4 Bin Hırsızlık Hükümlüsüne Mektuplu Uyarı
Adana Emniyet Müdürlüğü, Türk Ceza Kanunu’nda yapılan değişiklikle cezaların artırıldığını anlatan 4 bin mektubu, hırsızlık olaylarına karışan kişilerin evlerini tek tek gezerek elden teslim etti.
Daha öncede "İçimizden Birileri" projesi kapsamında hırsızlık suçuna karışan 500 kişiyi 500 polise zimmetleyerek vaka sayısını azaltan Adana Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü’ne bağlı Hırsızlık Büro Amirliği ekipleri, 28 Haziran 2014 günü Resmi Gazete’de yayınlanarak 5 bin 237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda ilgili maddelerde yapılan değişiklikten sonra yeni bir çalışmaya daha imza attı. Hırsızlık suçlarının cezasının artırılmasını fırsat bilen Adana polisi, Adana Valiliği koordinesinde “4 Bin Mektup Güvenli Bir Gelecek" projesini hayata geçirdi. Türk Ceza Kanunu’nda yapılan değişikliklerle hırsızlık suçlarının arttığına dikkat çekilen mektup, Hırsızlık Büro Amirliği dedektiflerinden 1’i kadın 5 kişilik bir ekip tarafından Adana’da 4 bin sabıkalının adresine elden ulaştırıldı.
Polis ekibi, bu kez sabıkalı şahısları gözaltına almak için değil onları bilgilendiren ve uyaran mektup vermek için evlerine gitti. Polis ekipleri, ilk olarak uyuşturucu bağımlısı olduğu için daha önce hırsızlık yapan 25 yaşındaki Umut B.’nin evine gidip zilini çaldı. Umut B., kapıyı açtığında karşısında polisleri görünce önce şaşırdı ancak "Biz bugün seni almaya değil, sana hırsızlık suçlarının cezalarının artırıldığını anlatmaya geldik. Bunun için size bir mektup hazırladık. Bu mektupta hırsızlık yaptığın zaman ne kadar ceza alacağın yazıyor. Bu mektubu iyi oku hem aileni, hem kendini hem de bizi üzme" sözlerini duyunca ferahladı. Umut B., şaşkınlığını gizleyemeyerek polise teşekkür etti. Polisin güler yüzlü davrandığını ve kendilerini düşündüğünü belirten B., "Bundan sonra her şeyden uzak duracağım, işime gücüme bakacağım. Kendi yolumu çizeceğim yapmam gerekenleri yapacağım. Polisi karşımda görünce çok şaşırdım böyle bir iş için. Şaşkınlık içindeyim Allah milletimden devletimden razı olsun" dedi.
"ESKİ DOSYASI ÇIKTI DİYE ÖNCE KORKTU"
Dedektifler daha sonra yine uyuşturucu bağımlısı olduğu için hırsızlık yapan Mustafa Ö.’nün zilini çaldı. Polisi birden karşısında gören Ö., panikledi. Polis kendisine mektup vermeye geldiklerini söyleyince Mustafa Ö. de, "Bizi bilgilendirdikleri için teşekkür ediyorum. Allah razı olsun. Daha önce uyuşturucu kullanıyordum. Onu bulmak için hırsızlık yapıyordum geçmişte ancak şimdi yapmıyorum. Bundan sonra arkadaşlar yapmasın cezalarda arttı. Bizim gibi hataya düşmesin. Polisi kapıda görünce önce korktum acaba geçmişten olan dosyalarımız yüzünden mi geldi diye, ama sonra mektup getirdiklerini öğrenince rahatladım" diye konuştu.
Polis, bu yöntemle kısa sürede hazırladığı 4 bin mektubu 4 bin hırsıza tek tek dağıttı. Dağıtılan mektupta ise şu bilgiler yer alıyor:
"28 Haziran 2014 tarihli Resmi Gazete‘de yayınlanmış olan 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda ilgili maddelerde yapılan değişiklikler hakkında bilgilendirmek isteriz. Yapılan değişikliklerle,
142. Maddedeki nitelikli hırsızlık suçunun hapis cezası, 7 yıla kadar, aynı suçun ağırlaştırılmış halleri işlenmesi halinde 10 yıla kadar, hırsızlık suçunun işlenmesi sonucunda haberleşme, enerji ya da demiryolu veya havayolu ulaşımı alanında kamu hizmetinin geçici de olsa aksaması halinde, yukarıdaki fıkralar hükümlerine göre verilecek ceza yarısından iki katına kadar artırılır. Bu durumda 7 yıl olan suçun cezası 10,5 yıldan 14 yıla kadar, 10 yıl olan suçun cezası 15 yıldan 20 yıla kadar hapis cezasına hükmolunabilecektir. Ayrıca bu maddedeki yazılı olan suçların örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde TCK 220. Maddesince örgüt kurmak ve yönetmek suçundan cezalandırılacaktır. 143. maddede ise bu hırsızlık suçunun gece vakti işlenmesi halinde ise verilecek cezalar yarı oranında arttırılır. Yani gece vakti hırsızlık suçu işlendiğinde;
7 yıl cezası olan hırsızlık suçu 10.5, 10 yıl olan hırsızlık suçu 15 yıl, 14 yıl olan hırsızlık suçu ise 21 yıl, 20 yıl olan hırsızlık suçu 30 yıla kadar hükmolunabilecektir."
Ayrıca mektupta hırsızların yüzde 60’ının uyuşturucu bağımlısı olduğu için hırsızlık yaptığı göz önüne alınarak Türk Ceza Kanunu’nun 188.maddesinde yapılan değişiklikler şöyle anlatıldı:
"Uyuşturucu veya uyarıcı madde satan, satışa arz eden, başkalarına veren, sevk eden, nakleden, depolayan, satın alan, kabul eden, bulunduran kişi 10 yıldan az olmamak üzere hapis ve 20 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır, eğer uyuşturucunun çocuğa satılması halinde satan kişiye verilecek hapis cezası 15 yıldan az olamaz. Ayrıca uyuşturucu veya uyarıcı maddenin eroin, kokain, morfin veya baz morfin olması halinde verilecek ceza yarı oranında artırılır.
191. maddede kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın alan, kabul eden veya bulunduran ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanan kişi 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır şeklinde düzenlenmiştir."
Mektubun sonunda ise, "Yeni yasal düzenlemelerle hırsızlık, uyuşturucu kullanım ve ticaretinin cezaları arttırılmıştır. Ailenize ve toplumumuza karşı sorumluluklarımızı düşünerek belirtilen suçlardan uzak kalmanızı tavsiye ediyoruz" ifadelerine yer verildi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.