Küresel piyasalar Avro Bölgesi'nin büyüme verisine odaklandı

Küresel piyasalar Avro Bölgesi'nin büyüme verisine odaklandı
Küresel piyasalarda artan risk iştahının etkisiyle dün alış ağırlıklı bir seyir izlenmesinin ardından, bugün Avro Bölgesi'nde ikinci çeyreğe ilişkin büyüme başta olmak üzere yoğun veri gündemi takip edilecek

DÜN İŞÇİ BAYRAMI DOLAYISIYLA ABD PİYASALARINDA İŞLEM YAPILMAMASI VE KÜRESEL ÇAPTA VERİ AKIŞININ NİSPETEN ZAYIF OLMASI İLE CUMA GÜNÜ ABD'NİN TARIM DIŞI İSTİHDAM VERİSİNİN ARDINDAN PAY PİYASALARINDA GÖZLENEN YÜKSEK RİSK İŞTAHI TEMASININ DEVAM ETTİĞİ GÖRÜLDÜ.

Analistler, küresel çapta istihdam piyasasında yeterli ilerleme kaydedilemediğine işaret eden veriler ve yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) Delta varyantının ekonomik toparlanmayı baskılayacağı endişelerinin, parasal desteklerin bir müddet daha süreceği beklentilerini desteklediğini, bu durumun pay piyasalarında risk iştahının yüksek kalmasını sağladığını söyledi.

Öte yandan artan enflasyonist baskılar nedeniyle ABD Merkez Bankasının (Fed) ardından Avrupa Merkez Bankasının (ECB) da tahvil alımlarının azaltılmasını tartışmaya açabileceği sinyalini verdiğine işaret eden analistler, bu kapsamda para politikalarına yönelik belirsizliklerin gündemde kalmayı sürdürdüğünü vurguladı.

Bu gelişmelerle, dün Avro Bölgesi'nde yatırımcı güven endeksi eylülde 19,6 ile son 5 ayın en düşük seviyesine inmesine karşın Avrupa borsalarında alış ağırlıklı bir seyir izlendi. İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,68, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,96 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,8 değer kazandı. İki haftalık yükselişine dün ara veren avro/dolar paritesi günü yüzde 0,1 düşüşle 1,1872'den tamamlarken, bugün yeniden 1,1880'i test ediyor. Avrupa endeks vadeli işlem sözleşmelerinin bugüne ise karışık seyirle başladığı görülüyor.

ANALİSTLER, GEÇEN HAFTA SON 10 YILIN EN YÜKSEK SEVİYESİNE ÇIKAN ENFLASYON VERİLERİNİN ARDINDAN AVRO BÖLGESİ'NDE BUGÜN AÇIKLANACAK 2. ÇEYREK İSTİHDAM VE BÜYÜME VERİLERİNİN, EKONOMİNİN GİDİŞATINA İLİŞKİN İPUCU VERMESİ AÇISINDAN KRİTİK OLACAĞINI İFADE ETTİ.

Geçen hafta 91,9 ile yaklaşık bir ayın en düşük seviyesini gören dolar endeksi, dün yeniden 92,2 seviyelerine yükselerek kayıplarını telafi ederken, bugün yatay seyrediyor. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizleri ise cuma günkü yükselişine devam ederek bugün yüzde 1,35'e çıktı. Cuma günü New York borsasında Dow Jones endeksi yüzde 0,21 ve S&P 500 endeksi yüzde 0,03 gerilerken, Nasdaq endeksi yüzde 0,21 değer kazanmıştı. ABD endeks vadeli işlem sözleşmelerinde bu sabah alış ağırlıklı bir seyir öne çıkıyor.

Asya tarafında Japonya hükümeti, artış trendini koruyan Kovid-19 vakaları üzerine, 12 Eylül'de sona erecek olağanüstü hal uygulamasının süresini 3 hafta uzatmaya karar verdi. Öte yandan Japonya Başbakanı Suga Yoşihide'nin istifa edeceğini bildirmesinin ardından, iktidar partisi iç seçimlerinde yarışacak eski Dışişleri Bakanı Kişida Fumio, Kovid-19 ile mücadelede "on trilyonlarca yen mali destek paketi" taahhüt etti.

Makroekonomik tarafta bugün açıklanan verilere bakıldığında, ağustosta Çin'in ihracatı yıllık yüzde 25,6 ve ithalatı yıllık yüzde 33,1 ile beklentilerin üzerinde artış kaydetti. Bu dönemde ülkede dış ticaret dengesi ise 58,3 milyar dolarla tahminlerin üzerinde fazla verdi. Japonya'da ise hanehalkı harcamaları temmuzda yıllık yüzde 0,7 artışla beklentilerin altında kalmaya devam etti.

ÖTE YANDAN AVUSTRALYA MERKEZ BANKASI YÜZDE 0,10 DÜZEYİNDEKİ POLİTİKA FAİZİNİ BEKLENTİLER DOĞRULTUSUNDA DEĞİŞTİRMEZKEN, BAZ SENARYOLARININ 2024'TEN ÖNCE FAİZLERDE ARTIŞ YAPILMAYACAĞI YÖNÜNDE OLDUĞUNU BİLDİRDİ.

Gelişmelerin ardından kapanışa yakın Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,8 yükseldi, Japonya'da ise negatif veri akışına karşın teşvik beklentileriyle Nikkei 225 endeksi 5 ayın ardından ilk kez 30.000 puanı test etti.

Yurt içinde, artan küresel risk iştahının yanı sıra görece ucuz kalan fiyatlamalar nedeniyle TL varlıklarda pozitif ayrışma devam etti. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 0,41 değer kazanarak günü 1.474,72 puandan tamamlarken, dolar/TL paritesi dün yüzde 0,5 gerilemesinin ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 8,28 seviyelerinde bulunuyor.

Analistler, geçen hafta son 10 yılın en yüksek seviyesine çıkan enflasyon verilerinin ardından Avro Bölgesi'nde bugün açıklanacak 2. çeyrek istihdam ve büyüme verilerinin, ekonominin gidişatına ilişkin ipucu vermesi açısından kritik olacağını, yurt içinde ise Hazine nakit dengesinin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 1.490 puanın direnç, 1.455 seviyesinin destek konumunda bulunduğunu bildirdi.

PİYASALARDA BUGÜN TAKİP EDİLECEK VERİLER ŞÖYLE:

09.00 Almanya, temmuz ayı sanayi üretimi

10.00 Türkiye, finansal yatırım araçlarının getiri oranı

12.00 Almanya, eylül ayı Zew Beklenti Endeksi

12.00 Avro Bölgesi, 2. çeyrek GSYH ve istihdam değişimi

17.30 Türkiye, ağustos ayı bütçe dengesi

Kaynak:Anadolu Ajansı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.