TÜRKİYE KUYUMCULARI DÜNYADA BİR NUMARA OLMAYI HEDEFLİYOR

TÜRKİYE KUYUMCULARI DÜNYADA BİR NUMARA OLMAYI HEDEFLİYOR
400 bin çalışanla ekonominin öncü sektöründen kuyumculuğun temsilcileri, Türkiye Kuyumcular Birliğini kurarak hem 100 bin kişilik istihdam sağlayıp hem de 5 bin yıllık sektör tecrübesiyle dünyada bir numara olmayı hedefliyor.

Türkiye'de 45 bin civarında firma, yaklaşık 400 bin çalışanla ekonominin öncü sektöründen kuyumculuğun temsilcileri, Türkiye Kuyumcular Birliğini kurarak hem 100 bin kişilik istihdam sağlayıp hem de 5 bin yıllık sektör tecrübesiyle dünyada bir numara olmayı hedefliyor.

Ortadoğu 13. Kahramanmaraş Altın Mücevher ve Gümüş Fuarı için kenten gelen İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Norayr İşler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye ekonomisine çok güvendiklerini söyledi.

Altın sektörünün ekonomiyi destekleyici yönüne dikkati çeken İşler, 200 ülkeye ihracat yapan kuyumculuk sektörünün özellikle istihdam konusunda çok ciddi alan oluşturup genişleyebilecek kapasiteye sahip olduğunu belirtti.

Türkiye'ye inandıklarını vurgulayan İşler, "Özellikle 15 Temmuz'u atlattıktan sonra bugün çok daha rahat olduğumuzu hissediyoruz. Daha hızlı yol alacağımızı düşünüyoruz. Açıkçası üzerimizdeki kamburları attığımıza inanıyoruz." dedi.

Sektörde bugün 45 bin civarında firmada yaklaşık 400 bin çalışanın bulunduğunu kaydeden İşler, sektörün büyümesi için önemli bir taleplerinin olduğunu ifade etti. İşler, "Şu anda bir birlik kurma aşamasındayız. Bu anlamda 81 ilin oda ve dernek başkanıyla hep beraber hazırladığımız taslağı ilgili Bakanlığımıza sunduk. Bakanımız inceletmek üzere çalışmalarımızı incelemeye aldı. İnanıyorum zaman içerisinde taslaktan olumlu bir şekilde dönüş olacak ve birliğimizi kuracağız. Birliğimizi kurduktan sonra 100 bin kişilik istihdam alanı oluşturacağımızı düşünüyoruz. Bu birlik kurulduktan sonra sektörümüz daha güçlü, daha katma değer yaratabilecek alanlarda tüm köşeleri tıkayarak dünyaya açılımını güçlü şekilde sürdürecek." diye konuştu.

Sektörün geleceğinin birlikle daha güvenli olacağına inandıklarını dile getiren İşler, "Sanatkarlarımızın sayısı azalıyor. Yurt dışından gelen ithal mallar gibi bir sürü şey sektörü etkiliyor. Biz üreten, istihdam yaratan, tüm dünyaya ürün satan bir ülke ve sektör olmak istiyoruz. Bir de dünyaya usta satıyoruz, bu konuda çok ileriyiz. Bizim ustalarımız çocukluktan yetişerek, dünyada kendini kabul ettirebilen üst firma ve markalara gidiyor. Bunu çok daha ileri götürüp katma değer yaratabiliriz diye düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

İşler, Türkiye'nin kuyumculukta dünyanın üç ülkesinden biri olduğunu ve liderliği hedeflediklerini kaydetti.

Ekonominin lokomotif sektörü olmalarına rağmen yeterince desteklenmediklerini anlatan İşler, tarihi 5 bin yıl kadar eskiye dayanan sektörün daha fazla desteklenmesini istedi.

 "BİRLİK FİKRİNE DESTEK VERİYORUZ"

Kahramanmaraş Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Öz ise Kahramanmaraş'ın kuyumculuk sektöründe yüz yıllardır var olan bir il olduğuna dikkati çekti.

Öz, Türkiye'nin ekonomisine güvenerek yatırım yapmaya devam ettiklerini dile getirerek, "Biz bu ülkede yaşıyoruz. Neyimiz varsa bu ülkede kazandık, tekrar da bu ülkeye yatırım yapmak istiyoruz. Kazandığımızı alıp başka bir yere taşıma gibi bir niyetimiz yok. Biz bu ülkenin insanlarıyla kazandık tekrar bu ülkeyi kalkındırma adına yatırımlar yapmaya devam etmek istiyoruz. Yeter ki bu ülkenin insanları aş, iş aramasınlar." dedi.

Kahramanmaraş'ın İstanbul'dan sonra kuyumculukta liderliğe sahip olduğunu ifade eden Öz, altın sektörünün tekstil gibi olmadığını, sektörde çalışanların en az iki asgari ücretle çalıştığını belirtti.

Öz, kuyumculuk sektörünü, "bacası olmayan bir fabrika"ya benzeterek, "Biz bunu gördüğümüz için sektöre yatırım yapmaya devam edeceğimizi belirtmek istiyorum. Bunun için de birlik fikrine destek veriyoruz." diye konuştu.

 "ADETA SEKTÖRÜN PRANGASI"

Kocaeli Kuyumcular Odası Başkanı Nuri Koç da dünyada yarışır halde olan altın sektörünü bir numaraya getirmenin en önemli yolunun altyapısı, kanunu ve yasası olan bir birlikten geçtiğini, bu konuda 3 yıldır verilen ciddi bir emek bulunduğunu söyledi.

Türkiye Kuyumcular Birliği çalışmasının hızlandırılması gerektiğini vurgulayan Koç, kuyumcular birliği kanun taslağıyla, kuyumculuk sektörünün gözle görülmeyen ancak sektörün içinde olanların her gün yaşadığı sorunlarla, adeta sektörün prangası olan kanunsuz, yasasız, denetimsizliğin önüne geçilebileceğini savundu.

Koç, böylelikle sektörün daha fazla güven kazanacağını belirterek, "Birlik oluşumu, sektörün önünü açacağı gibi dünyada ihracatta büyük ivme kazandıracak noktadaki en büyük destekçisi olacaktır. Kanun taslağının bir an önce çıkması noktasında devletimizden, kanun yapıcı erkten bir an önce istiyoruz." ifadelerini kullandı.

"45 BİN KİŞİNİN YER ALDIĞI AİLEYİZ"

Diyarbakır Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Akkul ise sektörde referandumdan sonra bir hareketlilik söz konusu olduğunu, bunun da gözle görüldüğünü belirtti.

Referandum öncesi hareketlilik beklentilerinin gerçekleştiğini, şimdi onun meyvelerini yemeye başladıklarına anlatan Akkul, "Sektörümüzün en önemli konusu birlikle ilgilidir. Biz resmi olmasa da Türkiye Kuyumcular Birliği olarak aileyiz. Yaklaşık 45 bin kişinin yer aldığı aileyiz. Birlik konusunda sesimizin duyulacağını umuyoruz. Biran önce sektörümüzün sıkıntı ve sorunlarını en üst seviyede dile getirip aşmayı hedefliyoruz." diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.