Bir avuç ata tohumuyla asırlık domates 'Guldar'ı yeniden yeşertti

Bir avuç ata tohumuyla asırlık domates 'Guldar'ı yeniden yeşertti
Bingöl'de emekli ziraat mühendisi Cuma Karaaslan, bir avuç ata tohumu ile başladığı üretimde elde ettiği başarıyla "Guldar" cinsi domates ekimini yaygınlaştırmayı hedefliyor

 Bingöl Sürdürülebilir Kalkınma, Çevre, Gençlik ve Sivil Toplumu Geliştirme Derneği (BİNÇEVDER) Başkanlığını da yürüten Karaaslan, ömrünü doğal yaşamın sürdürülebilmesine adadı.

YILLARDIR TEMA VAKFI GİBİ ÇEŞİTLİ SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDA ÇALIŞMA YAPAN 57 YAŞINDAKİ KARAASLAN, SON DÖNEMDE KENTTE ÜRETİMİ NADİREN SÜREN, ADINI İLK ÜRÜNÜN ÜRETİLDİĞİ YÖREDE ZAZACA "GULDAR" OLARAK BİLİNEN AKDURMUŞ KÖYÜNDEN ALAN ASIRLIK DOMATESİN ÜRETİMİ İÇİN UĞRAŞ VERİYOR.

4 yıl önce köy sakinlerinden Hacı Yaşar'dan temin ettiği bir avuç tohum ve ondan kiraladığı Akdurmuş köyünde ve Karşıyaka Mahallesi'ndeki toplam 10 dönüm arazide üretime başlayan Karaaslan, büyük emeklerle 100 milyon tohum, 50 milyon fide, 70 ton domates elde etti.

Tohumlardan elde ettiği fidelerin büyük bölümünü domates üretiminin yaygınlaşması için bölgedeki çiftçilere ücretsiz dağıtan Karaaslan, önümüzdeki aylarda tohum satışına, ilkbaharda ise fide satışına başlamayı hedefliyor.

Sos ve salça yapımında da kullanılan Guldar" cinsi domatesin coğrafi işaret tescili için Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Bingöl Üniversitesince başlatılan çalışmalar ise sürüyor.

"TOHUM DEPOSU OLUŞTURDUK"

Karaaslan, AA muhabirine, Guldar cinsi domatesin ürün alma potansiyelinin yüksek olduğunu belirtti.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele sürecinde doğal beslenmenin öneminin bir kez daha önem kazandığını ifade eden Karaaslan, "4 yıldır bu tohumu kurtarabilmek için tohum deposu oluşturduk. 100 milyonun üzerinde tohum üretimi gerçekleştirdik. Tohumların bir kısmını dağıtarak bir kısmını da yeniden ekerek bu zincirin güçlü şekilde devam etmesine katkı sunduk." dedi.

Karaaslan, iyi koşullarda bir fidenin 1 kilograma yakın domates verebildiğini dile getirerek, endüstriyel domateslere göre hem tohum verebilen hem de tekrar tohum elde edilebilen, kurutulabilen, salça, sos yapılabilen, vatandaşların sağlıkla tüketebileceği bir ürün olduğunu aktardı.

"SAĞLIK AÇISINDAN TERCİH EDİLMESİ GEREKEN BİR ÜRÜN"

"Sağlık açısından tercih edilmesi gereken bir ürün. Çünkü besin gen kaynaklarımızda yeri olan bir ürün." diyen Karaaslan, bazı okullarda öğrencilere bu domatesin üretim aşamalarıyla ilgili uygulamalı eğitim çalışması yaptıklarını belirtti.

KARAASLAN, BU DOMATESİN ÜRETİMİNİN TÜRKİYE'DE YAYGINLAŞMASINI HEDEFLEDİKLERİNİ ANLATARAK, ÇOK NEMLİ BÖLGELER HARİÇ TÜM BÖLGELERDE ÜRETİMİNİN UYGUN OLDUĞUNU KAYDETTİ.

Bu yıl tohum, fide ve domates satışına başlayacağını ifade eden Karaaslan, "Tavsiyem tohumsuz domatesin yenmemesi. Mutlaka içerisinde tohumu olan domatesin yenmesi lazım. Asırlık Guldar domatesi her türlü yemeğe uygun. Meyve niyetine dahi yiyebilirsiniz." diye konuştu.

 

Kaynak:Anadolu Ajansı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.