Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç ise, Zeytin’in önemine dikkat çeken Erkoç, İlimiz ikliminin zeytin üretimine uygun olduğunu belirterek Kahramanmaraş'ın zeytin üssü olabileceğini söyledi. Başkan Erkoç, ''Zeytin bölge olarak bizim hayatımızın vazgeçilmez bir parçasıdır. Gastronomimizin en önemli zenginliklerinden birisidir. Biz büyükşehir belediyesi olarak, önemli adımlar atmakta ve vatandaşlarımızı zeytin dikimine teşvik ederek zeytin fidanları dağıtmaktayız'' dedi.
Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan ise,'' Zeytin gibi çok önemli çok anlamlı, medeniyetimiz, kültürümüz açısından sağlığımız ve ekonomimiz açısından çok önemli ve anlamlı bir stratejik bir ürünün ilimizde masaya yatırılmış olmasından büyük bir memnuniyet duyduğunu belirten Özkan, ''Bitkisel üretim ve hayvansal üretimi ile kırsal kalkınma alanında tarımın iyileştirilmesi konusunda, son zamanlarda bütün bilinçli çiftçilerimizle beraber kamu kurumlarının kuruluşlarının meslek kuruluşlarının buna müdahil olması bizim açımızdan çok önemli bir çarpan etkisini oluşturulmaktadır. Mutlaka zeytinin üretimi, zeytin tüketimiyle ilgili üretim tarafı ve tüketim tarafı, sanayi, pazarlama tarafı bir bütün halinde bilimsel olarak masaya yatırılır. Zeytin medeniyetimiz açısından, tarihimiz açısından çok önemli, ezeliyle kadim kelamda da ifadesini bulan bir ürünümüz aynı zamanda insanlarımız geleneksel olarak da alışık olduğu bir ürün'' dedi.
Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı ve Zeytinyağı Uzmanı Ümmühan Tibet: Kahramanmaraş, kahramanlığı ile ün saldığı bir ilimiz bundan sonraki süreçte de zeytin ve zeytinyağı ile de ün salacağına da olan inancım yapılan görüşmelerle pekişti. Ülkemiz zeytinin anavatanı gerçekten bu topraklar bu kadim ağaca yüzyıllardan beri ev sahipliği yapıyor ve ülkemizin hemen her yerinde iki bin üç bin beş bin yıllık hatta yaşı tahmin edilemeyen ağaçlarımız var son yıllarda bu ağaçlara yeterince önem veremezken, yaklaşık on onbeş yıldan beri yapılan büyük desteklerimizle gerçekten dünyada biz söz sahibi olmak üzere tekrar atağa geçmiş bulunuyoruz dedi.
Program Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Ayşen Yıldırım'ın, Beslenme ve İnsan Sağlığı açısından Zeytinyağının önemi, Mehmet Ulaş'ın Zeytin Yetiştiriciliğinin Temelleri, Dr. Alev Kır’ın Zeytinde Gübrelemenin, Zeytin ve Zeytinyağında Verim ve Kaliteyi Etkileri, Organik Zeytin Yetiştiricilik İmkânı ve Geleceği, Serkan Kaptan’ nın Hastalık ve Zararlıları ile Mücadelenin Verim ve Kaliteyi Etkileri, Elif Burçin Büyükgök’ün Zeytinyağında Ticari Sınıflandırma ve Kalite Parametreleri ile ilgili sunumlarının ardından devam eden program, Hatay Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden, Çiğdem Ceren’ nin Zeytinyağı İmalatı Açısından Sektörün Sorunları ve Markalaşma Kriterleri, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçılar Birliğinden, Aysun Aras’ın Zeytin ve Zeytinyağında Pazarlama ve Satış Organizasyonları ve Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Ümmühan Tibet'in zeytinyağı tadım eğitimi ile sona erdi.
Bilimsel bir çok literatüre göre zeytinin anavatanı, Anadolu'dur ve Kahramanmaraş, Mardin ve Hatay illerinin oluşturduğu üçgenin içinde kalan havzadır. Bu havza; dünya zeytinciliğinde zeytin çeşitliliği ve gen kaynakları bakımından oldukça önemli bir potansiyeldir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.