62. Dünya Lepra (Cüzzam) Günü

62. Dünya Lepra (Cüzzam) Günü
Dünyanın geri kalmış ülkelerinde, (tropikal ve yarı tropikal bölgelerde fazla olmak üzere) açlık, yoksulluk, yaşam ve temizlik koşullarının yetersizliği, iç savaşlar ve sürekli göçler nedeniyle her yıl yaklaşık 200 bin yeni kişi Lepra (Cüzzam) hastalığına

- Dünyanın geri kalmış ülkelerinde, (tropikal ve yarı tropikal bölgelerde fazla olmak üzere) açlık, yoksulluk, yaşam ve temizlik koşullarının yetersizliği, iç savaşlar ve sürekli göçler nedeniyle her yıl yaklaşık 200 bin yeni kişi Lepra (Cüzzam) hastalığına yakalaniyor.

Kamu Hastaneleri Birliği Bakırköy Genel Sekreterliği'nden yapılan açıklamada, insanlık tarihi kadar eski olan Lepra'nın (Cüzzam) 1876’da Armauer Hansen tarafından bulunan lepra basili tarafından oluşturulan öncelikle, deri ve siniri tutan kronik seyirli bir enfeksiyon hastalığı olduğu belirtildi.

Açıklamada, "Lepra hastalığını yapan basile (etkene) karşı insanların pek çoğunda doğal bir bağışıklık (hastalığa karşı koruma) hali vardır. 1982 yılında Dünya Sağlık Örgütü en çok iki yıl sürede tamamlanan çok ilaçla tedavi (Multi Drug Treatment=MDT) protokolleriyle hastaların tamamına ulaşılmaya çalışılmaktadır. Ülkemizde cüzzamla ilgili çalışmalar 1960’lı yıllarda Doç Dr. Etem Utku tarafından başlatılmış sonrasında 1976 yılında Prof. Dr. Türkan Saylan ile devam etmiştir.O dönemden günümüze kadar ülkemizde tesbit edilmiş tüm hasta ve hasta yakınları kontrol altına alınmıştır. Günümüzde halen hizmet sunumuna devam eden ve dünyadaki diğer ülkelere örnek olarak gösterilen Türkiye’deki tek Lepra Hastanesi olan, İstanbul Lepra Deri ve Zührevi Hastalıkları Hastanesi tarafından Lepra (Cüzzam) Hastalığı ile ilgili tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri verilmektedir. Dünya Sağlık Örgütünün tropikal hastalıklar içinde saydığı birçok hastalık gibi Lepra’nın da (Cüzzamın), Avrupa -Asya kavşak noktasında olan Türkiye’nin aldığı göçler nedeniyle gelebilecek pek çok endemik nitelikli hastalıklar da olduğu gibi önlem alınması için uyarmaktadır" denildi.

Sağlık Bakanlığı'nın başta Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu olmak üzere Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ile Lepra (Cüzzam) Hastalığının teşhis, tedavi, tarama ve takibiyle ilgili gerekli tüm altyapı çalışmalarını yaptığı belirtilerek, "Lepra (Cüzzam), günümüzde, ne yazık ki, hakkındaki bilgisizliğin sürmesi nedeniyle, hala korkulan ve insanları korkutmak,ürkütmek için kullanılan bir simge olmaya devam etmektedir. Bilinen eski ve sakat hastalar, hiç kimseye bir zararları olmadığı halde, damgalanmaktan (Stigma) kurtulamamakta, çoğu kez anlayışsızlıkla karşılanıp dışlanabilmektedirler. Lepra’ya dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak için tüm dünyada her yıl ocak ayının son pazar günü Dünya Sağlık Örgütü’nün önerisiyle "Dünya Cüzzam Günü" olarak anılmaktadır" denildi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.