilgili gerekli kurumlara doğru verilerle gittik, tekrardan bu şekilde gideceğiz ve oradaki sorunu çözeceğiz” diye konuştu.

whatsapp-image-2022-10-10-at-13-35-19.jpeg

YILBAŞINDA ARITMANIN TEMELİNİ ATACAĞIZ

Aksu Çayındaki sorunla ilgili de konuşan Başkan Balcıoğlu, “Aksu Çayının temizlenmesi için Islah OSB uygulamasına Onursal Başkanımız rahmetli Sayın Mehmet Balduk zamanında bizde dâhil olmak istedik ama biz bürokrasiyi bir türlü aşamadık. Yasalara aykırı diyen bir bürokratla işimiz tıkandı. Oranın temizlenmesi için gerekli yasanın çıkması gerekiyor. Bürokrasi bu konuda şuan için biraz yavaş ilerliyor. Hızlı yürümesi lazım, seçimden sonra orası 2-3 ay içerisinde toparlanıp temizleneceğini tahmin ediyorum. Kahramanmaraş’ın tüm vekilleri bu konu için elinden geleni yapıyor, tüm çabayı sarf ediyor, ben onlara tekrardan teşekkür ediyorum. Aksu Çayının çevresinin disipline edilmesi lazım, ben 20 yıldan beri bunun mücadelesini veriyorum bugüne kadar maalesef başaramadık, bürokrasiyi aşamadık. Burada Kavlaklı OSB’de olduğu gibi Türkoğlu OSB’de olduğu gibi bir atık sınırı olacak. Bu sorunun çözülmesi gerek. Önümüzdeki yılın başında arıtmanın temelini büyük bir törenle atacağız ve kısa zaman içerisinde tamamlanır” dedi.

UÇAK OLMAZSA OLMAZIM

Balcıoğlu, havaalanı sorunuyla ilgili şunları kaydetti: “Kahramanmaraş Havaalanı ilk açıldığında rahmetli Mehmet Balduk ile havaalanına uçak indirelim diye çok uğraştık ama Türk Havayolları bize sürekli bir mani çıkarttı. Türk Havayolları yüzde 82 doluluk oranı istiyor. Bizde yüzde 82 doluluk için imza attık, bu doluluğu karşılayabilmek için oda olarak bilet fiyatlarının bir kısmını karşıladık. Pandemiden önce ben görevi devraldığımda İl Başkanımız Fırat Görgel’e, “Tüm milletvekillerinin Kahramanmaraş’ta olduğu bir gün size bizim penceremizden Kahramanmaraş’ı anlatmak istiyorum” dedim. Kadın Kolları Başkanlığının seçiminin olduğu günün sabahında havaalanı konusuyla ilgili bir sunum yaptım, her şeyi uzun uzun anlattım. Biz pazarlama yapmak için dünyaya ulaşmamız lazım, İstanbul’a, Ankara’ya, İzmir’ uçmak istiyoruz. İş İnsanı işi gereği seyahat etmek zorunda, Kahramanmaraş’ın havaalanı işlek olsa İş İnsanları Gaziantep’e Adana’ya gitmek zorunda kalmaz. Şuan bakıyoruz, doluluk sağlanmadığı için uçuşlar iptal ediliyor. İş İnsanı zamanla yarışıyor, İstanbul’a gideceğini varsayalım uçağı iptal oluyor ve mağduriyet yaşıyor. Adam zaten zamanla yarış halinde böyle aksilikler yaşandığı zaman zarar görüyor. Uçak bizim olmazsa olmazımız. Bunların hepsini tüm Milletvekillerine anlattım. Beni anladıklarını düşünüyorum, gerekeni yapacaklarını belirttiler. Havaalanı Kahramanmaraş için çok önemli, İş İnsanı için, hasta için de çok önemli. Uçak büyük bir velinimettir, bunun kıymetini bilmemiz lazım. Biz oda olarak bu yılın sonunda bu konuyu tekrardan gündeme taşıyacağız ve yeni yılda bu sorunu çözdürmek için elimizden geleni yapacağız.”

YENİ BİR ŞEHİR KURMAK İSTİYORUZ!

Başkan Balcıoğlu konuşmasını şu şekilde sonlandırdı: “Yeni ticaret alanları oluşturmak için projemiz var. Yatırım yeri Kahramanmaraş’ta problemli bir konu, bunu her işi insanı iyi biliyor ve yaşıyor. Şehrin güney kısmında bir bölgeye bir alan kurmak istediğinizde tarım arazi yoğun kuzey bölgesine gittiğinizde orman arazisi ile karşılaşıyorsunuz ve bir alan oluşturamıyorsunuz. Modaya uyup herkesin yatırım yapması gerek ama hiç kimseye yer yok. Şuan Atış alanı dediğimiz Kapıçam’ın ilerisindeki atış alanına bir şehir kurmak istedik. Düşüncemiz bu, Belediye Başkanı ile de görüştük, tüm sivil toplum kuruluşlarıyla da paylaşacağız. Orada her şeyin kurulacağı, çarşısının, fabrikanın, atölyesinin, esnafının olduğu bir bölge kurmak istiyoruz. Bu konuyu genel olarak Ahmet Özdemir ile konuşuyoruz. Bu proje ile oraya yeni bir şehir kuracağız, şehir merkezinde yer bulamayan ve büyümek isteyen esnafımız burada işletmesini büyütebilecek.”

Haber: Ömer Harmankaya (Manşet gazetesinden alınmıştır)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.