TÜRİB tarımsal ürün endekslerinde işlem hacmi 7,6 milyar lirayı geçti

TÜRİB tarımsal ürün endekslerinde işlem hacmi 7,6 milyar lirayı geçti
Türkiye Ürün İhtisas Borsasında (TÜRİB) yayımlanan tarımsal ürün endekslerinde işlem hacmi yaklaşık 7,6 milyar liraya ulaşırken, işlem yapılan toplam ürün miktarı 3,5 milyon tonu geçti

Elektronik Ürün Senetleri (ELÜS) işlemleri kullanarak tek bir veya bir grup tarımsal ürünün fiyat performansı ölçülüyor.

AA MUHABİRİNİN TÜRİB'DEN EDİNDİĞİ BİLGİYE GÖRE, TARIMSAL ÜRÜN ENDEKSLERİ, TÜRİB ELEKTRONİK ÜRÜN SENETLERİ (ELÜS) PİYASASININ MEVCUT DURUMUNUN ANLIK GÖRÜNTÜSÜNÜN ANLAŞILABİLİR VE ŞEFFAF BİR ŞEKİLDE VERİLMESİNİ SAĞLIYOR.

Borsada işlem gören ELÜS'lerden oluşan tarımsal ürün endeksleri, tarım ürünlerinin fiyat hareketleri hakkında daha fazla bilgi edinmek, fiyat değişikliklerini daha kolay tahmin edebilmek ve analiz yapabilmek isteyen çiftçilere, üreticilere, gıda endüstrisiyle finans sektöründeki paydaşların, ürün performans ölçümlerinde kullanabileceği yeni bir gösterge niteliği taşıyor.

TÜRİB tarımsal ürün endekslerine kapsam olarak Türkiye açısından stratejik öneme sahip buğday (ekmeklik ve makarnalık alt endeks kırılımlarıyla), mısır (1. sınıf ve 2. sınıf alt endeks kırılımlarıyla) ve arpa ürünleri ile en yüksek likiditeye sahip bu ürünlerden oluşan TÜRİB hububat endeksi ile başlandı. Böylece yatırımcılar için fiyatların takibinde tek bir gösterge değerin kullanılmasına ve Türkiye ile dünya tarımsal emtia piyasaları arasındaki ilişkinin izlenmesine olanak sağlandı.

HESAPLANAN TÜRİB TARIMSAL ÜRÜN ENDEKSLERİNİN, GÖSTERGE ARACI, KARŞILAŞTIRMA ÖLÇÜTÜ VE YATIRIM ARACI OLARAK ÜÇ FARKLI ŞEKİLDE KULLANILMASI HEDEFLENİYOR.

Endeks, üretici ve yatırımcılara, Türkiye'deki ürün piyasalarının ana yönünün izlenebilmesi, Türkiye genelinde tarımsal faaliyetlerde bulunan paydaşlar için tarımsal ürünlerde ortaya çıkan fırsatların en geniş ve en doğru şekilde temsil edilmesi, Türkiye ile dünya tarımsal emtia piyasaları arasındaki ilişkinin izlenmesi, lisanslı depo işletmesi tarafından ihraç edilen ve ürünü temsil eden binlerce farklı kodda oluşan fiyatlar kullanılarak ana ürün bazında kıyaslama göstergesi oluşturulması, bir ürün sepetinin fiyatının ve yatırım getirisinin izlenmesi ve farklı coğrafi bölgeler bazında farklı ürün sınıflarında oluşan fiyatların tekil ürün bazında kolaylıkla temsil edilebilmesi gibi faydalar sağlıyor.

TÜRİB İNTERNET SİTESİ İLE MATRİKS VE FOREKS VERİ DAĞITIM TERMİNALLERİ ÜZERİNDEN, 14 TEMMUZ 2021'DE VERİ YAYIMI YAPILMAYA BAŞLANAN ENDEKSLERDE İŞLEM HACMİ YAKLAŞIK 7,6 MİLYAR LİRA OLDU. İŞLEM YAPILAN TOPLAM ÜRÜN MİKTARI İSE 3,5 MİLYON TONU GEÇTİ.

Muhabir: Mustafa Çalkaya

Kaynak:Anadolu Ajansı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.