Böyle Öğretmen Dostlar Başına

Böyle Öğretmen Dostlar Başına
Çanakkale’de görevli bir ilkokul öğretmeni, 60’dan fazla keşfe imza attı. Solar panjurdan yer çekimi enerjisine, meyve toplama robotundan gevşemeyen vidaya kadar birçok ürün geliştiren öğretmen, bu ür...

Çanakkale’de görevli bir ilkokul öğretmeni, 60’dan fazla keşfe imza attı. Solar panjurdan yer çekimi enerjisine, meyve toplama robotundan gevşemeyen vidaya kadar birçok ürün geliştiren öğretmen, bu ürünleri ekonomiye kazandırmak için destek bekliyor.

Çanakkale’nin Eceabat ilçesinde bir ilköğretim okulunda görevli Numan Çöloğlu, eğitim hayatının yanında kendisini, hayatı kolaylaştıracak ürünler geliştirmeye adadı. Gençliğinde, köyde arızalanan aletleri, ilçe merkezine götüremediği için kendi imkanlarıyla tamir eden Çöloğlu, bu yeteneğini, hayatı kolaylaştıracak ürünler tasarlamakta kullanıyor. Evinin balkonuna kurduğu atölyesinde bugüne kadar birçok ürüne imza atan Çöloğlu’nun 60 yeni ürün keşfi patent aşamasına geldi. Yüzden fazla ise ‘geliştirilebilir model çalışması’ bulunan kaşif öğretmen, aklına sürekli yeni fikirler geldiğini, imkanları dahilinde bunları hayata geçirdiğini söyledi.

GEVŞEMEYEN VİDA HAYAT KURTARACAK

Numan Çöloğlu’nun geliştirdiği ürünler arasında hayat kurtaran keşifler de var. Madenlerde göçük ve yangınlardan korunmak için hava yastığı, depremden korunmak için yeşil oda gibi ürünler tasarlayan Çöloğlu’nun en çok önem verdiği ürünlerden birisi ise ‘gevşemeyen vida’. Başta uçak ve otomotiv sektörü olmak üzere hayatın her alanında kullanılabilecek olan ‘gevşemeyen vida’ adından da anlaşıldığı gibi bir kere sıkıldığında bir daha gevşemiyor. Bu ürünün mekanik arızalardan kaynaklanan kazaları sıfıra indireceğini savunan Çöloğlu, “Ters diş prensibiyle çalışan bu vida modeli, mekanik kusurları tamamen ortadan kaldıracak. Montaj esnasında, vidanın bir kere sıkılması yeterli. Anahtarla açılmadığı sürece, vida bir daha asla gevşemeyecek. Bu da hem kazaları önleyecek hem de bakım maliyetlerini düşürecek” dedi.

SOLAR PANJURLA HER EV KENDİ ELEKTRİĞİNİ ÜRETECEK

Çöloğlu’nun üzerinde çalıştığı bir başka keşif ise elektrik üreten panjur. Güneş enerji sistemiyle çalışan solar panjurlar, gün içerisinde güneş enerjisini elektrik enerjisine çevirerek depoluyor. Depolanan bu enerji, evin elektrik ihtiyacını rahatlıkla karşılayabiliyor. Çöloğlu’nun bir başka enerji projesi ise fizik mühendislerini bile kıskandıracak cinsten. Yer çekimini kullanarak enerji üretecek bir sistem tasarlayan Çöloğlu, bu sayede gelecekte yaşanması muhtemel enerji savaşlarının da önleneceğini söyledi. Sonsuz döngüyle çalışan ve hiçbir enerji tüketmeden, sadece yer çekimini kullanarak enerji üreten bu sistemin, durgun sularda çalışan ve sadece suyun kaldırma kuvvetini kullanan modeli de mevcut.

ÖĞRENCİLERİNİ DE UNUTMADI

İlkokul öğretmeni Numan Çöloğlu’nun keşifleri arasında, öğrencileri yakından ilgilendiren ürünler de bulunuyor. Pergel, cetvel ve açı ölçerin yaptığı işleri tek bir alette toplayan Çöloğlu, bu sayede öğrencilerin hiç çaba sarf etmeden istedikleri büyüklükte çember çizebileceğini, bu dairenin çapını ölçebileceklerini, hatta iki doğru arasındaki açının da bu aletle tek bir hareketle ölçülebileceğini söyledi. İlkokul birinci sınıf öğrencilerinin, okuma öğrenmelerini kolaylaştırmak için okuma kartları tasarlayan Çöloğlu, bu kartların, öğrencilerin okumaya başlama zamanını yarı yarıya azalttığını da savundu.

Meyve toplama robotundan, su göstergeli saksıya, otomatik yaylı zıpkından patlamayan lastiğe kadar 60’dan fazla ürün geliştiren Çöloğlu, “Ailem çiftçi. Tarım makinelerinin tamiratında birçok sıkıntıyla karşılaşıyorduk. Bunu çözmek için her zaman şehre gitme şansımız olmuyordu. Bulduğum aletlerle, imkanlarla halletmeye çalışıyordum. Böyle bir yeteneğim olduğunu fark ettim. Paten başvurularım oldu. 8 paten başvurusu yaptım. Fakat bunları neticelendiremedim. En azından sicile işlensin diye başvuruda bulundum. Bunların bir külfeti var. Maddi imkansızlıklardan dolayı fazla mesafe alamadım. Patent alınacak 60’dan fazla buluşum var. Faydalı model alınacak 100’den fazla ürünüm var. Ufak tefek şeylerle zaten uğraşmıyorum. Kaynak arayışlarımız var. TÜBİTAK’a başvuruyoruz. Küçük bir iş yeri açtık ve KOBİ’ye başvurduk. Küçük bir işletme olduğu için çok fazla destek alamıyoruz” dedi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.