43 Yıl Sonra Tek Böbrekli Olduğunu Öğrendi

43 Yıl Sonra Tek Böbrekli Olduğunu Öğrendi
Erzincan’da yaşayan ve tedavi için Antalya’ya gelen 43 yaşındaki kadın, safra kesesinde yaşadığı rahatsızlık nedeniyle girdiği ultrasonda doğuştan tek böbrekli olduğunu öğrendi.

- Erzincan’da yaşayan ve tedavi için Antalya’ya gelen 43 yaşındaki kadın, safra kesesinde yaşadığı rahatsızlık nedeniyle girdiği ultrasonda doğuştan tek böbrekli olduğunu öğrendi.

Erzincan’dan Antalya’ya safra kesesinde yaşadığı rahatsızlık nedeniyle tedaviye gelen 43 yaşındaki Betül Terzioğlu, girdiği ultrasonda doğuştan tek böbrekli olduğunu öğrendi.

TESADÜF ESERİ ÖĞRENDİM

Tek böbrekle yıllardır yaşadığını ve o böbreğin de tehlikede olduğunu öğrenince tedavi için Erzincan’dan Antalya’ya geldiğini ifade eden 43 yaşındaki Betül Terzioğlu, “Yaşadığım bulantı hissi nedeniyle Erzincan’da hastaneye başvurdum. Safra kesemle ilgili bir rahatsızlıktan şüphelendiler. Bu nedenle ultrasona girdim. Ne tesadüftür ki tek böbrekli olduğumu ve böbrek kanalımda daralma olduğunu bu vesileyle öğrendim” dedi.

BÖBREĞİNİ KAYBEDEBİLİRDİ

Betül Terzioğlu’na yapılan tetkiklerde sağ böbreğinin olmadığının, sol böbreğinin de şiş olduğunun tespit edildiğini belirten Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Üroloji Bölümü’nden Op. Dr. İbrahim Duman, “Ayrıca yapılan tetkiklerde sol böbrek çıkımında darlık saptandı ve bu nedenle hastamız acilen ameliyata alındı. Operasyon laporoskopik yöntemle gerçekleştirildi. Hastamızın rahatsızlığı tespit edilmeseydi, böbreğini kaybedebilirdi.”

DARLIK BAŞLI BAŞINA RİSKTİ

Tek böbrekle yaşamanın riskli olduğuna vurgu yapan Op. Dr. Duman, “Tek böbrekle yaşayan kişiler, daha temkinli olmalı ve kontrollerini aksatmamalıdır. Hastamızda da görülen böbrek kanalındaki darlık başlı başına bir riskti. Çünkü bu darlık böbreğe zarar vermeye başlamıştı. Böbrek odacıklarında genişlemeler olmuştu. Bu nedenle rahatsızlığın zamanında tespit edilip, tedavi edilmesi oldukça önemli” dedi.

SIK KARŞILAŞTIĞIMIZ BİR VAKA DEĞİL

UP darlığı adı verilen böbrek kanallarındaki darlıkların genellikle doğuştan gelen bir rahatsızlık olduğunu söyleyen Op. Dr. Duman, “UP darlığı sık görülebilen bir hastalık ancak tek böbreği olup da o böbrekte de bu darlığın görülmesi vakası sık karşılaştığımız bir durum değil. Operasyon sonrası bu daralma genellikle tekrar etmez. Ama hastaların özellikle tek böbrekli hastaların takip sürecinden çıkmaması gerekiyor” dedi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.