Bu Organ Dengemizi Sağlıyor
Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi Kulak, Burun, Boğaz (KBB) Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Ünal, insan için kulakların çok önemli olduğunu ifade ederek, "Kulaklarımız sadece duymamızı sağlamaz. Kulaklarımız aynı zamanda dengemizi sağlar. Özellikle iç kulağımız çok önemlidir. Çünkü iç kulak en ulaşılmaz organlarımızdan biridir" dedi.
Kulakların insan için önemi ve hastalıklarıyla ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Murat Ünal, kulakların çok iyi korunması gerektiğini kaydederek, "Aslında kafamızın ortasını bir denge merkezi olarak kabul edecek olursak bunu da bir teraziye benzetecek olursak terazinin sağ ve soldaki iki kefesi gibidir kulaklarımız. Dolayısıyla hem duymanın sensörüdür kulaklar hem de dengeyle ilgili sensörümüzdür. Eğer birinde bir sıkıntı oldu mu bunu beynimize iletir ve insanda bir baş dönmesi ya da denge bozukluğu yapar" diye konuştu.
"ORTA KULAKTAKİ SIVILAR ÖNEMLİ"
Kulağın bir bütün yapısının önemli olduğunu vurgulayan Ünal, "Bunlar arasında özellikle orta kulak enfeksiyonları çocukluk döneminde çok sık görülür. Erişkinlerde bahar dönemlerinde orta kulak sıvı toplanması dediğimiz biz buna kulak nezlesi olarak da adlandırılabiliyoruz. Bu şekilde orta kulağımızda sıvı toplandığında o zaman yine başta işitmemiz azalıyor, giden ses miktarı azalıyor. Yine terazinin kefesi bozulduğu için denge bozukluğu meydana gelebiliyor. Bu tip sıvılar genellikle kendiliğinden kaybolur. Ancak bazı hastalarda uzayan bu sıvılar kişide hayat kalitesini bozar, duymasını engeller ve zarda kalıcı değişikliklere sebep olabilir. O zaman bu sıvılara önce ilaçla düzelmese de bazı küçük cerrahi müdahaleler yapılır. Ancak zarda kalıcı değişiklikler oluştuğunda daha büyük kulak ameliyatlarına ihtiyaç var. Orta kulaktaki sıvılar o yüzden önemlidir. Yakın takip edilmesi gerekir. Çoğunlukla geçer ama bunun takiplerde geçtiği görülmesi gerekir. Özellikle orta kulak sıvıların oluşumunda burun çok önemli. Eğer sinüzit, alerjik rinitimiz gibi burun için havalanma problemlerimiz varsa kulağımızda iyi havalanmadığı için kulakta sıvı toplanması kolaylaşıyor. Onun için kulakta sıvısı olan bir hastada mutlaka ve mutlaka burnu çok iyi değerlendirmek gerekir" şeklinde konuştu.
"İÇ KULAK EN ULAŞILMAZ ORGANLARDAN BİRİ"
Orta kulaktaki sıvıların kendisi enfeksiyon kaynağı olup iç kulağa da geçebileceğinin altını çizen Ünal, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu tehlikeli bir durumdur. O zaman çok kolaylıkla menenjit gelişebilir, beyne de yayılabilir, beyin apseleri gelişebilir. Bu nadir görülür ancak mutlaka akılda bulundurulması gerekir. İç kulakta zaten dolaşan bazı sıvılarımız var. Bunlar bazen karıştırılabiliyor. Daha çok yarım daire kanalları dediğimiz yerde dolaşan sıvıların görevi bizim bu denge terazisinin çalışmasında, dengemizin algılanmasında çok çok önemi var. Bu sıvıların hareketi 3 boyutlu olarak bizim konumumuzu belirliyor. Yani bizim nerede, nasıl duruyoruz bunla ilgili bilgiyi, uzak mekan bilgisini bu 3 boyutlu olarak bu sıvılar algılıyor aslında. Bu bilgileri beyne gönderiyor ve beyin de bizim dengemizi, düşmeden durmamızı sağlıyor. Bu sıvıların azlığı, çokluğu yine baş dönmesi ve dengesizliğe yol açabilir. Bunların tanısı ancak bir takım testlerle konulabilir. Çünkü iç kulak ulaşılabilir bir organ değil. Orta ve dış kulağı muayene de görebiliyoruz ama iç kulağı göremiyoruz. İç kulak en ulaşılmaz organlardan biri. Onun için iç kulak saklı ve gizli bir organ. Bizim için de hastalık açısından tanı konulması oldukça zor bir bölge."
Ünal, bu yüzden kulakların çok önemli olduğuna vurgu yaparak, kulaklarda meydana gelen bir sıkıntıda hemen doktora başvurulması gerektiğini sözlerine ekledi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.