Bebeklerde Yarık Dudak Tedavisi

Bebeklerde Yarık Dudak Tedavisi
Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Can İşler, her bin bebekte bir görülen yarık dudak hastalığının tedavisinde son yıllarda ciddi ilerleme kaydedildiğini ve bebeklerin 6-10 haftalık döneminde operasyonun uy...

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Can İşler, her bin bebekte bir görülen yarık dudak hastalığının tedavisinde son yıllarda ciddi ilerleme kaydedildiğini ve bebeklerin 6-10 haftalık döneminde operasyonun uygun olduğunu dile getirdi.

Halk arasında tavşan dudak olarak da bilinen yarık dudak sorununun doğuştan bir hastalık olduğunu anlatan Op. Dr. İşler, her bin bebekte bir kişide bu hastalığın görüldüğünü söyledi. Dudak ve damağın ayrı olarak geliştikleri için dudak ve damak yarıklarında çeşitli varyasyonlarda görülebildiğini ifade eden İşler, “Yarık dudak tedavisi son yıllarda ciddi ilerleme kaydedilen bir hastalıktır. Dudak ve damak yarığı ile dünyaya gelen çocukların tedavisinde önemli ilerlemeler elde edilmiş olup, çoğunuzun normal, sağlıklı ve mutlu bir yaşam geçirmesi için herhangi bir engel bulunmamaktadır” diye konuştu.

Yarık dudak ameliyatının risklerine değinen Op. Dr. Can İşler, şöyle devam etti:

“Cerrahi girişim, dudak ve damak yarığı onarımında deneyimli bir plastik cerrah tarafından gerçekleştirilirse iyi bir sonuca ulaşmak mümkündür. Ancak her operasyonda olduğu gibi karşılaşılabilecek çeşitli riskler ve komplikasyonlar da mevcut. Dudak yarığı onarımı sonrasında en sık görülen problem, dudağın her iki yanındaki simetrinin sağlanamamasıdır. Dudak onarımındaki temel amaç yarığın tek bir operasyonda kapatılmasıdır ancak zaman zaman ikinci bir işlem gerekli olabiliyor. Damak yarığı onarımındaki temel amaç ise damaktaki açıklığın kapatılarak çocuğun beslenmesini ve düzgün konuşmasını sağlamaktır. Zaman zaman çeşitli iyileşme problemleri ve konuşma bozuklukları ikinci bir girişimi gerekiyor.”

“SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMLERİ MALİYETİ KARŞILIYOR”

Yarık dudak tedavisi planlanmasına ilişkin detayları anlatan Op. Dr. İşler, şu önerileri yaptı:

“Cerrahinin nerede yapılacağı, anestezinin şekli, karşılaşılabilecek sorunlar, iyileşme dönemi, işlemin maliyeti ve ortaya çıkacak sonuç gibi detaylar hakkındaki bilgileri, doktorunuzla yapacağınız ilk görüşmede öğrenebilirsiniz. Çocuğunuzun ameliyat öncesi ve sonrası dönemdeki beslenmesi hakkındaki bilgileri de doktorunuzdan öğrenebilirsiniz. Bağlı olduğunuz sosyal güvenlik sistemleri dudak ve damak yarığı operasyonlarının tüm maliyetlerini karşılamaktadır. Özel sigorta kapsamında iseniz, poliçenizin çocuğunuzu kapsamasına ve cerrahi işlem için verdiği limitlere dikkat ediniz.”

Op. Dr. Can İşler, yarık dudak hastalığının tedavisine ve ameliyat sonrası beslenmeyle ilgili şu bilgileri aktardı:

“AMELİYAT İZİ, ZORLUKLA GÖRÜLÜR ŞEKLE DÖNÜŞECEKTİR”

“Dudak yarığı, üst dudaktaki küçük bir çentikten, burun tabanına uzanan tam bir yarığa kadar geniş bir çeşitlilik gösterebilir. Yarık tek taraflı olabildiği gibi dudağın iki yanında da yer alabilir. Cerrahi girişim genellikle çocuk 6 - 10 haftalık iken gerçekleştirilmektedir. Dudak yarığını onarmak için, yarığın iki yanına yapılacak kesiyi takiben kas onarımı yapılacaktır. Ağız mukozası ve cilt onarımı yapılarak yarık kapatılacaktır. Bu şekilde kas fonksiyon kazanacak ve normal dudak şekli oluşturulacaktır. Burunda oluşan deformite de bu girişimden fayda görecektir. Çocuğunuz cerrahi sonrası huzursuz bir dönem geçirebilir. Bu dönemi atlatmak için çeşitli ilaçlar doktorunuz tarafından size önerilecektir. Çocuğunuzun ellerini ameliyat sahasından uzak tutmak için dirseklerin bükülmesini önleyen bandajları kullanmak bir süre gerekli olmaktadır. Kullanılan pansumanlar bir iki gün sonra çıkarılacak, cilt dikişleri ise 5 gün sonra alınacak veya kullanılan materyale bağlı olarak kendiliğinden düşecektir. Çocuğunuzun ilk birkaç hafta boyunca beslenmesi ile ilgili öneriler doktorunuz tarafından size verilecektir. Ameliyat izi, ilk birkaç haftalık dönemde daha kırmızı ve geniş bir hale gelecektir. Bu görünüm zamanla azalacak ancak iz hiçbir zaman tamamen yok olmayacaktır. Birçok çocukta burun ve dudak bölgesindeki gölgelenmeler nedeniyle bu iz zorlukla görülebilir şekle dönüşecektir.”

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.