NASA'dan Mars'ı yaşanabilir kılmak için yeni plan
Yayınlanma:
08 Mart 2017 Çarşamba 05:38
Güncelleme:
00 0000 Salı 00:00
Mars'a koloni kurmanın önündeki en büyük engel olarak görülen insanoğlunun yaşamasına engel yapısını ortadan kaldırmayı planlayan NASA, bu kapsamda gezegenin etrafına manyetik bir kalkan oluşturulabileceğini belirtiyor.
1 13
Mars'a koloni kurmak için kolları sıvayan Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA), bu plan çerçevesinde çözmesi gereken ilk sorun Mars'ın insanoğlunun yaşamına elverişsiz yapısı.
2 13
Bu sorun üzerine mesai harcayan NASA'nın Planetary Science Vision ekibi uzun vadeli projesi ile ilgili ilk raporunu yayınladı.
3 13
Ekip adına açıklamalarda bulunan Jim Green, 'kızıl gezegen'in etrafında bir manyetik alan oluşturulabilirse insanları olumsuz etkileyen solar partiküllerin gezegenden uzak tutulabileceğini açıkladı.
4 13
Bunun için Mars yörüngesine konuşlandırılacak uzay araçlarından faydalanılması planlanıyor. Ancak bu projenin önündeki en büyü engel oldukça yüksek olan maliyeti.
5 13
Ancak Mars'ı kolonileştirmemiz için çözüm bulunması gereken tek sorun bu değil.
6 13
Mars'ın atmosferinin gezegenimize oranla yüzde 1 seviyesinde olduğu düşünülürse Mars'ın yüzeyinde bulunmak ile uzayda bulunmak arasında pek bir fark bulunmadığını söylemek mümkün. Bu yüzden astronotların ilk iş olarak bu basınçtan korunmanın yollarını bulması gerekiyor.
7 13
İkinci sıkıntı ise insanın yaşaması için elzem olan oksijen. Gezegende kalındığı sürece oksijen üretebilecek bir sistem bulunması olası Mars görevleri için çözülmesi gereken sorunların başında geliyor.
8 13
Gezegendeki radyasyon oranının oldukça yüksek olduğunu belirten uzmanlar, bu oranın Mars'ta görev yapan astronotların kansere yakalanma riskini önemli ölçüde artırdığı görüşünde.
9 13
Su, yiyecek ve enerji üretimi aşılması gereken diğer engeller. Marslı filmdeki astronot çiftçilik yaparak ve birkaç kimyasal dokunuşla bu sorunları geçici bir süreliğine olsa da çözmüştü. Ancak NASA'nın bu sorunları ortadan kaldırması için uzun yıllar mesai yapmaya devam edeceğini söylemek abartı olmaz.
10 13
Ancak en büyük sorun Mars'a gitmek veya orada kalmak değil gezegenden ayrılmak. Zira Mars'tan dönüş sandığımızdan daha zor bir çaba gerektiriyor.
11 13
MAV’ın (Mars'a İniş Aracı) iç mekanı yükü azaltmak için çok sade olacak. Bu tek yön bir uzay taksisi sadece, bir yaşam alanı değil. Hatta mühendisler koltuk bile koymayabilir, ki bu durumda astronotların tüm yolculuk sırasında ayakta durması gerekecek.
12 13
Füzeyle fırlatarak kalkma işlemi yedi dakika sürecek. Ama yolculuk burada bitmiyor. Astronotlar ERV (Dünya'ya Dönüş Aracı) ile buluşup kenetlenmek için yörüngeye oturma manevraları yapacaklarından daha fazla yakıt harcayacaklar.
13 13
ERV, Mars yüzeyinden 250 ila 34 bin kilometre yukarıdaki elips biçimli “bir günlük yörüngede” park ederse, astronotlar kalkış aracında en fazla 43 saat geçirecekler. Ancak Rucker bu durumun Mars misyonunu planlayanlar tarafından henüz çözülmemiş bir konu olduğunu söylüyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.