Yetki Devri Tamam Sıra Projelerde

Yetki Devri Tamam Sıra Projelerde
18 Ağustos‘da düzenlenen toplantıda açılış konuşmasını Gıda, Tarım ve Hayvancılık Türkoğlu İlçe Müdürü Hayri Uyduran yaptı.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Kahramanmaraş İl Koordinatörlüğü, Türkoğlu ilçemizdeki yatırımcılarla buluştu. 'TKDK olarak yurt genelinde iki başvuru çağrı döneminde toplamda yaklaşık 200 Milyon Euro hibe kullandırılacağı belirtildi.

 18 Ağustos ‘da düzenlenen toplantıda açılış konuşmasını Gıda, Tarım ve Hayvancılık Türkoğlu İlçe Müdürü Hayri Uyduran yaptı. Açılış konuşmasının ardından söz alan TKDK İl Koordinatörlüğü Başvuru Kabul Uzmanı Fırat Karaköy,  1 Ağustos'ta Kahramanmaraş'ta proje kabulüne başladıklarını belirterek "1 - 22 Ağustos tarihleri arası birinci dönem, 5 - 20 Eylül tarihleri arasında ikinci dönem olmak üzere 9 ayrı başlıkta proje kabulüne başlayacağız, yatırımcılarımız yatırımlarındaki uygun harcama kalemlerinin %50 ile %65'lik kısmını hibe olarak alabilirler. Bu bağlamda Türkoğlu ilçesinden çok sayıda proje bekliyoruz. 'TKDK olarak yurt genelinde iki başvuru çağrı döneminde toplamda yaklaşık 200 Milyon Euro hibe kullandıracağız, Bu miktarın büyük bir çoğunluğunu neden Kahramanmaraş kullanmasın? Ümidimiz AB fonlarının önemli bir bölümünün Kahramanmaraşlının hizmetine sunulması" dedi.

Ayrıca TKDK Başvuru Kabul Uzmanı Karaköy, proje konularına değinerek, süt üreten tarımsal işletmelere yatırım, et üreten tarımsal işletmelere yatırım başta olmak üzere kırsal turizm, kültür balıkçılığının geliştirilmesi, yerel ürünler ve mikro işletmelerin geliştirilmesi,

Çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesi, su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması; et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması alanları gibi geniş bir yelpazede hibe kullandıracaklarını belirtti.

Karaköy, IPARD programı ve Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu ile tarım sektörünün verimlilik gücü ve rekabet gücü artacak, yeni iş imkanları açılacak ve gizli işsizliğin önüne geçilecek, tarım ve kırsal nüfusun gelir düzeyi yükselecek, tarım sektöründeki yatırımlar artacak, tarım sanayi entegrasyonuna katkı sağlanacak, kırsal nüfusun azalmasına ve göçün önlenmesine katkıda bulunacak, Avrupa Birliği standartlarında üretim yapan firmaların sayısı artacak, tarımsal ürünlerin Avrupa pazarlarına erişimi kolaylaşacak, Kahramanmaraş'ın proje yapma kapasitesi gelişecek ve sorun çözmede katılımcılık artacaktır. Kahramanmaraş II Koordinatörlüğümüz tarım ve kırsala uzatacağı destek eliyle, üretici ve yatırımcının yeni adresi, Avrupa Birliğine açılan yeni kapısı, büyüyen ve gelişen Türkiye'nin bir parçası olacaktır" dedi.

Türkoğlu Esnaf ve Sanatkarlar Odası Toplantı Salonu'nda düzenlenen tanıtım toplantısına Gıda, Tarım ve Hayvancılık Türkoğlu İlçe Müdürü Sayın Hayri Uyduran, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Türkoğlu İlçe Müdürlüğü Personeli, kamu kurum ve kuruluşlarından temsilciler, muhtarlar, sanayiciler, çiftçiler, TKDK Uzmanları ile çok sayıda vatandaş katıldı.

YETKİ DEVRİ TAMAM SIRA PROJELERDE

Başvuru çağrı döneminin çok önemli olduğunu dile getiren Karaköy, TKDK olarak Avrupa Birliği'nden IPARD kapsamındaki Kırsal Kalkınma programının uygulamaya geçirilmesi için hibe kullandırma yetkisini aldığımızı duyurmak isterim. TKDK, Kurum Başkanımız Sayın Kerem Akgündüz’ün ve kurum personelinin gayretli çabalan ve tabi ki Sayın Bakanımız Mehmet Mehdi Eker Bey'in desteği ile yetki devrim almış bulunmaktadır. Artık yatırımcılar ile söz konusu hibeleri buluşturacağız, Bu nedenle Kahramanmaraşlı yatırımcılardan bol proje bekliyoruz. 'dedi.

1.20110819120501.jpg

PROJEYİ TESLİM EDENLER HİBE KULLANABİLECEK

Karaköy, hibe kullanmak isteyen yatırımcıların proje ile başvurmaları gerektiğinin altını çizerek, iki proje başvuru çağrı dönemine çıkıldığını ifade etti. Karaköy, proje başvurularını; ilk çağrı ilanı için 01Ağustos 2011 tarihlerinde kabul edeceklerini, 2. çağrı dönemi için ise 5

Eylül - 20 Eylül tarihleri arasında proje kabulü yapacaklarını vurguladı. Yatırımcıların  başvuru aşamasında, proje hazırlayacak olan firma yada şahısların seçimine önem vermelerinin çok hayati olduğunu ifade ederek, projelerin eksiksiz tamamlanmasının ve  uygulanabilir olmasının projenin kabulü ihtimalini arttıracağını söyledi.

PROJENİN ZAMANINDA TESLİMİ ÇOK ÖNEMLİ

1. ve 2. Başvuru Çağrı Dönemlerinin tüm özelliklerinin aynı, sadece bütçelerinin farklı olduğunu belirten Karaköy, Birinci başvuruda sadece 30 günlük bir zaman diliminde  yatırım tamamlama şartı bulunduğunu vurgulayarak, 2. Başvuru çağrı ilanında ise böyle bir  sınırlamanın olmadığını söyledi. Karaköy 'Yatırımcıların proje tamamlamaları için

Maksimum süre 24 ay olacak. Yatırımcı sözleşme imzaladıktan sonra 24 aylık süre içinde Yatırımını tamamlayacak. Bu sürenin aşılması söz konusu değil, TKDK olarak dönem dönem yatırımların denetimi yapılacaktır.' dedi.

IPARD NEDİR, NELER DESTEKLENECEK?

Avrupa Birliği (AB) aday ve potansiyel aday ülkelerin katılıma yönelik hazırlıklarına destek sağlamak amacıyla aday ülkeler ve potansiyel aday ülkelere, üyelik yolunda Avrupa Birliği standartlarına, politikalarına ve AB müktesebatına uyum çalışmaları konusunda mali destek sağlanacak. Kırsal Kalkınma (IP ARD); Avrupa Birliği'nin Ortak Tarım Politikası, Kırsal Kalkınma Politikası ve ilgili politikalarının uygulanması için uyum hazırlıklarım ve politika geliştirilmesini desteklemekte ve ayrıca, tarım sektörünün ve kırsal alanların sürdürülebilir adaptasyonuna katkıda bulunmayı amaçlamakta. Bu kapsamda; 2007-2013 dönemini kapsayan Kırsal Kalkınma (IP ARD) Programı; Yönetim Otoritesi olarak görevlendirilen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından diğer kamu kuruluşları ile yakın işbirliği yapılarak ve ilgili yerel kuruluşlar, sosyal, ekonomik ve çevresel ortaklar, sivil toplum kuruluşları ile üniversitelerin de görüşleri alınarak hazırlandı. Kırsal Kalkınma (IPARD) Programı Avrupa Komisyonu tarafından 25 Şubat 2008 tarihinde kabul edildi.

YATIRIM TUTARININ YARISINA HİBE DESTEĞİ

Kırsal ekonomik faaliyetlerin geliştirilmesi için Avrupa Birliği (AB) üyelik aşamasında standartların yükseltilmesine yönelik AB tarafından kırsal alanlardaki yapılacak olan bazı yatırımlara yüzde 50 ile yüzde 65 arasında hibe desteği sağlanacak. Hibe verilecek alanlar

Tarımsal işletmelerin yeniden yapılandırılması ve topluluk standartlarına ulaştırılmasına yönelik yatırımlar. Süt üreten tarımsal işletmeler, Et üreten tarımsal işletmeler (Kahramanmaraş ilinde kanatlı eti üretimi sektörü desteklenmeyecektir)

Tarım ve balıkçılık ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasının yeniden yapılandırılması ve topluluk standartlarına ulaştırılmasına yönelik yatırımlar Süt ve süt ürünleri işleme ve pazarlanması Et ve et ürünleri işleme ve pazarlanması ( Kahramanmaraş ilinde kanatlı eti işleme ve pazarlanması sektörü desteklenmeyecektir) Balıkçılık ürünleri işleme ve pazarlanması Kırsal ekonomik faaliyetlerin geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesi Çiftlik düzeyindeki faaliyetler , Yerel ürünler ve mikro işletmeler Kırsal turizm , Kültür balıkçılığı” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.