Konut fiyatlarında düşüş rekoru kırdı!

Konut fiyatlarında düşüş rekoru kırdı!
Uluslararası Ödemeler Bankası verilerine göre, Türkiye 2024’ün ilk çeyreğinde konut fiyatlarının en çok düştüğü ülkelerden biri oldu.

Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) verilerine göre, Türkiye 2024’ün ilk çeyreğinde konut fiyatlarının en büyük düşüş yaşadığı ülkeler arasında yer aldı. Küresel konut fiyatları, bu dönemde reel olarak yüzde 1 oranında gerilerken, Türkiye’de bu oran yüzde 8,9’a ulaştı. Türkiye, Lüksemburg (yüzde 13,7) ve Hong Kong (yüzde 13,2) ile birlikte en büyük düşüş oranlarına sahip ülkelerden biri oldu.

Pandemi sonrası dönemde konut fiyatları dünya genelinde hızla artmış, özellikle 2022’nin üçüncü çeyreğinden itibaren düşüş trendine girmişti. 2023’ün ilk çeyreğinde konut fiyatları yüzde 3,1 oranında gerilemişti, ancak 2024’e girerken bu düşüş eğilimi yavaşlamıştı.

Hızlı fiyat artışı dikkati çekmişti…

Türkiye, pandeminin etkisiyle yaşanan hızlı fiyat artışları ile öne çıkmıştı. 2022’nin üçüncü çeyreğinde konut fiyatlarındaki yıllık reel artış oranı yüzde 59,6 ile rekor seviyelere ulaşmıştı. Ancak bu yükseliş, sonrasında yavaşladı ve 2024’ün ilk çeyreğinde Türkiye’de konut fiyatları reel olarak yüzde 119,4 oranında artış gösterdi. Bu durum, Türkiye’nin 2019’un son çeyreğinden bu yana konut fiyatlarının en çok arttığı ülke olmasını sürdürdüğünü gösteriyor.

Gelişmiş ekonomilerde ise konut fiyatlarındaki düşüş neredeyse durma noktasına geldi. 2024’ün ilk çeyreğinde bu ülkelerde konut fiyatları yıllık bazda sadece yüzde 0,3 oranında geriledi. Ancak gelişmekte olan ekonomilerde, konut fiyatlarındaki düşüş hız kazandı. 2023’ün dördüncü çeyreğinde yüzde 1,4 olan düşüş oranı, 2024’ün ilk çeyreğinde yüzde 1,6’ya yükseldi. Bu düşüşler, büyük ölçüde Asya ülkelerindeki fiyat gerilemelerinden kaynaklandı.

Küresel konut piyasasında yaşanan bu değişimler, ekonomik belirsizliklerin ve piyasa dalgalanmalarının konut fiyatları üzerindeki etkilerini ortaya koyuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.