25 Mart'ta hangi olaylar yaşandı? Tarihte bugün yaşananlar
Dünya tarihine yer etmiş önemli olaylar zaman zaman Google Doodle’ı ve sosyal medya üzerinden hatırlatılıyor. Peki, tarihte bugün neler yaşandı? Ayrıntılar haberimizde…
ÖNEMLİ OLAYLAR:
1611- Osmanlı gezgin ve yazar Evliya Çelebi doğdu.
1655- Satürn'ün en büyük uydusu Titan, Christiaan Huygens tarafından keşfedildi.
1807- Birleşik Krallık Parlamentosu, köle ticaretini yasakladı.
1821- Yunanistan, Osmanlı İmparatorluğu'ndan bağımsızlığını ilan etti.
1912- Ahmet Ferit Tek, Türk Ocağı'nı kurdu.
1915- Süleyman Efendi, Osmanlı jandarma komutanı hayatını kaybetti.
1918- Erzurum'un bir ilçesi olan Oltu'nun kurtuluşu.
1924- Yunanistan'da cumhuriyet ilan edildi.
1944- Heykeltıraş Zühtü Müritoğlu ve Hadi Bara'nın yaptıkları Barbaros Hayreddin Paşa Anıtı törenle açıldı.
1950- Türk Hava Yolları'na ait bir yolcu uçağı, Ankara'da düştü; 15 kişi öldü.
1951- İstanbul'da Neve Şalom Sinagogu açıldı.
1962- EOKA'lılar Kıbrıs'ta iki camiye bomba attı.
1975- Faysal bin Abdül Aziz, Suudi Arabistan Kralı hayatını kaybetti.
1988- İstanbul'daki Metris Askeri Cezaevi'nden 29 tutuklu ve hükümlü kaçtı.
1992- Kozmonot Sergei Krikalyov, Mir Uzay İstasyonu'nda 10 ay kaldıktan sonra dünyaya döndü.
1996- Türkiye'de Emek Partisi kuruldu.
2009- Büyük Birlik Partisi'nin kiralamış olduğu ve içerisinde BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu dahil, 6 kişinin bulunduğu helikopter, Kahramanmaraş'ta düştü. 3 gün sonra ulaşılan helikopterde, Muhsin Yazıcıoğlu da dahil 6 kişi hayatını kaybetti.
2009- Usta siyasetçi olan Muhsin Yazıcıoğlu şehit oldu.
MUHSİN YAZICIOĞLU’NUN ŞEHİT EDİLMESİ
25 Mart 2009 tarihinde Kahramanmaraş mitinginden Yozgat-Yerköy mitingine hareket etmek üzere içinde bulunduğu helikopter, bilinmeyen bir sebepten dolayı düştü. Helikopter düştükten sonra İHA muhabiri İsmail Güneş 112 Acil Servis'i aramıştır. Bu konuşmada bacağının kırık olduğunu, helikopterde bulunanlardan sadece BBP Sivas il başkanı Erhan Üstündağ'ın inlediğini, ne BBP Sivas il başkan yardımcısı Murat Çetinkaya, ne de pilot Kaya İstektepe'den ses geldiğini, Muhsin Yazıcıoğlu'nu ise göremediğini söylemiştir. Bu konuşmalar İsmail Güneş'in son konuşması olmuştur. Kazadan 48 saat sonra helikopterin enkazı ve Muhsin Yazıcıoğlu dâhil altı kişinin naaşı arama ekipleri içerisinden 17 gönüllü civar köylüsü tarafından Sisne ve Kızılöz Köyleri arasındaki Keş Dağı Kuru Dere Kanlıçukur mevkiinde bulundu. Enkaz, 48 saat süren arama çalışmalarının yapıldığı bölgenin içerisinde değil 115 km uzağındaydı. 28 Mart 2009 tarihi ve saat 14:10'da BBP genel sekreteri Yalçın Topçu, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberindekilerin öldüğünü açıkladı. Kendisi daha önce on yedi defa trafik kazası geçirmişti ancak bunların hepsini hafif sıyrıklarla atlatmıştı. Muhsin Yazıcıoğlu'nun cenazesi ölümünden altı gün sonra 31 Mart 2009 tarihinde Kocatepe Camii'nde düzenlendi. TBMM'deki törende Yazıcıoğlu'nun Türk bayrağına sarılı naaşının üzeri çiçeklerle süslendi. Cenaze törenine basın mensupları dâhil yaklaşık 700.000 kişi katıldı. Vasiyeti üzerine cenazesi, Taceddin Dergâhı'na gömülmeyi vasiyet ettiği için bir bakanlar kurulu kararı çıkarılarak Mehmet Âkif Ersoy müzesi olarak kullanılan dergâhın bahçesine defnedildi. Muhsin Yazıcıoğlu'nun ölümünün ardından memleketi Sivas'ta birçok parka ve caddeye ismi verildi. Anadolu'nun birçok yerinde park, cadde ve vakıflara Muhsin Yazıcıoğlu ismi verildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.