Bursalı Ailelere Bobath Eğitimi
- Nörogelişimsel Tedavi Terapistleri Derneği (NGTTD), tarafından düzenlenen seminerde Bursalı ailelere bobath eğitimi hakkında bilgiler verildi.
NGTTD tarafından Bursa Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde Bobath bilgilendirme semineri yapıldı. Seminerde Hacattepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Üyesi ve NGTTD Başkanı Prof. Dr. Mintaze Kerem Günel, Dörtçelik Çocuk Hastalıkları Hastanesi Çocuk Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Meltem Uzun, Bobath Terapisti Fzt. Melek Vatansever, Bobath Terapisti Uz. Fzt. Esra Cömert, Bobath Terapisti Fzt. Şenay Dumanoğlu Uzunoğlu, NGTTD Yönetim Kurulu Üyesi Uz. Fzt. Cemil Özal, ailelere bilgiler verdi. Bobath ile çocukların hareket yeteneklerinin değerlendirilmesini ve yönlendirilmesini hedefliyor. Bobath, Serebal Palsi (SP) çocuktaki var olan performansı gözleme, analiz etme ve yorumlama sonrasında potansiyelini değerlendirme ve maksimum fiziksel bağımsızlık düzeyine ulaştırmaya amaçlıyor. Türkiye’de European Bobath Tutor Association (EBTA) kuralları çerçevesinde 8 haftalık Basic NDT-Boath kursları 2005 yılından bu yana Prof. Dr. Mintaze Kerem Günel ve Uzm. Fzt. Feride Bilir önderliğinde düzenleniyor. Türkiye’de şuanda bu eğitimlerini tamamlayıp, bobath terapisti unvanını hak kazanan 126 fizyoterapist bulunuyor.
Hacattepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Üyesi ve NGTTD Başkanı Prof. Dr. Mintaze Kerem Günel ise, “SP çocukluk çağında görülen en fazla görülen bir tablodur. Bobath uygulamalarımızda değişik yöntemler kullanıyoruz. Dünyada en çok kullanılan ve en güncel yöntemlerden birisi de bobath yöntemidir. Biz çocukları daha bağımsız nasıl yaşama katabiliriz diye uğraşıyoruz. Ellerini nasıl daha iyi kullanacaklar, nasıl daha iyi yürüyecekler gibi model yaklaşımlar gerekiyor. Çocukları değerlendiriyoruz. Onlara uygun tedavi yöntemini bulmak için bobath bize çok yardımcı oluyor. Onlara ekipman ve terapi yardımlarıyla bağımsızlığını sağlamaya çalışıyoruz” dedi.
Çocukları günlük yaşam aktivitelerinden bağımsız kılmayı hedeflediklerini anlatan Bobath Terapisti Fzt. Melek Vatansever, “Aileye nasıl giydirileceğini, nasıl yemek yedirileceğini, nasıl döndüreceğini ve nasıl oyun oynatacağını öğretiriz. Halkın arasında bilinen tabirle spastik çocuk olduğu için kolunu normal gibi kullanamaz. Biz ona kolunu yemek yemede, giyinmede, uzanmada nasıl kullanacağını öğretiyoruz” diye konuştu.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.