"Köprü reformlar için daha sağlam bir zemine sahibiz”
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, 15 Temmuz sürecinin ardından ekonominin kısa sürede toparlandığını ve küresel ve bölgesel düzeyde yaşanan sıkıntılara rağmen Türkiye ekonomisinin güçlendiğini ifade ederek, "Bugün geldiğimiz noktada ekonomimizi daha da güçlendirecek köprü reformlar için daha sağlam bir zemine sahibiz" dedi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Müstakil Sanayici ve İş adamları Derneği'nin (MÜSİAD) Malatya'da düzenlenen 94. Genel İdare Kurulu ve Gümrük ve Ticaret Çalışma Raporu Toplantısı'na katıldı. 2 gün sürecek olan toplantının ilk gününde Bakan Tüfenkci, iş adamlarından ekonomi ve ticaretin geliştirilmesi yönündeki taleplerini ve önerilerini dinledi. Malatya'da bir otelde düzenlenen toplantıya Bakan Tüfenkci'nin yanı sıra Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi, Malatya Valisi Mustafa Toprak, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Cenap Aşçı, MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, MÜSİAD Malatya Şube Başkanı Mehmet Balin, çok sayıda MÜSİAD ve Genç MÜSİAD Şube Başkanı ve iş adamı katıldı.
Toplantıda konuşan Bakan Tüfenkci, MÜSİAD'ın temsil ettiği kesimlerin sorunlarının çözülmesinde ve bunların yetkili mercilere iletilmesinde çok önemli görevler üstlenmiş bir kurum olduğunu ifade ederek, "Türkiye'nin dünya çapında yakaladığı ekonomik başarı, ülke çıkarlarını her şeyin üzerinde tutan politikalarımızın ve sizlerle bu noktadaki samimi işbirliğimizin neticesidir. Bu nedenle sizlerle çeşitli vesilelerle bir araya gelmeye özellikle önem veriyoruz, bundan sonra da iş dünyası ile yakın işbirliği içerisinde çalışmalarımıza devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
Türkiye ekonomisinin son durumunu değerlendiren Bakan Tüfenkci, küresel finans krizi sonrası dünya ekonomisindeki sorunların hala devam ettiğini ifade ederek, Türkiye ekonomisinin ise tüm olumsuzluklara rağmen büyüdüğünü söyledi. Bakan Tüfenkci, "Gelişmekte olan ülke ekonomileri yavaşlarken özellikle enerji ve emtia ihracatına bağımlı ülkelerde sorunlar derinleşiyor. Parasal genişlemenin boyutlarını artırmak ne Avrupa'da ne de Japonya'da ekonomiye beklenen ivmeyi kazandırmazken, negatif faiz uygulamaları dengeleri daha da bozuyor. Amerika Birleşik Devletleri ekonomisinin toparlandığı dile getirilse de bunun kalıcılığı noktasında bir mutabakat söz konusu değil. Amerika Merkez Bankası'nın faiz artırma konusundaki kararsızlığı tüm ekonomileri etkileyen piyasa daralmaları ile finansal istikrarsızlık haline gelmiş durumda. Küresel ekonomi yavaşlasa da ülkemiz kesintisiz büyümeye devam ediyor. Son 28 çeyrekte büyüyen dünyadaki ilk beş ülkeden birisi de Türkiye, belki de ikinci ve üçüncü sırada" ifadelerini kullandı.
Tüm bu küresel dengesizlikler içerisinde Türkiye'nin bir de 15 Temmuz darbe girişimini yaşadığını kaydeden Tüfenkci, bu süreçte Türk halkının hem demokrasiye hem de ekonomiye sahip çıktığını belirtti. 15 Temmuz sürecinin ardından ekonominin kısa sürede toparlandığını dile getiren Bakan Tüfenkci, "Dövizini satan vatandaşlarımız Türk Lirası olarak ulusal ekonomisine güvenini gösterdi. Finansal piyasalar bu süreçte normal işleyişlerini sürdürdü. Ülkemiz ekonomik faaliyetlerinde hiçbir kesintiye Allah'a çok şükür uğramadı. Hain darbe girişimini üzerinden bir ay bir ay geçmeden bütün piyasa göstergeleri normale döndü ve yine Ağustos ayında Allah'a çok şükür ihracatımız rekorlar kırdı. Yine bu darbe girişiminin hemen akabinde Temmuz ve Ağustos ayı içerisinde net yurt dışı sermaye girişi de ciddi anlamda arttı. Bu yabancı yatırımcıların bütün algı operasyonlarına rağmen Türkiye'ye güvendiğini gösteriyor. Ağustos ayı itibariyle 116 milyar net yabancı girişi var. Bu çok önemli bir rakam. Bu ekonomimizin beklenmedik gelişmeler karşısında dayanıklılığını ve gücünü bir kez daha kanıtladı. Güçlenen milli birlik ve beraberliğimiz geleceğe yönelik olumlu beklentilerimizi de güçlendirdi. İddialı ekonomik hedeflere ulaşma İnancımızı arttırdı. Bugün geldiğimiz noktada ekonomimizi daha da güçlendirecek köprü reformlar için çok daha sağlam bir zemine sahibiz. Artık Türkiye ekonomisi çalkantılardan etkilenmeyen, kendi potansiyeli ile sorunların üstesinden gelebilen, koşullara uygun esnek politikalar üretebilen bir yapıya kavuşmuştur. Büyümemizi destekleyecek adımları bir bir atıyoruz. Yatırım teşviklerimizin kapsamını genişletiyor ve içeriğini de zenginleştiriyoruz. İkili ilişkilerde yeni sayfa açmak suretiyle ekonomik etki alanımızı genişletiyoruz. Birlikte hareket edersek aşamayacağımız engel, çözemeyeceğimiz sorun yoktur. İnşallah birlik ve beraberlik içerisinde ekonomik hedeflerimizi bir bir tutturacağız ve terörü yeneceğiz" ifadelerini kullandı.
Bakan Tüfenkci, bakanlık çalışmaları hakkında da katılımcılara bilgi verdi.
"15 Temmuz'un ardından adeta tarihin yeniden yazıldığı bir dönemden geçiyoruz"
MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak ise, 15 Temmuz darbe girişimine değinerek, "15 Temmuz'un ardından adeta tarihin yeniden yazıldığı bir dönemden geçiyoruz. Böylesi zor bir dönemle karşı karşıya kaldığımızda millet olarak neler yapabileceğimizi dünyaya gösterdik, bundan dolayı mutluyuz" dedi.
MÜSİAD olarak 15 Temmuz sürecinden itibaren toplumun her kesimi ile kucaklaştıklarını ve meydanlarda demokrasi nöbeti tuttuklarını aktaran Olpak, "Cumhurbaşkanımızın "Evlerinize dönebilirsiniz" çağrısına kadar milletimizle beraber yurdun dört bir yanında meydanlarda olduk. Bu süreçte bir yandan meydanlarda nöbet tutarken, bir yandan da üretmeye ve çarklarımızı döndürmeye devam ettik. Bunun yanında siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum örgütleri temsilcileri ile birlikte de yurt dışında önemli çalışmalar yürüttük ve yürütmeye devam edeceğiz. İnşallah ülkemiz çok kısa sürede bu dönemi atlatır ve daha da güçlenerek yoluna devam eder" diye konuştu.
Genel Başkan Olpak, konuşmasının sonunda MÜSİAD Genel İdare Kurulu Toplantısı hakkında bilgiler vererek, iş adamlarının beklentilerini dile getirdi.
Konuşmaların ardından Gümrük ve Ticaret Bakan Bülent Tüfenkci, iş adamlarından ekonomi ve ticaretin geliştirilmesi yönündeki taleplerini ve önerilerini dinledi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.