Bir Defa Kullanmak Bile Bağımlılık İçin Yeterli

Bir Defa Kullanmak Bile Bağımlılık İçin Yeterli
Mersin Halk Sağlığı müdürü Dr. Aytekin Kemik, uyuşturucu maddeye bağımlı hale gelmek için bir defa kullanmanın yeterli olacağına dikkat çekerek, bu konudaki en büyük tuzağın ‘Bir defa denemekten ne çı...

Mersin Halk Sağlığı müdürü Dr. Aytekin Kemik, uyuşturucu maddeye bağımlı hale gelmek için bir defa kullanmanın yeterli olacağına dikkat çekerek, bu konudaki en büyük tuzağın ‘Bir defa denemekten ne çıkar?’ mantığı olduğunu belirtti.

Uyuşturucu madde kullanımının tehlike ve zararları ile bağımlılıktan kurtulmak için mersin’de yapılan çalışmalarla ilgili yazılı bir açıklama yapan Halk Sağlığı Müdürü Kemik, madde kullanımının insan sağlığı için ciddi bir tehdit olduğunun altını çizdi. Madde bağımlılığının tüm dünya genelindeki toplumların temel sağlık sorunlarından biri olduğunu ifade eden Dr. Kemik, Birleşmiş Milletler’in 1987 yılında 26 Haziran tarihini "Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü" olarak belirlediği bilgisini verdi.

Bağımlılığı, kişinin zarar görmesine rağmen madde kullanımına devam etmesi, kullandığı maddeyi uzun süre bırakamaması, sürekli madde arayışı içinde olması, kullandığı maddeyi giderek arttırması ile karakterize edilen bir tablo olduğunu kaydeden Kemik, bağımlılık yapıcı maddenin ise beyin işlevlerini ve tüm bedensel yapıları etkileyerek zamanla organ sistemlerinde kalıcı değişikliklere yol açan, ruhsal ve davranışsal sorunlar oluşturan, yaşam için gerekli olmayan doğal ya da yapay sahte iyi oluş hali ortaya çıkaran maddeler olduğunu dile getirdi.

“BAĞIMLILIK İÇİN BİR DEFA KULLANMAK YETERLİ”

Özellikle gençleri uyuşturucu madde bağımlılığına karşı uyaran Dr. Kemik, bir defa kullanmanın bile kişiyi bağımlı hale getirdiğine dikkat çekerek, “Uyuşturucu maddeye bağımlı hale gelmek için bir defa kullanmak yeterli olabilir. Bu sebeptendir ki, bu işten para kazanan kişiler, kişiyi bağımlısı olacağı maddeyle tanıştırma başarısını göstermek için ilk seferinde maddeyi ücretsiz verirler. Bu aşamada satıcılar iyi bilir ki, kişi bağımlı olduktan sonra sürekli gelecek ve para kazandıracaktır. Bu nedenle en büyük tuzak, ‘Bir defa denemekten ne çıkar?’ mantığıdır” dedi.

Uyuşturucu kullanımının ölümlerin yanı sıra çeşitli fiziksel hastalıklara da neden olduğunu bildiren Kemik, “Sinir hücrelerinde doğrudan harabiyete neden olarak beyin ve merkezi sinir sistemi hastalıklarına yol açabildiği gibi damar yoluyla bağımlılık yapıcı madde kullanımı HIV/AIDS, Hepatit B, Hepatit C gibi kan yoluyla bulaşan hastalıklara da neden olabilmektedir. Ayrıca karaciğer ve böbrek yetmezliği, damar hastalıkları ile depresyon ve benzeri ruhsal hastalıklara da yol açabilmektedir. Madde kullanımına bağlı ortaya çıkan madde ile ilintili suç ve kazalar, bireysel ve toplumsal sorunları da beraberinde getirmekte olup, sonuçlar aileler için de yıkıcı olmaktadır” ifadelerini kullandı.

“AİLELER, ‘BENİM ÇOCUĞUM YAPMAZ’ DÜŞÜNCESİNDEN SIYRILMALI”

Çocuklarını uyuşturucu kullanımı ve bağımlılığından korumaları için ailelere çağrıda bulunarak uyaran Dr. Kemik, “Bu konuda özellikle ailelerin alkol ve uyuşturucu maddeler hakkında bilgilenmeleri, çocuklarını çok iyi gözlemleyerek, ’Benim çocuğum yapmaz’ düşüncesinden sıyrılarak tehlikelerden uzak kalabilmeleri için tedbirli olmaları, çocuklarımızın ve gençlerimizin korunmalarında önemlidir” dedi.

Bağımlılık Yapıcı Maddeler ve Bağımlılıkla Mücadele kapsamında hazırlanan Ulusal Eylem Planı doğrultusunda Mersin’de İl Uyuşturucu Koordinasyon Kurulu oluşturulduğunu ve sekretarya görevini Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün yürüttüğünü belirten Kemik, Mersin’de bu kapsamda yapılan çalışmaları da şöyle anlattı: “Müdürlüğümüzce okullarda 22 bin lise öğrencisine, 746 öğretmene ve 305 rehber öğretmene ‘Uyuşturucu Madde Kullanımı, Bağımlılığı ve Yapılması Gerekenler’ konusunda eğitimler gerçekleştirildi. Uyuşturucu kullanımının adli boyutu, uyuşturucu bağımlılığını önleme, tanıma ve tedavi konularında 312 aile hekimine eğitim verildi. Mersin’de 13 Toplum Sağlığı Merkezinde oluşturulan Madde Bağımlılığı ile Mücadele biriminde danışmanlık ve yönlendirme hizmeti verilmektedir. Ayrıca Akdeniz, Toroslar, Yenişehir, Mezitli, Tarsus ve Erdemli Toplum Sağlığı Merkezlerimizde görevli psikologlar tarafından vatandaşlarımıza görüşme ve danışmanlık hizmeti verilmektedir. Mersin Devlet Hastanesi bünyesinde faaliyetini sürdüren AMATEM’de (Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Araştırma Merkezi) alkol ve madde kullanım bozukluğu olanların başvurdukları takdirde ayaktan tedavileri ve yatış planları yapılmaktadır.”

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.