Ayran Tüketimi Zirve Yaptı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘milli içki’ olarak tanımladığı ayranın ülke genelindeki tüketimi, son 6 yılda yüzde 83 arttı.
Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) verilerinden yapılan derlemeye göre, ayran ve ayran yapımında kullanılan yoğurt tüketiminde son yıllarda önemli oranda artış yaşandı. 2007 yılı öncesi yoğurt ve ayran istatistikleri birlikte tutulduğu için ayran üretim miktarı ayrı olarak hesaplanmazken, Türkiye’de 2007 yılında 241 bin 167 ton ayran üretilirken, geçen yıl bu rakam 508 bin 444 tona yükseldi. Bu dönemde ayran üretimindeki artış yüzde 111 olarak gerçekleşti.
"AYRAN ŞİŞEDE DURDUĞU GİBİ DURUR"
Aksaray Süt Birliği (AKSÜTBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Esat Zengin, ayranın Göktürkler tarafından bulunduğuna dikkati çekerek, bu içeceğin tamamen Türk kültürüne ait olduğunu, dünyada ayranın içildiği her yerde Türk gelenek ve göreneklerinin yaşatıldığını belirtti. "Ayran şişede durduğu gibi durur, aktır ve sağlıklıdır, alkol şişede durduğu gibi durmaz" diyen Zengin, ayranın sağlık açısından birçok yararı olduğunu vurguladı. Zengin, ayran tüketimini artırmak için okullarda sütün yanı sıra ayran dağıtılması veya süte alerjisi olan çocuklara ayran verilmesi önerisinde bulundu. Yaz günlerinde vücudun su kaybını önlemek için de ayranın yararlı olacağını vurgulayan Zengin, "Ayranın tüketimini artırmak için asker ve polisimize yaz günlerinde gazlı içecekler yerine ayran dağıtılabilir" dedi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.