Bacak Şişmesine Karşı Öneriler

Bacak Şişmesine Karşı Öneriler
Acıbadem Eskişehir Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Murat İkizler, günlük hayatı zorlaştıran bacak şişmelerinin ileri evrelerinde ciddi sağlık sorunlarına sebep olabileceğine dikkat çekti.

- Acıbadem Eskişehir Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Murat İkizler, günlük hayatı zorlaştıran bacak şişmelerinin ileri evrelerinde ciddi sağlık sorunlarına sebep olabileceğine dikkat çekti.

Vücutta ödemin en sık görüldüğü yerin bacaklar, özellikle de ayak bilekleri olduğunu ifade eden Dr. İkizler, dokular arasında birken sıvının fazla olması ve/veya yeterince taşınamamasının bacak ödemine zemin hazırladığını belirterek, "İlk başta uzun oturma veya ayakta kalma ile başlayan ayakkabı giymekte zorlanma ve ayakkabıların sıkması ile kendini belli eden bu durum ilerledikçe bacaklarda hantallaşma ve ağrıları da beraberinde getirir. Önceleri günlük hayatı zorlaştıran bacak şişmeleri ileri evrelerinde ciddi sağlık sorunları olarak karşımıza çıkabilmektedir” dedi.

NEDENİ ARAŞTIRILMALI

Bacak şişmelerinin tüm vücudu ilgilendiren genel rahatsızlıklara veya sadece o bacağa ait lokal bir soruna bağlı olarak görülebildiğini aktaran Dr. İkizler, sistemik hastalıklar, lokal hastalıklar, bazı ilaçların etkisi ve hamileliğin bacak şişmesinin en sık rastlanan nedenleri arasında yer aldığını söyledi. Acıbadem Eskişehir Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Murat İkizler, “Kişide bacak şişliği görülüyorsa öncelikle nedeni araştırılmalıdır. Ne zaman başladığı ve şişmenin tek taraflı mı iki taraflı mı olduğu da önemlidir” dedi.

NE YAPMALI

Doç. Dr. Murat Dr. İkizler, bacak şişmesine karşı önerileri şöyle sıraladı:

“Şişmenin nedenini, süresini öğrenin. Fazla sabit kalmamaya özen gösterin. Ayakta ve oturarak pozisyon değiştirin. Yürüyüş molaları verin. Uzun süre bacak bacak üzerine atmayın. Tuz alımınızı azaltın. Eğer ödem masumsa ortopedik ayakkabılar ve rahat kıyafetler tercih edin. Dinlenme esnasında ayaklarınızı beden seviyenizin üzerine çıkartın. Akşamları bacaklarınızı serin su ile rahatlatın. Aşırı sıcak ortamlardan uzak durun. Şişmeler alışkanlık halinde her akşam oluyor ise kompresyon (varis) çorapları kullanın. Özellikle bayanların menstrüel dönemlerinde şişmelerin artması beklendiğinden bu dönemlerde yukarıda sayılı önlemleri arttırın. Yukarıdaki önerileri uyguladığınızda ödeminizde iyileşme görülmüyorsa uzman bir doktordan yardım alın.”

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.