Zabun Konağı Turizme Kazandırılıyor

Zabun Konağı Turizme Kazandırılıyor
Zabun Konağının Turizme Kazandırılması Projesinde Restorasyon İşleri Tamamlandı

Zabun Konağının Turizme Kazandırılması Projesinde Restorasyon İşleri Tamamlandı

13 bin yıllık tarihe sahip Kahramanmaraş’ın tarihi eserlerinin korunarak turizme kazandırılması ve şehrin turizm potansiyelinin harekete geçirilmesi amacıyla, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı tarafından mali destek sağlanan “Zabun Konağının (Eski Postane) Turizme Kazandırılması Projesi” kapsamında restorasyon işleri tamamlandı.

Tarihi kaynaklara göre, eski Postahane Binası olarak uzun yıllar kamuya hizmet eden Zabun Konağı, geleneksel konut mimarisi içerisinde değerlendirildiğinde, eserin; rölöve, analitik rölöve, restorasyon projeleri hazırlanırken sanat tarihçisi Selda Uygun tarafından yapılan çalışmalar neticesinde tarihsel olarak dört döneme ayrılıyor.

eski.jpg

Bu amaçla en sağlıklı bilgiye ulaşabilmek adına yapılan, rölöve, analitik rölöve, restorasyon projeleri hazırlanırken analitik raspa ölçümleri alınarak yerinde incelemeler yapıldı. Dönemsel müdahalelere maruz kalan eser, bütün bu veriler ışığında değerlendirilmeye çalışıldı. Tarihlendirmeyi yaparken yapılan plan özellikleri, eklemeleri, kullanılan malzeme ve tekniği göz önüne alındı.

1. Dönemde; 1905 ve öncesinde zemin kat, ermeni iki kardeş (doktor ve diş hekimi) tarafından işyeri,

2. Dönemde; 1905 sonrası 1.ve 2. Katlar yapılarak Kurtuluş Savaşı’na kadar konut,

3. Dönemde; 1915-1959 arası Kurtuluş savaşı sonrasında ermeni kardeşlerin şehri terk etmesiyle boşalan bina Postane,

4. Dönemde; 1959 sonrası postane taşınarak zemin kat muayenehane ve kuyumcu atölyesi, üst katlar konut olarak 2000 yıllarına kadar kullanılmış bulunuyor.

Günümüze geldiğimizde ise boş olarak bulunan yapı restore edilerek kültür ve turizme kazandırılmak üzere Zabun Ailesinden Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’na geçmiş durumda.

2011 yılında hazırladığı restorasyon ve tefrişat işlerinden oluşan Zabun Konağı’nın Turizme Kazandırılması Projesi kapsamında Ticaret ve Sanayi Odası, bugüne kadar turizm konusunda yeterince yatırım yapmamış ve sektörden istenen ölçüde pay alamamış olanKahramanmaraş’ın turizm potansiyelini harekete geçirmeyi hedefliyor.

İlk etapta restorasyon ihalesi yapılan Konağın restorasyon işleri 2013’ün Mart ayında başlayarak bir yıllık süreçte adeta yeniden hayat bulmuş görünüyor.  Temizlik, söküm ve imalat aşamalarından geçen Konak, bugün tarihin derinliklerindeki ruhuna, modern dünyanın teknolojisi sayesinde geri dönüyor.

Yenilenen ve sağlamlaştırılan ahşap zeminler, bağdadi üzerine horasan sıva duvar yapıları, K.Maraş Kalesini gören rustik karolarla döşeliterasları, nişlerle süslenmiş yemek salonları, tonozlarla bezenmiş tavanları, alaturka kiremitle kaplanan çatısı, aslına uygun formda yeniden yapılan merdiven ve korkulukları konağın ilk günkü kokusunu günümüze taşıyor.  

Konuyla ilgili bir açıklamada bulunan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kemal Karaküçük, projeden bahsederken şunları söylüyor: Kahramanmaraş öyle şehir ki, bugün 13 bininci yaşını kutluyor. Öyle bir tarihi var ki hem Germanicia Antik Kenti hem de Ashab-ı Kehf Külliyesi gibi insanlık adına çok önemli değerlere ev sahipliği yapıyor. Öyle bir kültür ki Necip Fazıl’ı, AşıkMahzuni’yi yetiştiriyor, şiirin başkenti olarak anılıyor.Zabun Konağı, Cumhuriyet öncesi tarihi ile ülkemizin tarihine ışık tutan önemli eserlerden birisi. Bütün bu eserlere rağmen, gelen turistler kısa süreli olarak kente giriş yapıp çıkıyor ve şehirde önemli tarihi ve kültürel alanları görmeden ayrılıyor. Bizim bu proje ile hedefimiz, Kahramanmaraş’ın tarihi dokusunu profesyonel bir sunuşla ön plana çıkarmak. Konak konumu itibariyle tarihi Kapalı Çarşı, Ulu Cami, Taş Medrese ve K.MaraşKalesine yakınlığı ile buraya gelen ziyaretçilerin kolaylıkla bu eserleri de görmelerine, tarihi ve kültürel bilinirliğin artmasına ciddi şekilde destek olacaktır”.

Proje kapsamında restorasyon işlerinin tamamlanmasıyla birlikte sırasıyla tefrişat, kurumsal yapılanma, eğitim ve tanıtım aşamalarına geçilmesi öngörülüyor. 

cephe.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.